Mancaruri cu vinete

Redactia
Sufleu de vinete

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete mari (cca 800 g), 5 linguri ulei, sare, piper, 300 g carne tocata de pui, un catel de usturoi, 250 g pulpa de rosii (rosii pasate sau din cutie), 1/2 lingurita nucsoara rasa, 125 g branza de oaie (sau Mozarella).
Mod de preparare
: Se spala vinetele si se taie rondele. Se incinge uleiul (4 linguri) si se prajesc, pe rand, pe ambele parti, se sareaza si se pipereaza. In uleiul ramas se caleste carnea tocata, la care se adauga usturoiul zdrobit. Se toarna deasupra rosiile si se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper. Jumatate din vinete se aseaza pe fundul unei forme de budinca, apoi urmeaza carnea tocata si deasupra restul de vinete. Se presara bucatele de branza si se baga la cuptor. Se lasa sa se rumeneasca cateva minute si se servesc fierbinti.

Pui cu vinete

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 vinete, 150 g slaninuta afumata (costita), 1 1/2 kg carne pui (taiata bucati), 12 catei de usturoi, 1/4 l vin alb sec, cateva crengute de rozmarin, 2 linguri de pasta de masline (masline date prin masina de tocat), sare, piper, ulei.
Mod de preparare
: Se spala vinetele, se zvanta si se taie bucatele (3 cm lungime). Slaninuta, taiata felii subtiri, se baga cateva minute in apa clocotita, se clateste cu apa rece si se zvanta si ea. Se pune putin ulei sa se-ncinga si se prajesc bucatile de carne pana ce se rumenesc bine. Se scot din tigaie si se pun la prajit cateii de usturoi (cu coaja cu tot) si feliile de slaninuta. Se scoate slaninuta, se mai adauga putin ulei si se prajesc vinetele. Cand s-au rumenit, se pun impreuna cu carnea de pui si slaninuta intr-o cratita, se toarna deasupra vinul, amestecand intruna, se adauga sare, piper si rozmarin si se lasa sa dea cateva clocote. Se face focul mai mic, se acopera cratita (doar 2/3) si se lasa sa fiarba incet 25 de minute. Cand s-au inmuiat, se scot bucatile de pui, vinetele si cateii de usturoi si se toarna in cratita pasta de masline si putina apa calda. Apoi se reintroduc toate bucatile scoase, se amesteca bine, se acopera cratita, se lasa sa stea cateva minute si se servesc fierbinti.

Caviar de vinete

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 vinete mari, 12 fileuri de sardele (sarate), o rosie, 2 catei de usturoi, 3 crengute de busuioc, o crenguta de rozmarin, piper, 15 cl ulei fin.
Mod de preparare
: Vinetele spalate si zvantate se taie cubulete. Se spala sardelele cu apa rece si se lasa sa se scurga. Se curata rosia de pielita si de seminte si se zdrobeste usturoiul. Se pune putin ulei intr-o cratita si se calesc vinetele impreuna cu rosia, usturoiul si fileurile de sardele. Se amesteca bine pana ce sardelele incep sa se sfarame. Se adauga piperul, busuiocul si rozmarinul si se mai toarna putina apa. Se lasa sa fiarba pana ce scade bine de tot. Se scot crengutele de busuioc si rozmarin, se pune compozitia intr-un castron si se bate bine cu telul, adaugand cate putin ulei. Se lasa sa se raceasca si se baga la frigider. Se serveste pe felii de paine prajita.

Ratatouille

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg rosii oparite si curatate de pielita, 4 catei de usturoi (zdrobiti), sare, piper, o foaie de dafin, nucsoara, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare
: Se taie vinetele si dovleceii (cu coaja) cuburi mai mari, iar ardeii, fasii. Se calesc toate, pe rand, intr-o tigaie, dupa care se pun intr-o cratita si se amesteca. Sosul: Se pune la-ncins uleiul si se rumeneste ceapa. Se adauga rosiile taiate, nucsoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii si ardeii, se presara deasupra patrunjelul tocat si se serveste imediat.

DULCIURI

Prajitura cu prune si cartofi

Ingrediente (pentru 12 bucati): 800 g cartofi fainosi, 4 galbenusuri, 80 g amidon, coaja rasa de la o lamaie, 120 g unt, 2 linguri pesmet, 2 linguri migdale macinate, 750 g prune, 120 g zahar, un varf de cutit scortisoara.
Mod de preparare
: Se curata cartofii de coaja, se taie bucati si se pun la fiert. Cand s-au inmuiat, se scurg, se lasa sa se raceasca si se trec printr-o sita (presa). Se framanta cu galbenusurile, amidonul si coaja de lamaie. Se unge o tava (20x30 cm) cu 30 g unt si se intinde (cu mana) aluatul pe ea, apoi se presara deasupra pesmetul si migdalele macinate. Se spala prunele, se rup in doua si se scot samburii. Se aseaza jumatatile de pruna pe aluat, se presara cu 60 g zahar si se baga prajitura in cuptorul incins la 180. Se coace 50 de minute. Intr-o craticioara se topeste untul cu 60 g zahar si scortisoara si se stropeste cu el prajitura fierbinte.