Afectiunile verii : PICIOARELE GRELE

Gilda Fildan
Ridica probleme, imediat ce vara incepe sa dea in clocot: varicele si rudele lor mai putin nocive, dar groaznic de inestetice: vinisoarele sparte, intinse pe sub piele in paienjenisuri violacee. Pe langa faptul ca provoaca dureri, ele pot duce la embolie. Cateva sfaturi de prim-ajutor

A devenit deja o traditie: la fiecare inceput de sezon estival, femeile isi dau intalnire cu picioarele. Scoase la lumina din ciorapi si din pantaloni, expuse pe strada, la strand ori la plaja, privelistea lor este adesea catastrofala. De-a lungul iernii, paienjenisuri de vinisoare violacee apar pe coapse, pe pulpe si glezne, insotite, adesea, de o senzatie de durere si greutate, mai ales cand stam mai mult nemiscati. Si mai sunt si varicele! Vene albastre, umflate, iesite adesea prin piele. dar ele nu sunt doar urate, ci pot sa devina periculoase. Diferite tehnici chirurgicale, considerate drept sigure si eficiente, permit tratamentul acestor probleme. Dar inainte de a ajunge asa de departe, e bine sa luam cateva masuri mai putin radicale, de reducere a dilatatiei venoase de pe picioare, impiedicand agravarea ei.

1. EXERCITII

Stati cat mai des cu picioarele ridicate

Instalati-va confortabil pe o canapea sau pe un fotoliu si ridicati-va picioarele pe perete, mai sus decat inima. Varicele apar datorita unei stagnari a sangelui in vene si ridicarea picioarelor favorizeaza tesutul venos. Cand faceti menajul, luati regulat pauze pentru a adopta pozitia "ridicat". La birou, de cate ori aveti ocazia, trageti scaunul si ridicati-va pentru cateva minute picioarele pe birou.

Postura yoga

Lungiti-va pe podea in fata unui perete, cat mai aproape de el, si ridicati-va picioarele, astfel incat sa formati un unghi de 45 de grade. Ramaneti in aceasta postura vreme de 5 minute, respirand linistit si profund. Pozitia calmeaza considerabil si durerile de spate ale suferinzilor de hernie de disc.

2. FLUIDIZATI CIRCULATIA SANGELUI

Castan de India

Luati 350 mg extract de castane de India, de doua ori pe zi, vreme de trei luni (se gaseste la magazinele naturiste si la unele farmacii). Utilizat de multa vreme contra varicelor, castanul amelioreaza elasticitatea vaselor sanguine si intareste valvulele, al caror rol este sa se deschida si sa se inchida, pentru ca circulatia sangelui sa se faca pe o singura directie. Dupa trei luni de tratament, reduceti doza la jumatate, luand doar 350 mg de extract, o data pe zi.

Tonic venos

Extract hidroalcoolic preparat pe baza de plante, realizat la "Dacia Plant" Sebes-Alba. Impiedica inflamarea vaselor de sange si le asigura tonicitatea. Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita diluata (neaparat!) intr-o jumatate de pahar de apa.

Coaja de lamaie

Puneti putina lamaie rasa in citronada sau in ceai. Coaja de lamaie contine rutina, un flavonoid care previne pierderea etanseitatii micilor vase sanguine.

Vitamina C si flavonoide

Luati in fiecare zi vitamina C pastile sau mancati alimente bogate in vitamina C, precum si flavonoide. Intretin supletea venelor. Se recomanda 500 mg vitamina C si 250 mg flavonoide, de doua ori pe zi. Daca faceti diaree, diminuati doza de vitamina C.

Afine, coacaze, agrise, struguri rosii

Sunt bogate in OPC (oligomeri proantocianidici), substante care intaresc vasele de sange. Se recomanda acum, in sezonul de vara, consumul a 200-300 g pe zi.

Extract sau ulei de samburi de strugure

Foarte bogati in flavonoide, samburii de strugure au efect puternic asupra circulatiei sangelui (li se recomanda si cardiacilor) si, deci, a sanatatii venelor. Ambele produse se gasesc in farmacii si magazinele naturiste. Se administreaza conform prospectului.

3. HIDROTERAPIE

Dusuri scotiene


Treceti peste picioare, alternativ, jeturi de apa calda si apa rece. Fortand vasele de sange sa se dilate si sa se contracte de mai multe ori la rand, circulatia sangelui se amelioreaza simtitor. Incepeti cu apa calda, vreme de 3 minute, apoi lasati sa curga apa rece, tot 3 minute. Repetati operatia de trei ori, terminand totdeauna cu apa rece.

