Celebritati internationale cu origini romanesti (II)

Cititor Formula AS
Maica Tereza

Misionara sacrificiului absolut are si ascendenta romaneasca!

Dupa cum sustin din ce in ce mai multe surse, printre care si un guru in materie de cercetare, jurnalistul american David Binder, corespondent vreme de 23 de ani al mai multor ziare de prestigiu, printre care si New York Times, maica Tereza este nascuta din tata macedo-roman si mama albaneza.
"Mai tarziu au aparut indicii ca Maica Tereza, calugarita beatificata ca albaneza catolica, a avut un tata vlah, Nikola Bojaxhiu." Asa scrie Binder in articolul "Vlachs" din Mediterranean Quarterly, Vol. 15, No. 4, Duke University Press, articol ce poate fi consultat si pe Internet la adresa: http://www.farsarotul. org/ nl27_3.htm
La fel sustine si Enciclopedia libera, Wikipedia, care explica de ce maica Tereza spunea ca este de origine albaneza. Tatal ei murind pe cand ea avea numai 9 ani, a pierdut astfel orice legatura cu familia aromana din partea lui, fiind crescuta numai de mama albaneza. Cert este ca Agnes Gonxha Bojaxhiu (maica Tereza), s-a nascut la 27 august 1910 in orasul Skopje din Macedonia, din tatal Nikola Gonxha Bojaxhiu (Nicolae Gonga Boiagiu), macedo-roman, si mama albaneza, Drane.
Dorind foarte mult sa ajunga in India, ea pleaca din tara mai intai in Irlanda, unde se alatura ordinului misionar al surorilor de la Notre-Dame de Lorette (1928). Aici primeste numele de sora Maria-Tereza, avand duhovnica pe Therse de Lisieux. In 1929 pleaca in India, unde, dupa mai multe etape de pregatire, primeste cinul de Directoare de studii la scoala Sfanta Maria (1944) din Calcutta, sub denumirea de sora Tereza. In 1946 se considera chemata sa ajute, in numele Domnului nostru Iisus Hristos, pe cei saraci. Papa Pius al XII-lea ii aproba aceasta dorinta si Maica Tereza va ajuta pe cei saraci din mahalalele oraselor. In acelasi an, 1948, primeste cetatenia indiana si se instaleaza la Taltola cu cateva femei credincioase care au urmat-o. Cu acestea Maica Tereza a format Ordinul Misionarelor Caritatii in orasul Calcutta. Maica Tereza a ajutat foarte multe fiinte nevoiase, victime ale catastrofelor sau bolnave. A facut chiar o minune: a vindecat o indiana, pe Monika Besra, de o tumora la stomac.
A avut si o foarte bogata activitate organizatorica. De pilda, a infiintat mai multe ramuri ale Congregatiei numite Fratii Misionari ai Caritatii, Parintii Misionari ai Caritatii etc. A deschis si o casa pentru bolnavii de SIDA. A deschis comunitati in peste 123 de tari.
Activitatea ei extraordinara a fost rasplatita de diferite tari ale lumii cu medalii, premii, decoratii, cu acordarea titlului de cetatean de onoare.
In anul 1979 i se acorda Premiul Nobel pentru Pace.
Maica Tereza a trecut in eternitate la 5 septembrie 1997. Biserica Catolica, prin Sanctitatea Sa Papa Ioan-Paul al II-lea, a beatificat-o in anul 2003.

EDWARD G. ROBINSON

Din Bucuresti, la Hollywood!


