Festivalul International de film "ANONIMUL" a demarat

Delia Hanzelik
Sarbatoare in Delta Dunarii

Dupa patru ore de drum, pe soseaua Bucuresti-Tulcea-Mahmudia si inca o ora cu barca rapida pe canalele Deltei, cei peste 300 de invitati (critici, producatori, regizori, artisti si jurnalisti) si miile de turisti adusi de vapoarele "Banat" si "Vrancea" au ajuns in raiul verde din Sfantu Gheorghe, unde Dunarea se varsa in Marea Neagra. Natura si cinema!
Am regasit aerul tihnit al satului de vacanta, cu casele lui din lemn, ascunse intre salcii si perdele de stuf. Debarcaderul a devenit curand neincapator, iar pe dig, grupuri-grupuri de tineri, cu rucsaci in spate, se indreptau spre camping. Se simteau in aer nerabdarea si bucuria pentru un nou inceput de festival. In sfarsit, s-a lasat seara. Dupa cina servita impecabil in gradina, sub cerul liber, la lumina tortelor si in armoniile muzicale ale cvartetului Nova, invitatii au grabit pasul spre cinematograful in aer liber, locul unde s-a anuntat, pentru ora 22, gala de deschidere a festivalului. Forfota mare. Furnicar de tineri la mese, la cozi pentru bere, pe alei, in casute, langa corturi, pe iarba sau pe butuci. Nerabdare si emotie, in asteptarea filmelor.
La ora 22, in luminile reflectoarelor, a urcat pe scena actorul Marius Stanescu, pentru a ura bun venit tuturor celor prezenti. A poftit-o, apoi, in scena, pe directoarea festivalului, Miruna Micu-Berescu, care, in calitate de gazda, le-a multumit invitatilor ca s-au mai lasat "ademeniti" de festival inca o vara. A prezentat filmele din cele doua sectiuni competitionale si a chemat alaturi de ea, rand pe rand, toti membrii juriilor de lung si scurtmetraj. Primele au urcat pe scena Ludmila Cvikova selectoarea celor 7 lungmetraje aflate in competitie, si Irina Margareta Nistor, care a vizionat si a ales 72 de scurtmetraje dintr-un total de 300. Momentul nu a fost lipsit de umor. Foarte incantata de atmosfera si de multimea avida de film, Ludmila Cvikova ne-a declarat ca a ales cele mai bune sapte filme care circula anul acesta in lume. Desi vorbea o engleza impecabila, ea a fost "dublata" de Irina Nistor, moment in care toata adunarea a izbucnit intr-un hohot de ras. Vocea marca a Irinei Nistor nu mai este un secret pentru nimeni; traducerile sale ne-au insotit filmele pe casete video, toata copilaria. A fost amuzant, asadar, sa o vedem traducand live, la gala de deschidere a festivalului.
In acelasi ton destins si umoristic si-au continuat discursurile de intampinare toti ceilalti membri ai juriului chemati la rampa, pentru a fi cunoscuti de public: scenaristul Lucian Georgescu, criticul bulgar de film Bojidar Manov, producatorul german Joachim von Vietinghoff, actrita Laura Vasiliu, regizorul spaniol David Casals-Roma (al carui film de scurt metraj a castigat anul trecut trofeul festivalului), regizoarea Adina Pintilie si Constantin Fugashin actor si distribuitor de film. A lipsit de la festivitatea de deschidere doar presedintele juriului, regizorul polonez Krzysztof Zanussi, care va ajunge in satul filmului abia marti.
Festivalul a inceput cu filme din sectiunea paralela Actori in spatele camerei si am avut privilegiul sa urmarim, sub cerul instelat, scurtmetraje grozave, regizate de Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Isabella Rossellini si un lungmetraj de geniu, in regia lui Ben Affleck "Gone baby gone".
(Va urma)