Singura metoda sigura de slabit - RELAXAREA

Gilda Fildan
Zece retete antistres fara calorii

Excesul de kilograme depinde, in mod decisiv, de starea noastra afectiva. Hrana din farfurie e mai putin importanta decat hrana de care are nevoie sufletul pentru a fi fericit. Iar fericirea lui e blocata de STRES. Cine vrea cu adevarat sa slabeasca trebuie sa invete sa lupte cu el. Sa se relaxeze in mod consecvent. Exista numeroase optiuni alternative la ciocolata si pizza: miscare, somn sanatos, diverse metode de relaxare si o schimbare de optica in viata noastra de zi cu zi. Depasind tensiunile si frustrarile, facand sa dispara stresul acumulat, vom reusi sa slabim si sa ne pastram greutatea ideala, pe termen nelimitat

Faceti sport

Miscarea ajuta la eliminarea stresului - cu conditia sa va mobilizati efectiv si s-o practicati cu regularitate (cel putin de doua ori pe saptamana). Incepatorii trecuti de 35 de ani, persoanele cu un surplus mare de greutate corporala si bolnavii cronici ar trebui sa-si faca mai intai un examen medical, discutand cu medicul oportunitatea alegerii unui anumit gen de sport. In rest, tine de preferintele dvs. personale daca veti dori sa faceti plimbari in pas sustinut, sa inotati ori sa mergeti la sala de fitness. Aveti mai jos o scurta trecere in revista, care va poate fi de folos in luarea unei decizii.

• Sport de rezistenta


(ex. alergari, ciclism, inot)
Antrenamentul de rezistenta se numara printre cele mai bune metode de combatere a stresului si se potriveste aproape oricui. Durata programului suporta modificari, in functie de activitatile curente ale zilei si de timpul ramas disponibil. Cine se simte la inceput prea greoi ca sa alerge ar trebui sa incerce niste plimbari in pas voinicesc. Mersul rapid e accesibil si supraponderalilor, ca si oamenilor cu afectiuni cardiovasculare. (Cei inclinati sa-si framante neincetat mintea cu grijile cotidiene ar trebui sa caute un sport care sa le distraga atentia, cum ar fi un joc cu mingea.)

• Sport de forta


(ex. antrenament cu gantere sau la aparate)
Antrenamentul de forta nu modeleaza doar corpul, ci ne insufla si optimism, putand atenua chiar si simptomele unei depresii grave. Cel mai mult profita de el sedentarii clasici, pe care profesia ii fixeaza minimum opt ceasuri la un birou. In schimb, pacientilor cu probleme cardiovasculare (de pilda, cu insuficienta coronariana) sportul de forta nu le este recomandat fara rezerve, fiindca le va mari tensiunea arteriala.

•  Sport de echipa


(ex. fotbal, hochei, volei)
Sporturile cu mingea presupun multa miscare si le sunt recomandate in special persoanelor care se detaseaza cu mare greutate de indatoririle lor profesionale, ca si de grijile de acasa: alergand impreuna cu altii dupa minge, nu vor mai avea ragazul sa se gandeasca la intalnirile de a doua zi sau la ce pozne au mai facut copiii la scoala. Dezavantaj: sporturile ca fotbalul sau handbalul prezinta un risc considerabil de ranire. De asemenea, ele impun respectarea unor termene si programe de antrenament.

Grabiti-va incet

Cand vrem sa rezolvam ceva contracronometru, devenim agitati. Dar stati putin si ganditi-va: cat timp castigati de fapt, atunci cand va aflati intr-o goana continua? Cateva secunde, in cel mai bun caz - minute. In schimb, propria dvs. agitatie va saboteaza si va face sa pierdeti o gramada de timp. Dupa un "sprint", aveti nevoie de niste minute bune pana sa va opriti din gafait si sa puteti vorbi calm. Asa se intampla si in viata. Din pricina grabei comiteti o serie de erori si trebuie sa va intoarceti, pentru a le corecta. Mai bine opriti-va din alergatura, incercati sa va linistiti si intrebati-va: "De ce dau atata zor?". Apoi apucati-va de treaba - calmi si concentrati.

