Medicina indienilor din America

Gilda Fildan
Cunostintele medicale ale pieilor rosii sunt la fel de vechi ca si ei. Astazi, lumea contemporana este extrem de interesata de leacurile pe baza de plante pe care le folosesc. Multe din ele vindeca suferinte de care nu mai stim cum sa ne despartim

La vremea cand indienii americani vindecau cu succes boli cu ajutorul plantelor, in Europa nu se stia nimic despre farmacia naturii. In vreme ce "colegii" din lumea veche tamaduiau pacientii deschizandu-le, adesea cu pretul mortii, arterele, indienii stiau deja sa foloseasca chinina impotriva febrei sau penicilina aflata in copacii putreziti, pentru a combate infectiile bacteriene.
Astazi, lucrurile s-au mai echilibrat. Cu toate astea, mai exista inca domenii unde stiinta moderna mai are de invatat de la vechii vraci indieni. In cautarea de alternative la medicamentele existente, de cativa ani, ierburile vindecatoare ale pielilor rosii sunt cercetate asiduu, mai ales de specialistii americani.
Dar medicina indiana nu consta doar in vindecarea cu ajutorul plantelor. Principiile ei sunt cu mult mai cuprinzatoare: ele se bazeaza pe o anume filosofie a vietii, axata pe o observatie extrem de patrunzatoare a universului. Indienii se considera o parte a naturii si a Cosmosului, cuprinsi intr-un intreg dinamic si armonios, care tuteleaza deopotriva oameni, animale, plante, pamantul - mama si cerul - tata. Numai cine traieste in armonie cu sine si cu lumea inconjuratoare isi poate controla sanatatea, spun indienii. Pentru ca bolile - fizice si psihice deopotriva - sunt interpretate de ei ca dereglari ale echilibrului personal sau universal. Exprimat altfel: cand trupul, sufletul si spiritul nostru nu se mai afla in armonie, ori daca lumea inconjuratoare nu mai este intacta, asa cum a fost facuta de Creator - te imbolnavesti. Principii, astazi, atat de moderne!

Vindecarea inseamna restabilirea armoniei pierdute

Pentru a restabili aceasta balanta naturala, magii indieni recurg la ceremonii. Deci, in afara de tratamentul cu plante, multa odihna la pat si cure prelungite in saune, ei organizeaza ceremonii cu dansuri, rugaciuni si cantece rituale, carora le acorda un rol extrem de important. De ce? Pentru ca ele ajuta la vindecarea spirituala a bolnavului, locul de unde in conceptia lor porneste si se vindeca orice suferinta.
Noua, modernilor, aceste ceremonii ni se par comice, dar celor care cred cu profunzime in ele le ajuta in mod vizibil si surprinzator. Prin intermediul lor, fortele de autovindecare sunt eliberate si bolile sunt infrante spectaculos.
Multe dintre plantele medicinale indiene s-au incetatenit in ultimul timp si la noi: fructe, legume si mirodenii. Cu ajutorul lor, va puteti alcatui o mica farmacie indiana la domiciliu. Dar tineti minte: plantele actioneaza mai incet decat medicamentele. E nevoie, adesea, de o saptamana sau chiar o luna pentru ca raul sa fie tamaduit. Exista insa si avantaje: in vreme ce medicamentul intr-o parte ajuta, iar in alta strica, plantele ajuta intregul organism sa participe la vindecare, tamaduindu-i bolile definitiv.

Ananas

Este folosit si de indieni impotriva obezitatii, avand in vedere ca grabeste digestia si elimina spectaculos apa din tesuturi. In fiecare dimineata se mananca pe stomacul gol o felie de ananas. (Fructele conservate nu sunt bune.) Atentie la sarcina: se spune ca ananasul o elimina.

Mate

Llex paraguaensis - este un ceai (numele se pronunta asa cum se scrie) cu actiuni tonice si excitante, care asemeni cafelei, stimuleaza activitatea cerebrala si combate lenea din zilele ploioase. El e recomandat si celor care vor sa se ingrase, intrucat starneste puternic apetitul. In Occident, ceaiul de mate se gaseste in toate pravaliile si farmaciile.

Dovleac

Florile si frunzele de dovleac, transformate in infuzii, se adauga in apa din baie. Combat reumatismul si entorsele. Samburii se folosesc pentru deblocarea urinei la bolnavii de rinichi. Cateva luni trebuie sa se manance in fiecare dimineata si seara cate o lingura de samburi de dovleac curatati. Au efect si in cazul prostatei si al viermilor intestinali.

Coada-soricelului

La indienii americani, planta e folosita impotriva infectiilor si a tulburarilor menstruale. Ca ceai, ei o intrebuinteaza contra gripelor, a racelilor si a tusei. In cazul durerilor de urechi si al ranilor sangerande se intrebuinteaza frunzele proaspete ale plantei, zdrobite. Se pun intr-un tifon si se folosesc drept comprese.

Aloe

Zeama din frunzele carnoase este recomandata pentru vindecarea spectaculoasa a ranilor, ajuta vindecarea arsurilor de soare si a reumatismului. Din suc si untura curata de porc se prepara o alifie buna la orice fel de afectiune a pielii.

Porumb

Este un panaceu universal la indieni, apreciat mai ales datorita insusirilor sale diuretice, care il transforma intr-un medicament al bolilor de rinichi: retentii urinare, colici nefritice, cistite, tulburari renale, calculi, guta. El exercita un efect sedativ asupra cailor urinare si tripleaza, adesea, secretia urinara in 24 de ore. Infuzati 20-25 g de matase de porumb intr-un litru de apa care clocoteste. Strecurati ceaiul si indulciti-l cu miere. Din aceasta infuzie se beau 4 cani in 24 de ore. Nu depasiti un litru de ceai pe zi.

Rosii

Substantele vitale pe care le contin impiedica imbolnavirile de orice fel. Cu o conditie: sa fie folosite rosiile de tara, nu cele din solarii. Se recomanda 2-3 rosii crude pe zi ori un pahar de suc. In tratarea hemoroizilor, a acneelor si dermatozelor, a arsurilor de soare, trebuie facute tamponari de mai multe ori pe zi cu suc de rosii.

Ceapa

Pentru indieni, este elixirul vietii, 4 cepe crude pe zi, amestecate in salate sau in vin (o ceapa rasa se amesteca cu o lingurita de miere si se pune intr-un pahar de vin natural) combat: afectiunile pulmonare de orice fel, anemia, surmenajul, infectiile genito-urinare, artritismul, diabetul sau neplacerile intestinale. Indienii ii confera cepei si insusiri afrodisiace, dar cel mai des o folosesc pentru vindecarea prostatei. In acest scop, se prepara urmatorul vin: 100 g ceapa tocata se macereaza 15 zile in 2 litri de vin alb natural, amestecat cu 100 g zahar. Se strecoara si se bea un pahar la fiecare masa.

Cartof

Combate durerea de cap si arsurile. In acest scop se pun rondele de cartofi cruzi pe frunte si ceafa, ori pe locurile arse. Un gat de suc de cartofi cruzi combate ulcerul si arsurile la stomac.

Vanilie

Ajuta in cazul oboselii nervoase si fizice. Se foloseste ca tinctura: patru sau cinci betigase de vanilie se taie marunt si se amesteca cu alcool de 70. Se acopera vasul si se lasa zece zile intr-un loc cald. Nu se strecoara in alt vas. Se iau cateva picaturi pe stomacul gol, de mai multe ori pe zi.