Un Harry Potter autohton: Secretul Coifului de Aur

Aurora Petan
ANDREI CHIRIAC

"Sunt foarte Indragostit de Romania.
Rau de tot! A trebuit sa plec in America, ca sa aflu!"


Are 32 de ani, o poveste de viata pentru inca pe-atatia si un car de talent, inteligenta si pasiune. La 19 ani a plecat de unul singur in Statele Unite, a deprins stilul de viata si valorile americane, a inceput sa studieze artele vizuale, dar, intre timp, si-a dat seama ca este iremediabil indragostit de Romania. S-a intors acasa, si-a terminat studiile, a devenit regizor, iar acum pregateste un film-eveniment: un exceptional serial de televiziune cu copii, despre o misterioasa comoara dacica. "Secretul Coifului de Aur", un proiect foarte ambitios, care valorifica fondul romanesc de basme, legende si magie, dar si teme istorice fundamentale, si care promite sa devina un "Stapanul inelelor" sau un "Harry Potter" autohton

Pregatesti un film romanesc, dupa o reteta americana. Ai fi putut face asta daca n-ai fi trait intre doua orizonturi, o parte din timp aici, o parte in Statele Unite?

Probabil ca nu. scoala americana de film este foarte buna. De la ei am invatat cum sa imbin arta cu comercialul. Insa in ultimii cinci ani am trait mai mult in Romania si, incet-incet, ma trag cu totul spre casa. Sunt foarte indragostit de tara mea. Rau de tot. Nu glumesc! A trebuit sa plec in Statele Unite ca sa aflu acest lucru.

Cum de ai ales un subiect legat de istoria dacilor?

Pana de curand nu am fost preocupat de zona dacica. Dar cred ca undeva, in adancul meu, exista "ceva" ce astepta momentul potrivit pentru a iesi la suprafata. Iar momentul a venit anul trecut cand, pe la sfarsitul lui martie, de ziua mea, am fost pentru prima oara la Sarmizegetusa. Acolo e un aer aparte, o energie speciala, se simte asta. Am fost si la cetatile Costesti si Blidaru si am fost foarte impresionat. Atunci l-am cunoscut pe Florin Rambetea, cel care a descoperit bratarile de aur, pe Vladimir Brilinski, redactor-sef la "Dacia Magazin", pe istoricul Dan Olteanu si alte cateva persoane. si m-am gandit sa-i intervievez si sa fac un fel de docu-drama despre istoria dacilor, pentru americani. Acesta a fost primul impuls. Apoi mi-a venit ideea cu copiii.

Cum ai ajuns de la ideea de docu-drama la serial cu copii?

Intr-o zi, o prietena m-a invitat la o cafea. Avea o agentie de casting pentru copii. Mie imi plac foarte mult copiii, iar cand le-am vazut fotografiile, am legat imediat cele doua idei intre ele si m-am gandit sa fac un fel de "Ciresarii" modern. Totul a curs extraordinar de repede, am scris scenariul in doar doua luni, impreuna cu prietenul meu Mihai Manescu, absolvent de scenaristica. Am fost foarte inspirati, a fost o energie buna In toata povestea asta.

Ai intrat pe un teren foarte putin explorat si cu un orizont de asteptare urias, pentru ca, desi copiii sunt principalii consumatori de filme de aventuri, nu exista filme romanesti pentru segmentul lor de varsta.

Asa e. Copiii sunt un segment marginalizat in cinematografia romaneasca de azi. De aceea cred ca "Secretul coifului" va avea un foarte mare succes, caci e un produs unic pe piata romaneasca. Copiii au nevoie de modele, iar cele oferite de filmele straine nu se pliaza intotdeauna pe asteptarile lor, deoarece sunt produse ale altor culturi, in care nu se regasesc decat partial.

Spune-ne in cateva cuvinte despre ce este vorba in film.

E vorba de un grup de copii pasionati de istorie, elevi la un liceu din Bucuresti, care au un profesor de istorie nonconformist, Andrei. Acesta anima un cerc scolar unde se discuta despre partea mai putin cunoscuta a civilizatiei dacilor. Intr-o zi, copiii gasesc un jurnal misterios, care se pare ca a apartinut lui B.P. Hasdeu. Ei descopera ca jurnalul face referire la placutele de aur de la Sinaia si la comoara ascunsa a dacilor, negasita de romani, acum 2000 de ani. Profesorul Andrei, care este un fel de Indiana Jones al zilelor noastre, isi da seama de importanta si potentialul descoperirii si ii provoaca pe copii la o expeditie pe urmele comorii, care se anunta plina de aventuri.

Deci, totul se petrece in timpurile noastre. Nu il vom vedea si pe Decebal in film...

Nu tocmai. Fiecare episod are un prolog care se petrece acum doua mii de ani. Actiunea incepe in timpul asediului Sarmizegetusei, dupa sinuciderea lui Decebal, cand cativa initiati daci, condusi de fiul lui Decebal, reusesc sa scape din incercuire si sa ascunda comoara, marele lor secret. Insa lucrurile se complica si se pare ca taina comorii va intra in pamant odata cu ultimii daci care o cunosteau. Si totusi...

Nu pot sa nu te Intreb: vor gasi copiii comoara pana la urma?

Poate da, poate nu. Cum spuneam, poate ca pretioasa comoara nu este ceea ce se asteapta ei sa fie. si apoi, calea catre comoara este la fel de importanta, caci copiii vor parcurge un drum initiatic, care ii va ajuta sa descopere valorile prieteniei, curajului, adevarului, ale sacrificiului si responsabilitatii, ale iubirii.