Dormiti sanatos

Si noptile odihnitoare sunt inamici redutabili ai stresului - pe cand, dimpotriva, lipsa de somn epuizeaza trupul si sufletul. Deoarece fiecare om are propriul sau ritm de somn, regula celor opt ore nu trebuie privita ca un imperativ absolut, ci doar ca o sugestie cu valoare orientativa.
Mai importante decat durata odihnei in sine sunt cateva principii ce constituie, dupa parerea specialistilor, un fel de "igiena a somnului". Cine isi face obiceiul de a merge la culcare mereu in jurul acelorasi ore isi programeaza ceasul biologic pentru o alternanta regulata a intervalelor de veghe si somn - si, in consecinta, va adormi mai usor. Cu putin timp inainte de a va baga in pat, n-ar trebui sa mai faceti nimic care sa va poata solicita mental sau fizic, deoarece ulterior mecanismele de stres ale organismului au nevoie de un anumit ragaz pentru a-si micsora din nou turatia. Asadar, daca vreti sa faceti sport seara, programati-l la o distanta suficienta de momentul cand va culcati, pentru ca efectul relaxant al miscarii sa-si poata face aparitia. Dormitorul ar trebui sa fie totdeauna bine aerisit, racoros, insa nu prea rece. Cartile n-au ce cauta in pat - si in nici un caz nu e indicat sa va mai ocupati seara de lucrarile de la serviciu. Nici berea si vinul nu va sunt tovarasi demni de incredere inainte de culcare. Chiar daca va ajuta sa adormiti mai repede, alcoolul deregleaza ritmul normal al fazelor somnului, astfel incat s-ar putea sa va treziti spontan in cursul noptii.

Stop gandurilor negre

Cand grijile ori supararea se tin scai de dvs. si nu vor sa va mai iasa din minte, spuneti energic: "Stop!" (cu voce tare sau in gand) si indreptati-va atentia spre altceva. Daca alunecati mereu inapoi, la acelasi despicat al firului in patru, pronuntati calm, repetand intruna un cuvant complet lipsit de sens, o insiruire intamplatoare de sunete, de exemplu: lava sau melina. Cu putin exercitiu, veti izbuti din ce in ce mai bine sa va stapaniti gandurile fara rost.

Nimic nu "trebuie"

Daca dorim sa controlam mai bine ceea ce ne streseaza, primul pas in aceasta directie va fi sa ne dam seama cu ce ganduri si atitudini contribuim noi insine la disconfortul nostru. O pondere importanta le revine adesea exigentelor mult prea mari fata de propria persoana. Ne lasam striviti de cuvantul "trebuie" - trebuie sa faci totul perfect, trebuie sa fii iubit de toata lumea, trebuie sa fii mereu puternic. Cine intelege ca asemenea modele de comportament agraveaza stresul nu va ramane in continuare o victima a imprejurarilor, ci isi va dobandi libertatea de actiune.

Puneti-va intrebari

Adesea, o singura intrebare poate demonta sursele noastre interioare de tensiune si de intensificare a stresului, caci raspunsul face ca o situatie aparent stresanta sa ne apara dintr-o data intr-o lumina neutra. La inceput, acest dialog cu noi insine va fi neobisnuit, insa cu timpul, el poate deveni o permanenta, influentand modul nostru de a reactiona la provocari. Incercati sa va dati seama ce intrebari va sunt de ajutor. De exemplu:
* Cum ar judeca lucrurile un observator neutru?
* Cum voi gandi despre aceste imprejurari peste o saptamana sau peste un an?
* Cat de importanta este aceasta situatie in realitate?
Multe imprejurari sunt mai usor de suportat, atunci cand gasim in ele un sens. Cautati-l, intrebandu-va la ce va poate folosi aceasta conjunctura stresanta, cum o puteti depasi.

