Arome sudice

Redactia
Din Italia

Taietei cu vinete si rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete potrivit de mari (a circa 200 g), sare, 750 g rosii de gradina, 2 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline, piper proaspat macinat, 400 g taietei lati, 100 g branza de oaie (veche), 2 fire de busuioc.
Mod de preparare
: * Se spala vinetele, se sterg cu un servet si se taie felii (pe lung). Se sareaza si se lasa sa zemuiasca. * Se oparesc rosiile (crestate la un capat), se clatesc cu apa rece, se curata de pielita si se taie bucatele. * Se curata usturoiul, se toaca marunt si se dunstuieste in 2 linguri de ulei incins. Se adauga rosiile (cu zeama cu tot), se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba 20 de minute la foc potrivit. * Se zvanta feliile de vanata cu hartie absorbanta si se taie cubulete. Uleiul ramas se incinge in alta tigaie si se prajesc in el vinetele, circa 4 minute, intorcandu-le pe toate partile. * Se amesteca vinetele cu rosiile, se sareaza si se pipereaza. * Se fierb taieteii al dente in multa apa cu sare, se scurg, se toarna peste ei sosul, se presara deasupra branza rupta bucatele si frunzulitele de busuioc si se servesc imediat.

Din SPANIA

Pui cu sos de migdale


Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui spalat si curatat (de 1,2 - 1,5 kg), 4 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 lingura faina, 200 ml vin alb, 200 ml zeama concentrata de carne de pasare, 1 priza nucsoara rasa, 1 priza sofran, 1 foaie de dafin, sare, piper proaspat macinat, 60 g migdale decojite macinate, 2 galbenusuri fierte, 1/2 lamaie.
Mod de preparare
: * Se taie puiul in 6-8 bucati, se zvanta si se prajeste - intr-un ceaun - pe toate partile, pana ce se rumeneste frumos. * Se adauga ceapa si usturoiul curatate si tocate marunt si se dunstuiesc pana ce devin sticloase. Se presara cu faina, se sting cu vinul si zeama concentrata de carne. * Se incorporeaza nucsoara, sofranul si foaia de dafin, se amesteca bine, se gusta de sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic, cu capac, circa 30 de minute. * Se scoate carnea de pui si se tine la cald in cuptorul incins. * Sosul se strecoara si se amesteca cu migdalele si cu un galbenus de ou fiert si pasat. * Se pune sosul pe foc si, cand da in clocot, se lasa sa fiarba circa 4 minute, amestecand incontinuu. Se sareaza, se pipereaza si se toarna peste bucatile de carne. * Se pun bucatile de pui pe un platou, se garnisesc cu felii subtiri de lamaie, se presara peste ele galbenusul ramas faramitat si se servesc fierbinti, cu garnitura de orez (eventual).

Din FRANTA

Rigodon

Ingrediente (pentru 8 bucati): 1/2 l lapte, 6 oua, 60 g faina, 1/2 lingurita sare, 200 g sunca fiarta, 1 lingurita unt, grasime pentru forma.
Mod de preparare:
* Se incinge cuptorul la 200gr.. * Se da laptele intr-un clocot, se trage deoparte si se lasa putin sa se raceasca. * Se bat ouale spuma, se adauga faina cernuta si laptele caldut si se gusta amestecul de sare. * Se taie sunca cubulete si se presara pe fundul unei forme unse (diametrul: 26-28 cm). Se toarna deasupra amestecul de oua si lapte, se presara untul rupt bucatele si se da placinta circa 35 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Se serveste calda, cu salata verde.