Parintelui Pantelimon de la Manastirea Ghighiu i se face o mare nedreptate

Cititor Formula AS
Am mers intr-una din zile la Manastirea Ghighiu, sa ma rog la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, cum obisnuiesc aproape in fiecare saptamana, si sa cer o binecuvantare de la Parintele Pantelimon.

(S-a scris despre sfintia sa in "Formula AS".) Insa mare mi-a fost mirarea cand il zaresc intr-o strana, langa usa bisericii, imbracat doar in sutana. Cu infatisarea ascetica, tacut, cu capul plecat... M-am indreptat catre el. Parintele m-a intampinat ca intotdeauna, cu acelasi zambet care-ti alunga toate necazurile.
L-am intrebat: "De ce, parinte, stati aici, la usa bisericii?". Nu mi-a raspuns, s-a multumit sa zambeasca, dar i se citea tristetea in ochi. Tin sa specific ca la altar era un alt preot (preot de mir, venit sa oficieze Sfanta Liturghie). Atunci n-am mai insistat. Mi-am gasit si eu un loc in biserica si am participat la slujba. Tot timpul ma framanta gandul cum a ajuns parintele sa nu mai slujeasca.
Aflasem de rautatea unor maici, din cauza carora nici un preot nu a rezistat aici, alaturi de ele. (Pe toti i-au dat afara, singurul care rezistase era parintele, duhovnicul manastirii.) Iar acum, propriul lor duhovnic, care a slujit aproape 30 de ani la Manastirea Ghighiu, sa fie alungat de la Sfantul Altar nu credeam ca va fi posibil.
Dupa slujba, am intrebat cateva maici ce s-a intamplat cu parintele, insa unele se sfiau, altele se faceau ca nu stiu, doar cateva au avut curajul sa-mi spuna adevarul. Noua stareta (Neacsu Eupraxia) i-a luat dreptul parintelui de a mai sluji Sfanta Liturghie, interzicandu-i sa intre chiar si-n Sfantul Altar.
Nu o cunosteam prea bine pe noua stareta, deoarece nu prea am vazut-o pe la biserica, la slujbe. Probabil, vine mai rar decat cea dinaintea ei, Pelaghia Tudor. Tin minte insa ca am vazut-o in noaptea de Inviere, la poarta manastirii, vanzand icoane si metanii. Tot la fel am observat-o in ziua de Pogorarea Sfantului Duh, in timp ce il inregistra pe parintele cand citea o rugaciune, si facandu-i semn sa incheie, plina de nerabdare. Oare stareta are dreptul sa intrerupa slujbele cand doreste sau sa interzica oficierea lor?
De asemenea, am venit cateva vineri la rand, stiind ca se face Sfantul Maslu. Spre dezamagirea mea, am aflat ca stareta a interzis oficierea Sfantului Maslu, de la Inviere pana la Inaltare. Sunt foarte multi oameni cu necazuri si diferite probleme care-si pun nadejdea in aceasta Sfanta Taina, alaturi de Icoana Facatoare de Minuni si vin sa caute alinare si ajutoare. Oare ce zice Maica Domnului de toate acestea? Chipul Maicii Domnului din Icoana Facatoare de Minuni de la Ghighiu este foarte trist.
Cautam comuniunea cu Dumnezeu prin Sfintele Taine ce ni le-a lasat Mantuitorul pentru bucuria noastra duhovniceasca. Oare un om, si ce e mai rau, o calugarita, pot opri ceea ce Insusi Mantuitorul a lasat? Nu suntem mai rau decat paganii sau ereticii? Ne mai putem numi crestini?
Va spun ca sunt tare mahnit de tot ce se petrece acolo, mai ales ca nimeni nu ia nici o masura. Mai marii bisericii tac si ignora problemele care se petrec acolo. In aceste vremuri grele, cand lupta intre bine si rau este tot mai stransa, avem nevoie de parintii batrani, care au trecut prin vremuri grele de incercare. Ei sunt traitorii adevarati ai credintei ortodoxe, care ne hranesc duhovniceste si pe noi. Nu ni-i alungati!
Fie ca Maica Domnului, care a fost martora atator minuni, sa aduca o raza de speranta, de lumina, in acest Sfant Locas. Amin!

NICOLAE MANEA Ploiesti