ALCOOLISMUL: BOALA SI FENOMEN SOCIAL

Dr. Ion Nica
Romanii se afla pe locul unu la consumul european de alcool. O performanta care nu ne aduce nici stima, nici invidii, nici sanatate

Alcoolismul, prin definitie, este o intoxicatie cu alcool, ce apare datorita consumului excesiv, repetat, de bere, vin, tarii etc. Majoritatea adultilor consuma bauturi alcoolice in diferite situatii si din motive diverse, insa cantitatea consumata variaza de la om la om, dar si de la o etnie la alta. Studii recente arata ca aceste diferente depind de variatiile cultural-religioase, dar si de mecanisme mai subtile, de natura genetica.
Manifestarile clinice ale betiei ocazionale difera in functie de cantitatea de alcool ingerata, de concentratia din sange (alcoolemia) si de alti parametri, cunoscuti cu precizie de medicii legisti, toxicologi, cercetatori, de cei din politie, procurori, judecatori, avocati. Betia acuta se manifesta proportional cu cantitatea de alcool ajunsa in sange. Astfel, la o doza de aproximativ 0,5 g la litrul de sange, persoana intra intr-o stare euforizanta, cu chef de vorba, cu necazurile uitate, motivele principale pentru care alcoolul isi recruteaza aderentii. Grav este faptul ca scade mult viteza de reactie a celor in cauza. Apoi, daca cantitatea consumata a fost mai mare si se ajunge la o alcoolemie in jur de 1, apare o stare de surescitare, de agresivitate nemotivata, persoana este artagoasa, imprevizibila, pierde controlul in decizii, apare starea de om beat crita. La o alcoolemie de peste un gram si jumatate, creierul este intoxicat, cauzand miscari necoordonate, diplopie (vedere dubla), bizarerii de tot felul, omul nu mai poate articula cuvintele, se pierde perceptia la durere (aceste persoane sunt gasite iarna inghetate pe strada). Alcoolemia de peste 2,5-3 g produce varsaturi, pierderea urinei si fecalelor, bolnavul cade intr-o letargie din care nu-si mai revine decat dupa mai multe ore sau deloc.
* Alcoolismul ca boala apare cand organismul nu reuseste sa mai elimine efectele unei doze de alcool ingerate, aparand pofta de nestapanit de a bea din nou. Se stie ca alcoolicii cronici nu pot sa traiasca daca simt ca nu au alcool in sange, fiind momentul tristului adevar: viciul a pus stapanire pe viata lor prezenta. Si viitoare? De acum inainte, alcoolicul este un om care si-a pierdut vointa, tenacitatea, discernamantul, perseverenta, personalitatea, dar pe care cei din jur si, in egala masura, societatea, prin institutiile sale, trebuie sa-l considere om si sa contribuie efectiv la redresarea sa.
* Alcoolismul ca fenomen social. Consumul bauturilor ce contin alcool berea, vinul, tariile (acestea fiind mai concentrate, sunt cu atat mai distructive) in cantitati excesive si in mod repetat este un obicei ce a capatat o larga extindere si in Romania, obicei cu consecinte foarte daunatoare: psihice, intelectuale si sociale. Milioane de oameni ce consuma alcool chiar daca doar ocazional mor in fiecare an prin accidente de tot felul. O treime din toate decesele evitabile sunt produse de bauturile alcoolice, la fel peste jumatate din faptele antisociale, pentru ca sub influenta alcoolului apare "curajul" si dispare discernamantul, astfel ca alcoolicii nu mai prevad consecintele faptelor reprobabile pe care le comit. Alcoolismul este un subiect spinos si pentru ca distruge multe cariere, destrama familii si, nu in ultimul rand, vieti ajunse pe paturile spitalelor, dupa ani de suferinta. Peste 35% din alcoolicii in etate fac hepatita etilica, iar 20% din acestia fac ciroza sau cancer la ficat. Alcoolul este parte in producerea si altor cancere, la colon, prostata, laringe, san. Femeile alcoolice fac osteoporoza si fracturi, au tulburari de ciclu, au risc de a naste copii cu malformatii (mai ales daca si partenerul este bautor). Statistic, se observa ca din parinti ce "trag la masea" rezulta copii adesea viitori mari consumatori de alcool. Ficatul persoanelor cuprinse de acest viciu este organul cel mai alterat din aparatul digestiv, concomitent cu bolile de stomac si pancreas. Inima este si ea in mare suferinta, miocardul este alterat, tensiunea arteriala marita, infarctul este frecvent. La femei, alcoolismul duce la frigiditate, iar la barbati la impotenta (apetitul sexual este ridicat, dar erectia este nesatisfacatoare). Nu in ultimul rand, creierul si nervii sunt deteriorati de consumul cronic de alcool: encefalopatie specifica, nevrita optica cu orbire, epilepsie toxica etc. Aceste persoane, avand permanent mult alcool in sange, au imunitatea naturala prabusita, sunt in consecinta predispuse la tot felul de infectii, mai ales pulmonare, urinare sau peritoneale.
* Tratament: pana in prezent nu exista nici o alta cale in afara abtinerii hotarate de la alcool! Speranta poate exista numai atunci cand cei apropiati acestor bolnavi, opinia publica, institutiile sociale, fundatiile, iau masuri morale, punitive, in cadrul legilor contra acestui flagel social. Este complet gresit sa se considere ca mici cantitati de bauturi alcoolice sunt folositoare organismului sau ca alcoolul trebuie privit ca aliment, mai ales ca, in mod obisnuit, el se asociaza cu alti factori de risc pentru sanatate: abuz de cafea, tigari, grasimi alimentare, mancare abundenta sau invers, cu lipsa de hrana. Asocierea acestor factori de risc potenteaza enorm puterea distructiva a alcoolului asupra sanatatii. Cercetari recente au aratat ca si un consum moderat de alcool de catre gravide poate afecta in mod subtil sanatatea mintala a viitorului copil, iar tulburarile cerebronervoase pot deveni evidente abia dupa multi ani de viata. Nu s-a stabilit care este cantitatea minima ce poate face acest rau, asa ca, pana atunci, viitoarele mame trebuie sa fie atente la orice pahar de licoare alcoolica ingerata. In intreaga lume se intreprind cercetari laborioase privind relatia alcool-gene, cu scopul de a descoperi ce-i face pe unii sa bea peste limita si sa devina dependenti. Pana se va ajunge la o concluzie, nu exista decat masura radicala: abtinerea totala. Masura pe care insa nici un alcoolic nu o poate indeplini singur, fara ajutorul unui cerc de sprijin, cu participanti activi din familie, prieteni apropiati, institutii cu atributii specifice, scoala, colegi de serviciu, biserici, care sa reaminteasca bunele noastre relatii, prin rugaciune, cu Dumnezeu!

Foto: Photoland /Corbis