O viata ca intr-un film hollywoodian! Probabil ca daca si-ar fi scris scenariul propriei vieti, ar fi fost considerat exagerat si ireal (la vremea respectiva, pentru ca in timpul nostru orice exagerare e binevenita). Dintr-un cartier bucurestean nu prea grozav, superstar la Hollywood! Cine nu si-ar dori o asemenea cariera?!
A fost o figura sacra a Hollywood-ului, care a jucat cu toti marii actori ai generatiei lui. Cititorii mai in varsta isi aduc aminte, poate, de rolurile lui celebre din timpul filmelor alb-negru (de exemplu, acela de gangster din "Key Largo", alaturi de Humphrey Bogart si Lauren Bacall). Vorbea cursiv sapte limbi, printre care, bineinteles, si romana. Pe numele sau adevarat Emmanuel Goldenberg, s-a nascut la 12 decembrie 1893 la Bucuresti, in cartierul Dudesti, intr-o familie de evrei romani. Pe cand avea varsta de 10 ani, parintii au emigrat in SUA, la New York. Desi i se prevazuse o cariera ca rabin sau avocat, s-a simtit atras foarte mult de teatru, primind o bursa la Academia Americana de Arta Dramatica. In 1913 si-a schimbat numele, pentru a-si usura accesul la o cariera fabuloasa. Este considerat cel mai mare actor american (a jucat in peste 100 de filme) care nu a primit Oscar-ul in timpul vietii! Era si un mare colectionar de arta. La moartea sa, in 1973, a ramas in urma lui o avere de 2,5 milioane dolari (la vremea aceea, 2,5 milioane dolari erau ca acum 250 de milioane de dolari, poate si mai mult), in cea mai mare parte formata din opere rare de arta. In anul 1973 a primit Oscar-ul postum, ca o recunostinta adusa intregii cariere.
Filme: "Little Caesar", "The Widow from Chicago" (1930), "Double Indemnity" (1944), "Key Largo" (1948), "The Cincinnatti Kid" (1965), "The Biggest Bundle of Them All" (1968), "Mackkennas Gold" (1969), "The Old Man Who Cried Wolf" (1970), "Neither by Day nor Night" (1972), "Soylent Green" (1973) etc.

JOSEF POSIPAL

Campion mondial la fotbal !


Desi Romania a clacat, la ultimul Campionat european de fotbal, in fata jucatorilor de rezerva ai Olandei, putini stiu ca avem un svab din Romania, cetatean roman si german, campion mondial cu echipa Germaniei in 1954, tot in Elvetia!
Josef "Jupp" Posipal s-a nascut la Lugoj, pe 20 iunie 1927. Tata: Peter Posipal, mama: Anna Maria Hillier. Dupa ce a terminat liceul la Lugoj, vine in Germania, la varsta de numai 16 ani, ca sa invete meseria de lacatus, la o otelarie din Hanovra. Si-a inceput cariera de fotbalist la clubul TSV Badenstedt, in 1943. Curand dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, ii parvine o scrisoare de la mama, ramasa in Lugoj, in care aceasta, cu durere in suflet, il roaga sa ramana in Germania si sa nu se mai intoarca acasa in Romania, deoarece foarte multi sasi si svabi sunt deportati la munca silnica, in lagare din Rusia. Din pacate, nu si-a mai vazut mama niciodata. A facut parte din echipa de aur a Germaniei (fundas dreapta) care a cucerit titlul mondial in fata Ungariei, la Berna, in 1954. Culmea este ca adversarul sau din finala contra Ungariei a fost alt lugojean, colegul sau de scoala, atacantul maghiar Zoltan Czibor!
A adunat 32 de selectii in primul 11 al Germaniei. Iata caracterizarea facuta lui Posipal de un alt mare fotbalist al Germaniei, Uwe Seeler: "Jupp Posipal a fost un exemplu de fair-play si de calitate omeneasca, cu mult peste lumea sportului".