Ajutati-va sangele sa circule mai usor

* Evitati sa stati in picioare sau asezati prea multa vreme, fara a va misca, pentru ca favorizeaza stagnarea sangelui in picioare.
* De cate ori aveti ocazia, faceti cativa pasi. Simplul fapt de a merge face sangele sa circule.
* Indiferent daca stati in picioare sau asezati, faceti obligatoriu o pauza din ora in ora, pentru a executa cateva genuflexiuni. E o miscare ideala care face ca sangele sa circule din picioare inspre inima.
* Nu va incrucisati picioarele cand stati asezati. Faptul de a pune un picior peste altul creeaza o presiune care blocheaza returul venos.
* Faceti cel putin 20 de minute de exercitii fizice moderate, de trei ori pe saptamana, pentru a pierde din greutate (kilogramele in plus cresc presiunea exercitata asupra venelor picioarelor). Mersul pe jos este recomandat in mod special. In caz de varice, la fiecare pas, muschiul gambei care se incordeaza pompeaza sangele spre inima.
* Masati-va bland picioarele cu varful degetelor, de la glezne catre genunchi, pentru a stimula circulatia.
* Aplicati comprese reci inmuiate in decoct de coaja de stejar. Stimuleaza circulatia sanguina.
* Preferati pantofii cu talpa joasa celor cu tocuri. Talpile drepte obliga muschii gambelor sa se contracte in timpul mersului, ceea ce trimite sangele din picioare in directia inimii.
* Evitati baile calde. La sfarsitul unei zile obositoare, daca picioarele va dor din cauza varicelor, evitati baia calda. Contrar dusului scotian, foarte recomandabil pentru tonificarea venelor, faptul de a sta alungit in apa calda mai multa vreme favorizeaza dilatarea venelor.

4. PURTATI CIORAPI DE COMPRESIE

Ciorapii de compresie sunt anume conceputi pentru a exersa o presiune asupra picioarelor, ceea ce impiedica venele sa se dilate. Unii sunt mai stransi in zona gleznelor, altii pe pulpe sau coapse. Acesti ciorapi speciali trebuie alesi in functie de talie, dar si de compresia dorita. Ei se gasesc la farmacii. Daca va exersati meseria in picioare sau stand multa vreme pe scaun, ei va sunt recomandati in mod special.

5. MEDICAMENTE HOMEOPATICE

Micile granule homeopatice sunt deosebit de eficiente cand e vorba de "picioare grele".
* Stat indelungat in picioare: Sepia 9CH si Vipera Redi 7CH. Se iau cate 2 granule din fiecare, dimineata si la culcare.
* Dureri de picioare provocate de caldura: Pulsatilla 9 CH, 2 granule dimineata si seara.
* Senzatia de picioare grele: Aesculus hippocastanum 6 DH, intre 50 si 100 picaturi pe zi.

Din sfaturile bunicii

* Cataplasme cu iedera si varza

Tocati un pumn de frunze de iedera cataratoare. Luati o frunza de varza, zdrobiti-o bine de tot cu o sticla, astfel incat sa se inmoaie si sa zemuiasca si umpleti-o cu tocatura de iedera. Pliati varza in doua si asezati-o peste varice, direct pe piele. Fixati-o cu un bandaj si lasati sa actioneze o ora. Reteta se recomanda in caz de varice umflate. Daca sub piele apar niste formatiuni marunte, precum boabele de nisip, nu va temeti, e semn bun.

* Bai de picioare cu sirop de usturoi

Fierbeti cativa catei de usturoi in apa, lasati sa se raceasca putin, si faceti o baie in aceasta fiertura, cat suportati de calda. In paralel, preparati un sirop de usturoi (curatati si radeti 6-7 catei) cu apa si cateva lingurite de miere lichida. Se ia de 3 ori pe zi. Bogat in iod si in siliciu, usturoiul fluidifica circulatia sangelui.

* Comprese cu otet

Luati 1 litru de untdelemn de masline, 2 cani de otet de mere si un pahar de apa calduta. Bateti bine ingredientele cu o furculita, pana obtineti o emulsie, si impregnati cu ea un tifon mai mare. Aplicati compresa pe locurile cu varice umflate si dureroase si lasati sa actioneze 20 de minute. Schimbati compresele de cate ori simtiti nevoia. Usureaza imediat si durabil umflarea venelor si durerile care le acompaniaza.

* Comprese cu argila si flori de fan

De doua ori pe saptamana se aplica pe picioare comprese inmuiate in apa argiloasa. Se infasoara de la glezne pana sub genunchi nu prea strans si se lasa sa actioneze toata noaptea. Se folosesc alternativ cu comprese inmuiate in decoct de flori de fan.

* Infuzie de frunze de vita rosie

Se opareste o lingurita de frunze uscate cu o cana de apa. Se lasa 10 minute, apoi se strecoara. Se beau 4 cani pe zi, vreme de o luna.

* Comprese cu urina

Se aplica cat mai des cu putinta, pe locurile bolnave, fixate cu bandaj. Peste tifon se aplica folii de plastic ca sa izoleze piciorul de asternut.

Important de stiut

Vinisoarele de sange de pe picioare, cu aspect de retele fine, nu dispar prin nici un tratament naturist. Ele pot fi tratate insa cu succes prin sclerozare simpla, fara anestezie. Medicul flebolog injecteaza in fiecare vas capilar vizibil un produs care formeaza o spuma. In cateva zile, vinisoarele se usuca si dispar.