"Declasati-l de urgenta" pe ministrul Culturii!

Ion Longin Popescu
Dupa toate indiciile, ministrul Culturii, d-l Adrian Iorgulescu, este cel mai neinspirat membru al guvernului Tariceanu.

Se pare ca domnul compozitor a nimerit din greseala printre liberali, deoarece cu greu ar putea cineva sa aduca deservicii mai mari imaginii PNL decat domnia sa. Cea dintai anomalie porneste chiar de cand a preluat mandatul de la d-na Mona Musca. Smecherii din dosul scenei, cum ar fi domnii Virgil Nitulescu si Mircea Angelescu, au inaintat recurs impotriva sentintei judecatoresti prin care varful Carnic din Rosia Montana era declarat protejat. Adica au situat Ministerul Culturii de partea distrugatorilor de patrimoniu. D-l Iorgulescu, slab cunoscator in ale subtilitatilor juridice, a inghitit facatura fara sa cracneasca; ba, mai mult, l-a numit din nou director al Directiei Monumente Istorice pe plagiatorul dovedit, Mircea Angelescu, de care doamna Musca abia scapase.

Un "ordin" de tip bolsevic

Ca dovada a ignorantei sale ministeriale, d-l Iorgulescu a semnat de curand "Ordinul Ministrului Culturii 2260/2008", care introduce o noua procedura privind monumentele istorice: "Procedura de declasare de urgenta"! Adica procedura de a distruge "urgent" un monument, de a-l declasa. In esenta, este acelasi lucru ca si recursul tandemului Nitulescu-Angelescu la sentinta privind Rosia Montana. De aceea, pare evident ca si actualul "ordin" poarta amprenta celor doi (d-l Nitulescu este ditamai secretarul de stat!). Doar bolsevicii, in anii 50, foloseau astfel de tertipuri cand demolau biserici, manastiri si conace boieresti.
Asociatia ARA (Arhitectura, Restaurare, Arheologie) a luat cunostinta de acest Ordin si considera ca justificarea necesitatii acestei "proceduri de urgenta" este inoperanta. Ministerul justifica introducerea ei prin necesitatea de a scoate de pe lista monumentelor istorice (de a declasa) "monumentele istorice fizic disparute", din cauze mai mult sau mai putin cunoscute. "Pure sofisme", declara ARA (reprezentata de arhitectii Monica Margineanu si Stefan Balici). "Daca monumentul a disparut fizic, urgenta nu este justificata, iar daca monumentul este "alterat grav", raspunsul logic (legal) este cel al salvarii sale prin lucrari de restaurare, in nici un caz declasarea si demolarea lui. Singura urgenta in interesul patrimoniului national o constituie salvarea, nu declasarea. Procedura de "declasare de urgenta" contravine ideii de protectie a patrimoniului si este un nonsens juridic, o masura care va favoriza direct lasarea in paragina a patrimoniului national si distrugerea sa sistematica". In fapt, ce urmareste d-l ministru si ciracii domniei sale? Sa dea o sustinere "legala" oricarui proprietar care va lasa in mod deliberat imobilele in paragina sau care le va distruge in totalitate. Este pentru prima oara in istoria moderna a Romaniei cand un ministru al Culturii (fara a avea deasupra capului sabia dictaturii, cum avea Suzanica Gadea pe vremuri) transforma in politica de stat degradarea intentionata a monumentelor clasate, servind presiunea imobiliara si deschizand larg portile arbitrarului. "Cladiri istorice si monumente arheologice", continua ARA, "vor fi la indemana oricarui proprietar sau beneficiar corupt, dispus sa le aduca in "stare de colaps" sau sa le faca disparute definitiv prin procedee deja bine cunoscute. Practic, procedura de declasare de urgenta favorizeaza distrugerea pe cai legale a patrimoniului national".

Este vizata si Rosia Montana!

Intamplator sau nu, Ordinul 2260 pare a fi fost emis ca un cadou pentru compania de la Rosia Montana. De aceea, nu-i exclus ca Ordinul sa poarte de facto semnatura Angelescu-Nitulescu, "caii troieni" ai companiei Gold Corporation in Ministerul Culturii. Prin acest Ordin sunt anulate orice responsabilitati ale RMGC privind casele de patrimoniu de la Rosia Montana, aflate deja in ruina. Compania nu va mai fi obligata sa restaureze nici una, caci in stadiul in care sunt acum, pot fi demolate "legal". Nici galeriile daco-romane din varful Carnic nu vor avea o soarta mai buna: lasate de izbeliste, se vor degrada iute si vor putea fi aruncate in aer cat se poate de legal. Genial de simplu. Cand intra sub Imperiul Raului, oamenii te uimesc cat pot fi de ingeniosi. Iar Ministerul Culturii, dupa cum se vede, este un adevarat cuib de "genii" inventive. Oare de ce "conclavul" de eminente cenusii al ministerului nu-l "declaseaza" pe insusi domnul ministru? Pentru ca e ministrul ideal in situatii "de urgenta", cand ministerul, dupa cum a observat ARA, "urmareste inclusiv privilegierea unor interese financiare straine intereselor nationale". Asadar, o veste demna de antologia rusinii: patrimoniul romanesc va putea fi sacrificat in mod legal, fara a mai fi necesara violarea legii si coruptia, cum este cazul la ora actuala.