Rezumand putin: care sunt ingredientele principale ale filmului?

Actiune, suspans, mult umor, foarte multa magie (chiar personaje cu puteri paranormale), mister. Exista si o latura ezoterica in acest film. De fapt, evenimentele se petrec in mai multe dimensiuni, vor fi si incursiuni in lumea de dincolo, dar nu vreau sa dau prea multe detalii.

Ati consultat specialisti istorici, arheologi?

Inca nu, dar o vom face. Ne-am documentat mult, am citit, insa avem si foarte multa fantezie in film, nu intentionam sa facem un film istoric.

Aveti o muzica de film extraordinara! Am ascultat-o pe site-ul filmului. Cine v-a compus-o?

Un foarte tanar absolvent de Conservator, Marian Hancu. L-am vazut improvizand la un spectacol de comedie la teatrul "La Scena" si mi-a placut foarte mult. I-am propus sa colaboreze.

Ai pornit, practic, singur in aventura asta si ai pus in miscare o armata de oameni. Cum ai reusit?

Am pornit doar cu colegul meu scenarist, Mihai Manescu. Cred in acest proiect, cred ca are un potential urias si va genera un adevarat curent intre adolescentii din Romania.

In ce stadiu te afli acum? Cand vom vedea primul episod?

Avem niste bani stransi pentru primul episod si vrem sa dam drumul la productie in cateva saptamani, spre sfarsitul lui august. Bugetul total al filmului este de 1,2-1,5 milioane euro. Avem in plan trei serii, deocamdata muncim la prima serie. Suntem in tratative cu doua televiziuni, ni s-a propus chiar sa spargem cele 8 episoade in 13, si probabil asa vom face.

Deci, va fi un film costisitor!

Da. Avem nevoie de costume si decoruri grandioase, pentru ca asa am conceput din start acest film. Vom face multe filmari in natura, multe deplasari, vom avea lupte, cascade, efecte speciale. Daca incepem cu bani putini, riscam sa ne impotmolim. Si-apoi, vreau sa arat si partea minunata a Romaniei, caci vom filma in cele mai frumoase locuri din tara. Vrem sa aratam ca Romania este un izvor nesecat de povesti, ca are o istorie bogata si locuri incredibile. In ultima vreme, s-au facut la noi doar filme care au prezentat dramele societatii, problemele de zi cu zi. In concluzie, e un proiect foarte ambitios si costisitor.

Cum era de asteptat, ai nevoie de bani.

Da. si cum institutiile statului se misca extrem de incet (sau deloc), ne punem sperantele in sprijinul companiilor private. Am apelat la case de productie, la studiouri de film, la marile companii, la cunostinte, prieteni, m-am dus peste tot pe unde am putut. Am obtinut sprijin din cateva locuri, ne ajuta si Loteria Nationala, sper sa-i mai conving si pe altii. Orice sponsorizare e binevenita. Mai mult, caut persoane interesate sa participe la proiect, sa investeasca o suma si apoi sa beneficieze de un procent proportional din profitul generat. Iar profitul nu va veni doar din difuzare.

Te gandesti si la alte cai de valorificare a proiectului?

Evident! Ma gandesc la franciza. Ce inseamna asta? Inseamna ca "Secretul coifului" va deveni o marca, un brand, care va putea fi asociat cu orice produse care vizeaza sectorul de varsta al spectatorilor: de la ghiozdane si rechizite la imbracaminte, dulciuri, jucarii, alimente etc. De pilda, Loteria Romana intentioneaza sa scoata o serie de lozuri cu coiful de aur si alte artefacte dacice. Se va produce un joc pe calculator pe tema filmului, vom crea o comunitate online a celor pasionati, vom scoate si o carte conform scenariului, benzi desenate si multe altele de felul acesta. Ma gandesc la o caravana prin tara, pentru a face casting pentru seria a doua, ma gandesc la un show cu cascadori, cu lupte intre daci si romani, care sa se deplaseze prin tara, pe la cele mai semnificative locuri: Sarmizegetusa, Alba Iulia, cetatea Fagarasului etc., ma gandesc la un festival al magiei, la concursuri pentru copii si multe, multe altele, o industrie intreaga, asa cum au facut producatorii de la "Razboiul stelelor", "Piratii din Caraibe", "Spiderman" sau "Harry Potter".

Sa ne intoarcem la actori. Sunt si nume cunoscute alaturi de copii?

Da. Marcel Iures, Vlad Ivanov (cel care a jucat In filmul lui Mungiu, 4,3,2), Gelu Nitu, Adriana Trandafir, Radu Gabriel, Cristi Cretu, Catalin Babliuc, Radu Micu si altii.

Daca anul trecut abia ajungeai pentru prima data la cetatile dacice, inseamna ca totul s-a derulat extrem de rapid. Te-ai simtit ghidat cumva de o mana de sus?

Da, imi place sa spun ca da! Ceva m-a trezit si m-a manat in povestea asta, mi-a dat inspiratie si lucrurile au curs si s-au legat intr-un mod incredibil.

Daca ar fi sa pui mesajul filmului in cateva cuvinte, care ar fi acestea?

Exista, cu siguranta, undeva, o comoara care te asteapta sa o descoperi. si, fara nici o indoiala, de-a lungul drumului tau te vei intalni intr-o zi cu ocazia de a porni in cautarea ei si a o descoperi. Depinde de tine sa accepti provocarea sau sa treci pur si simplu pe langa comoara.

Fotografii: arhiva Andrei Chiriac

Andrei Chiriac poate fi contactat la e-mail: sunnyside.film@gmail.com