Planificati-va si organizati-va mai bine viata

Managementul timpului nu va pune la dispozitie mai mult timp, insa va ajuta sa-l intrebuintati pe cel disponibil pentru lucruri cu adevarat insemnate. Puteti lucra cu liste de control sau cu o agenda. Asa va va fi mai usor sa constatati progresele si sa bifati ceea ce ati realizat. Ca sa hotarati ce aveti de facut si cand, orientati-va dupa scopurile pe care vi le-ati propus: sarcinile ce va aduc mai aproape de scopurile dvs. ar trebui sa se afle pe primele locuri din lista. Observati in care parte a zilei sunteti mai productivi si rezolvati lucrurile importante in orele cu randament maxim. Atentie: planificati-va totdeauna cu o treime mai mult timp decat vi se pare necesar - ca rezerva, pentru eventuale intreruperi neprevazute.

Nu exagerati

In situatiile generatoare de stres, apar frecvent ganduri negative, care amplifica stresul. Facem pronosticuri pesimiste ("Nu va iesi nimic din asta!"), generalizam ("Intotdeauna am ghinion!"), luam lucrurile prea personal ("Numai mie mi se intampla asa ceva!"). Daca va surprindeti cu un asemenea gand, trageti imediat frana si detasati-va de el. Semnalele unui asemenea tip de gandire sunt superlativele, carora e bine sa le atenuati impactul. Exemple:
Expresii ce amplifica stresul: totdeauna, niciodata, enorm, imposibil.
Variante preferabile: adesea, rar, mult, mi se pare greu.

Spuneti "Nu"

Multor oameni le vine foarte greu sa refuze. Totusi, un management eficient al timpului nu va fi posibil, fara un "Nu" categoric, la adresa tuturor lucrurilor lipsite de insemnatate. Cel mai adesea, cuvantul nu vrea sa va iasa din gura, de teama de a nu-i jigni pe altii, de a nu indispune - poate - persoane importante. De aceea, formulati-va refuzul intr-un mod prevenitor, insa hotarat. Prin urmare, nu spuneti: "Lasa-ma in pace", ci: "Mi-ar face placere sa te ajut, dar as vrea sa termin mai intai cu treburile mele".

Abateti-va atentia

Daca stresul provine din enervare, teama sau dezamagire, va va fi de folos sa va abateti pentru o vreme atentia de la ceea ce v-a trezit aceste sentimente. Faceti cativa pasi pana la usa, dati un telefon, executati doua-trei exercitii de respiratie si de relaxare. Ca sa va domoliti furia, faceti putin sport sau macar urcati si coborati treptele. Aceasta dezamorseaza stresul si va permite sa actionati cu mintea limpede.

Incetiniti ritmul! Odihniti-va!

Cine munceste mult are nevoie si de suficient timp ca sa se refaca. De aceea, stabiliti-va intervale regulate de odihna - mici pauze, o dupa-amiaza fara obligatii, o zi-doua efectiv libere pe saptamana si concedii in fiecare an. Inchideti-va telefonul mobil pentru cateva ore pe zi si nu cititi in timpul dvs. liber e-mail-urile de la serviciu. Introduceti regulat pauze in programul dvs. de lucru - preferabil, inca inainte sa va fi epuizat rezervele de energie.

Nu va pierdeti bucuria

Bucuria este un izvor nesecat de putere. Traind in conditii de stres prelungit, multi oameni nu mai stiu sa se bucure. Daca e si cazul dvs., amintiti-va ce va procura satisfactie altadata. Planificati-va momente de placere de-a lungul zilei ori al saptamanii. Veti astepta cu nerabdare sa le savurati. Iar seara, evocati-va din nou clipele frumoase, bucurandu-va de marile si micile succese ale zilei respective: "Ce am realizat astazi? Ce momente frumoase am trait?".