Retete chinezesti pentru stimularea vitalitatii

Gilda Fildan
O usoara oboseala? O mica scadere de forma? Medicina chinezeasca va propune 4 masaje pentru stimularea vitalitatii. De efectuat unde si cand doriti

1. Inlaturarea tensiunilor

In medicina chinezeasca rinichii reprezinta simbolul energiei vitale. Stimularea lor favorizeaza eliminarea toxinelor si a tensiunilor, circulatia armonioasa a energiei chi (care uneste toate componentele universului), si deci sanatatea.
Persoanele cu "rinichi solizi" rezista bine la agresiunile cotidiene. Va simtiti apatici? Loviti-va spatele cu pumnii la nivelul celei de-a doua vertebre lombare, in dreptul pliului taliei. In serii de 9 sau 18 lovituri (cifre simbolice ale chi).
Varianta: cu bratele intinse in fata, inspirati aducandu-le apoi pe rinichi. Lipiti palmele de piele vreme de cateva secunde, expirand usor. Reluati de 9 sau 18 ori. In felul acesta va incarcati cu energie.




2. O "plesnitura de bici"

Linie de legatura intre doua meridiane importante, punctul situat in adancitura dintre buza superioara si nas este cel al trezirii constientei. In caz de rau trecator, de oboseala brusca sau de somnolenta pe parcursul zilei, presati-l relativ puternic, vreme de un minut. Acest punct stimuleaza, de asemenea, circulatia fluidelor in corp. Perfect, daca va simtiti picioarele grele in timpul zilei. Iar in caz de foame violenta, atenueaza senzatia de nestapanit.





3. Fortificarea organismului

In acupunctura, asa-numitul punct HeGu, situat pe pliul de piele care desparte degetul mare de aratator, este un punct central. Relanseaza energia tuturor organelor interne si stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a-l gasi, strangeti locul intre degetele mainii celeilalte. Exercitati o presiune puternica, vreme de 30 de secunde, chiar daca doare putin. Masati-l apoi 1-2 minute pentru a pune in miscare energia si pentru a suprima senzatia de apasare. Neindicat femeilor gravide.





4. Alinarea micilor dureri femeiesti

Situat pe marginea din spate a calcaiului, acest punct este capital in reflexologia plantara. In caz de dereglari interne el devine hipersensibil, deci foarte dureros la masaj. Este punctul de masat in caz de sciatica, pentru reducerea durerii. Este, de asemenea, regulator al sistemului endocrin. Ciclu dureros, senzatie de balonare, tulburari de menopauza? Efectuati o presiune sustinuta, dar nu prea puternica, si masati-l 1-2 minute.
Concluzie: Cu miscari simple, gesturi lente si cu o respiratie profunda, ramanem concentrati asupra noastra, devenim constienti de trupul nostru si inlaturam incet-incet tensiunile si durerile.