Lenny Kravitz - Omagiu iubirii

Dia Radu
Lenny Kravitz si-a inceput concertul de la Bucuresti cu o gafa.

Putin aerian, cu ochii incetosati, ascunsi sub ochelarii de soare negri, a salutat publicul intr-o maniera confuza: "Ma bucur foarte mult sa fiu aici. Avem nevoie de Ungaria pentru turneul Love Revolution". Reactiile publicului l-au trezit insa rapid. "Ce e? Ce nu e in regula? Oh, la naiba! Asa am spus? Multumesc ca m-ati corectat. Voiam sa spun Romania. Asta ti se intampla cand iti traiesti viata in camere de hotel. Stiu unde sunt. Stiu unde sunt." Apoi a dat drumul show-ului, pe care l-a condus exemplar.
Lenny Kravitz nu a aparut pe scena in explozii de artificii si nici nu s-a scaldat in prea multe reflectoare colorate, cum ne-au obisnuit marile staruri. N-a beneficiat de o super-scena si nici macar de niste ecrane pe masura. N-a schimbat trei randuri de haine si nici n-a innebunit publicul cu vreo regie speciala. A aparut pur si simplu intr-o tinuta eleganta si seducatoare si a inceput sa cante. Avea o camasa in dungulite, descheiata si scoasa peste jeansii stramti, un sacou negru lucios, bine cambrat, si o esarfa, iar in mana, celebra chitara Gibson Flying V, cu doua coarne negre. A cantat si a dansat, unduindu-si corpul intr-o armonie si o fuziune perfecte cu muzicienii de pe scena. Nu s-a tinut de nici un program prestabilit, ci a ascultat cererile fanilor de a canta o piesa sau alta, mulandu-se dupa stare si dupa cerinte. A amestecat inspirat piese mai vechi si mai noi, pentru a multumi pe toata lumea, de la celebrele "I Belong To You", "Again", "Always On The Run", "It Ain't Over Till It's Over", pana la mai noua "Dancing Till Dawn", care s-a prelungit cu solo-uri pline de virtuozitate de saxofon si cu acordurile de chitara ale lui Craig Ross, chitaristul ce i-a fost alaturi lui Lenny inca de la debut.
Aflat in Romania pentru a promova albumul "It's Time For a Love Revolution" ("E timpul unei revolutii a iubirii"), lansat in februarie 2008, Kravitz a condimentat concertul cu indemnuri catre pace si dragoste, catre sprijin reciproc si intelegere, si l-a terminat pe piesa "Let Love Rule" ("Lasa dragostea sa te conduca"), in timpul careia, intr-un gest de recuperare a gafei de la inceput, s-a pierdut in multime. A strabatut-o, inconjurat doar de cativa bodyguarzi, pentru a zambi tuturor si a da mana cu fanii lui. A urcat apoi scarile printre scaune si a alergat cu repeziciune sus, pe acoperisul tribunei oficiale, printre cameramanii care-l pierdusera din vedere. S-a dezechilibrat, cand o admiratoare a sarit sa-l imbratiseze, dar nu s-a suparat, ci a zambit mai departe si s-a intors pe acelasi drum, prin multime, inapoi pe scena, unde a terminat de cantat piesa inceputa. Daca acum 20 de ani, "Let Love Rule" avea un aer hippie, Lenny revine la crezul lui in 2008, convins ca intr-o epoca in care sentimentele sunt aruncate la cos, salvarea vine numai cand pariezi totul pe iubire. A facut-o cu naturalete, fara sa para anacronic, oferind bucurestenilor un show direct, fara sofisticarii inutile, cu o interpretare de exceptie si un mesaj pacifist, ce aminteau de vremea Woodstock-ului, cand Hendrix, cu o chitara in mana, electriza multimea. Fiindca incursiunea lui de final pe stadion a lasat publicul in delir, Lenny Kravitz a fost nevoit sa iasa si la bis. A rostit incet la microfon: "Am doar o intrebare pentru voi", si a dat drumul piesei "Are You Gonna Go My Way?", indemn de a urma calea iubirii, caruia multimea i-a raspuns afirmativ. La sfarsit, a multumit publicului si a ingenuncheat pe scena, in semn de omagiu.

Ce nu stiati despre Lenny Kravitz?

* Ca numele lui adevarat este Leonard Albert Kravitz si ca se trage dintr-o actrita negresa, originara din Bahamas, si dintr-un tata evreu ucrainean. Fiindca nu se dezice de nici una din cele doua religii, Kravitz poarta la gat Steaua lui David, dar are si un tatuaj pe spate, ce spune "Inima mea apartine lui Hristos". * Lenny i-a cunoscut de mic pe Duke Ellington, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald si Miles Davis, pentru ca tatal sau lucra pentru NBC si promova jazz-ul. * A colaborat cu Madonna, Aerosmith, Guns'n Roses, Mick Jagger, Curtis Mayfield si multi altii, fiind recunoscut ca un foarte bun compozitor si aranjor. * Are un corp de invidiat, imbracat in 8 tatuaje (din care unul, cel de pe brat, reprezentand un dragon, si l-a facut la varsta de 19 ani). * Desi scund de inaltime, a fost votat in 2004 "Cel mai mare cuceritor al Hollywood-ului" datorita relatiilor si aventurilor lui cu Adriana Lima, Vanessa Paradis, Natalie Imbruglia, Kylie Minogue si Penelope Cruz. * Kravitz a fost si casatorit cu Lisa Bonnet (cu care are o fata de 19 ani, Zoe), si de care a divortat in 1993, pe motiv de infidelitate. A declarat, de altfel, ca aproape toate relatiile lui s-au terminat din acest motiv si ca-i vine foarte greu sa ramana fidel. Dar ca, in acelasi timp, se simte folosit si detesta asta. Asa de mult, incat a decis sa schimbe totul in viata lui. De trei ani de zile, nu a mai avut relatii sexuale. "E o promisiune pe care vreau sa mi-o tin, pana cand voi gasi femeia potrivita, cu care sa ma casatoresc din nou. In punctul in care am ajuns acum, am nevoie de o femeie care sa-mi dea si altceva, nu doar trupul ei. Am nevoie de minte si spirit. La inceput, ele nu inteleg. Dar asa trebuie sa fie. Eu vad lucrurile in mare."