Feluri delicioase cu rosii

Redactia
Supa de rosii cu masline (rece)

Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii, curatate de pielita, zeama unei jumatati de lamaie, sare, piper proaspat macinat, putina nucsoara, 1 priza de zahar, 1/4 l iaurt, 1/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 8 masline verzi (mari si fara samburi).
Mod de preparare
: * Se taie rosiile bucatele, se toarna peste ele zeama de lamaie, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zahar si se lasa 1/2 de ora sa se patrunda. * Se pun apoi rosiile in blender, impreuna cu zeama de legume si iaurt si se maruntesc, pana ce au consistenta unui piure fin. Se trec prin sita, se mai mixeaza o data si se gusta de condimente. * Se toarna supa in farfurii reci, se incorporeaza maslinele taiate felii subtiri si se serveste cu cubulete de franzela prajite in ulei cu usturoi.

Crema de cascaval cu rosii

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g rosii marunte, 50 cl smantana subtire (sau frisca nebatuta), 2 oua intregi + 4 galbenusuri, 1 lingura amidon, 1 bucata de cascaval de 200 g, 20 g unt, 2 linguri ulei de masline, 4 linguri otet balsamic, 2 linguri miere lichida, sare, piper macinat.
Mod de preparare
: * Incingeti cuptorul la 200gr., ungeti cu unt 6 boluri mici si radeti cascavalul ceva mai mare. * Bateti bine intr-un castron ouale intregi cu galbenusurile, adaugati amidonul si smantana (sau frisca nebatuta) si la urma cascavalul ras (din care puneti 2 linguri deoparte). Sarati, piperati si turnati crema in bolurile unse. * Spalati rosiile, stergeti-le si caliti-le intr-o tigaie mare in uleiul incins, scuturand din timp in timp tigaia, ca sa se patrunda bine. Adaugati otetul si lasati-l sa se evapore cateva secunde pe foc iute. * Puneti rosiile in boluri peste crema, presarati peste ele cascavalul ramas si dati-le la cuptor. * Dupa 10 minute reduceti temperatura la 180gr. si lasati-le sa se coaca inca o jumatate de ora. Serviti-le fierbinti sau caldute.

Pizza cu rosii, mozzarella si pesto

Ingrediente: 1 legatura de busuioc, 1 pachet cu aluat de pizza, 4 rosii mari (sau 8 mici), 2 suluri de mozzarella, 80 g cascaval ras, 50 g seminte de pin, 4 catei de usturoi, 6 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare
: Pesto-ul Curatati usturoiul si taiati-l bucatele. Spalati busuiocul, zvantati-l si alegeti frunzulitele. Puneti cateva deoparte si maruntiti-le pe celelalte in blender, impreuna cu cascavalul, usturoiul si semintele de pin. Adaugati 4 linguri de ulei putin cate putin si continuati sa mixati pana ce obtineti o emulsie cremoasa. Pizza Incingeti cuptorul la 210gr., tapetati tava de la aragaz cu hartie pentru copt, intindeti aluatul si puneti-l in tava. Spalati rosiile, taiati-le rondele si taiati mozzarella cubulete. Ungeti aluatul cu jumatate din pesto, asezati deasupra rosiile si mozzarella, sarati, piperati si stropiti cu putin ulei. Puneti cate putin pesto din loc in loc peste umplutura si dati pizza 20 de minute la cuptor. Dupa ce s-a copt, ornati-o cu frunzulitele de busuioc puse deoparte si serviti-o imediat.

DULCIURI

Tarte cu caise

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet de aluat fraged, 1,5 kg caise nu prea coapte, 80 g unt, 100 g zahar.
Mod de preparare
: * Incingeti cuptorul la 180gr.. Ungeti cu unt o forma de tarta si pudrati-o cu zahar. Taiati caisele in doua si scoateti-le samburii. * Puneti untul ramas in doua cratite (cu fundul mai gros), adaugati restul de zahar, lasati-l sa se incinga, amestecati si incorporati caisele cu partea bombata in sus. Lasati-le sa se caramelizeze la foc potrivit circa 10 minute. * Asezati caisele una langa alta in forma unsa si pudrata cu zahar, de data aceasta cu partea bombata in jos, si stropiti-le cu sosul caramel ramas in cele doua cratite. * Intindeti aluatul peste caise, indoiti marginile spre interiorul formei si dati tarta 25-30 de minute la cuptor. * Scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se odihneasca putin si serviti-o calduta sau rece.