"Romanii inca traiesc intr-o ignoranta, saracie si mizerie sociala ce stralucesc precum o supernova "

Cititor Formula AS
Stimata doamna Sanziana Pop,

Sunt stabilit de peste zece ani in Germania. De aproape doua saptamani sunt in concediu la socrii mei din Ploiesti. Cu multa sinceritate, dar si cu mult naduf va marturisesc ca romanii inca traiesc intr-o ignoranta, saracie si mizerie sociala ce stralucesc precum o supernova. Sunt convins ca nu as mai putea trai aici, chiar daca agoniseala de pana acum mi-ar fi suficienta. Cel mai mult lipseste educatia. La noi, la romani, exista o traditie bine incastrata in memorie, aceea de a nu respecta legea. Si asta se "respecta" de sus pana jos. Un singur exemplu din multe altele constatate si in Ploiesti: multi soferi depasesc coloana de masini oprita la culoarea rosie a semaforului, dar nimeni nu aplica legea! Venind cu masina din Germania, asa ceva am intalnit numai in Romania, tara cu cele mai multe accidente de circulatie raportate la numarul de locuitori. Iata alte cateva lucruri suparatoare, care te fac sa te intrebi: De ce suntem mereu in coada listei la tot ce e bun, si in fruntea listei la tot ce e rau? Cum acceptam sa fim condusi, de atata amar de ani, de niste politicieni mincinosi, hrapareti si chiulangii notorii de la lucrarile din Parlament? (stire preluata dupa Realitatea TV). Cine se face vinovat pentru faptul ca invatamantul romanesc, altadata recunoscut ca etalon in lume, a ajuns acum pe locul doi din coada listei europene (informatie din presa germana, conform testelor PISA)?
Va rog, doamna Sanziana Pop, sa publicati macar randurile care urmeaza, randuri prin care ii indemn pe elevii din Romania sa puna serios mana pe carte, sa abandoneze jocurile pe calculator, pornografia de pe Internet si copiatul (furtul) la examene. Romania, privita prin ecranele TV, chiar si numai timp de o saptamana, iti lasa impresia unei tari unde problemele cele mai arzatoare sunt fotbalul, sexul si show-urile de divertisment, unele de un reusit prost gust (aici se simte lipsa unei institutii de monitorizare a posturilor TV). Prea putina educatie la televiziune si multa, multa barfa politica. Un exemplu: emisiunea "Happy Hour" din 17 iulie, moderata de un tip bascalios, searbad si lipsit de umor, si-a inceput palavrageala cu un atac dur la adresa presedintelui Traian Basescu. Pacat de numele emisiunii!
Tot in aceste zile de sedere in Romania mi-am insotit unul din unchi la Judecatoria din Ploiesti, intr-o problema veche de Fond funciar. Am vazut acolo chipuri de tarani asa de schimonosite, de parca oamenii acestia ar fi fost adusi din triburile infometate africane. Multi dintre ei abia daca se mai tineau pe picioare. Toti isi cereau pamantul luat la colectivizare. In incheiere, cateva cuvinte pentru d-l Traian Basescu. Domnule presedinte, aveti grija si de tarani, sunt tare amarati si neajutorati; sunt pacaliti cu usurinta de smecheri si plimbati prin tribunale. Pentru prosperitatea Romaniei: luati modelul german - economia bazata pe cunoastere (scoala) si disciplina exemplara in munca. Sprijiniti invatamantul. Adresati-va cat mai des elevilor si studentilor, in special celor supradotati. Acestia sunt "invingatorii de maine", nu fotbalistii (mult prea mediatizati de ziaristi, desi nu au merite). Sustineti la invatamant, ca ministru, o personalitate model Spiru Haret sau Mircea Malita. Salvati scoala romaneasca de matematica. Dovediti mult curaj: naruiti zidurile in care se ascund coruptii, hotii, borfasii si "baietii destepti" care au saracit Romania. Nu uitati nici de "omul de stiinta", considerat in Romania drept bufon al diletantilor cu functii politice. Va doresc mult succes!
Multa stima pentru valorosul colectiv redactional al revistei "Formula AS". Va astept sa va citesc acasa, in Germania!
ing. ALEXANDRU BORNAC - Bavaria