WINONA RYDER

Un nume mare al filmului


Pe numele adevarat: Winona Laura Horowitz, s-a nascut la 29 octombrie 1971, in localitatea Winona (dupa care parintii i-au dat si numele), statul Minesota. Mama, Cindy Horowitz, este de origine romana (nascuta Istas), iar tata, Michael Horowitz, se trage din parinti evrei din Rusia. Numele de familie originar al lui Michael Horowitz a fost Tomschin, dar la serviciul de imigrare din Ellis Island, parintii lui au fost inregistrati gresit ca fiind "Horowitz". Daca ne gandim ca "organul" de imigratie american a reusit sa faca din Tomschin Horowitz, atunci putem face supozitia ca, de fapt, pe bunicii Winonei ar fi putut sa-i cheme nu Istas, ci Ispas, un nume frecvent in Romania. Se pare ca pe vremea aceea, nici in America "organele" nu faceau exces de scolarizare. Cariera ei a inceput in 1985, cand s-a prezentat la o preselectie pentru filmul "Desert Bloom", al regizorului si scenaristului David Seltzer. Desi nu a fost aleasa pentru rol, David Seltzer a remarcat-o, totusi, si a distribuit-o in urmatorul lui film, "Lucas" (1986). Dar marea cariera in cinematografie a inceput cu urmatorul film: "Square Dance" (1987). Ziarul "Los Angeles Times" a scris ca Winona a avut "un debut remarcabil".
A jucat sub bagheta unor regizori de renume, precum Martin Scorsese ("The Age of Innocence", 1993) sau Francis Ford Coppola ("Bram Stokers Dracula", 1992). A fost logodita trei ani cu actorul Johnny Depp (intre 1990 si 1993). Winona este o actrita foarte apreciata la Hollywood. Ultimul ei film se cheama "The private Lives of Pippa Lee", in regia Rebeccai Miller (prezentata in numarul trecut al revistei n. red.) si va rula pe marile ecrane incepand cu anul 2009.

PETER MAFFAY

In Romania cvasi-necunoscut, in Germania superstar de muzica rock!


Daca in tara natala nu-l cunoaste nimeni, in Germania nu cred ca este cineva sa nu-l cunoasca. S-a nascut la 30 august 1949 la Brasov. In anul 1963 parintii sai emigreaza in Germania de Vest. Cantecul "Du" este inceputul unei cariere fara egal in muzica rock germana (1970). S-a vandut in milioane de exemplare. Este si actor, a jucat rolul principal in filmul "Joker", alaturi de Armin Mller-Stahl, Michael York si Elliot Gould (1986) si in filmul "Prizonieri in Yemen" (1999). A fost invitat de trupa Rolling Stones (1982) sa cante in deschiderea concertelor lor si a facut-o in 6 concerte, in fata a peste 500.000 de spectatori. Cu albumul "Steppenwolf" si single-ul "So bist Du" (multe saptamani nr. 1 in topurile germane), a scris istorie in muzica rock germana (1979).
Astazi locuieste impreuna cu familia sa pe insula spaniola Mallorca. La ferma sa de acolo, a construit o tabara de vacanta pentru copiii sarmani si traumatizati din toata lumea, unde acestia pot petrece vacante gratuite de doua saptamani. Este activ in plan social, in Miscarea pentru pace, iar in anul 1996 a primit cea mai inalta distinctie germana, Crucea pentru merite deosebite (Bundesverdienstkreuz).

ALEXANDRA MARIA LARA

O actrita foarte apreciata in Germania


Este nascuta in familia actorului Valentin Platareanu, la 12 noiembrie 1978, in Bucuresti. Pe cand avea numai 4 ani si jumatate, parintii ei se stabilesc in Germania, unde tatal deschide o scoala de teatru (in cartierul berlinez Charlottenburg), la care studiaza si Alexandra. Roluri primise inca de pe bancile scolii, dar piatra de hotar a carierei sale a fost rolul din filmul "Der Untergang" (despre ultimele clipe ale dictatorului Adolf Hitler), rol pentru care a primit o nominalizare la Oscar. Alt rol memorabil este cel al Mariei Walewska, din filmul european in 4 parti "Napoleon", unde a jucat alaturi de Christian Clavier, Gerard Depardieu si Isabella Rosselini. Momentan, este una din cele mai apreciate tinere acrite din Germania, fiind distinsa cu numeroase premii.



Antologie realizata de ing. MIHAI ROGAI Hildesheim, Germania