VRAJITI-VA GANDURILE CU CULORI

Rodica Demian
Testul degetelor

Formati un inel din degetul mare si cel aratator si rugati pe cineva sa incerce sa il desparta, dvs. fortandu-va sa il mentineti in aceeasi pozitie. Veti constata ca partenerul de joc nu va reusi! Daca, insa, va ganditi la un cuvant stresant: frig, saracie, boala, singuratate - forta dvs. va slabi si inelul se va desface. Scrieti cuvantul respectiv pe o foaie de hartie si colorati-l in mai multe culori. Se va intampla ceva uluitor: de cum ati "vrajit" cuvantul, veti deveni din nou puternici si inelul nu se mai desface. Notiunea si-a pierdut efectul nefast.

Soacra transformata in zana

Cele doua prietene sunt absorbite de implinirea unui ritual. "Hai", spune una dintre ele, "s-o fermecam pe batrana vrajitoare." Cealalta inchide ochii si-si reprezinta intamplarea: e vorba despre soacra ei, Maria, care vine in vizita duminica. Ajunge ca tanara femeie sa auda cuvantul "Maria" ca sa intre in panica. La sfatul prietenei sale, incepe, insa, sa "vrajeasca" cuvantul. Il priveste catva timp cu atentie, apoi incepe sa coloreze cu rosu, cu verde, cu galben, cu portocaliu si albastru fiecare litera in parte, transformand-o intr-un balon colorat. "Maria" e acum un cuvant vesel si prietenos, s-a inaltat si pluteste pe cerul alb al paginii de caiet. Iar fata care a fermecat numele soacrei sale se simte atat de descatusata, incat e gata sa se intalneasca duminica dupa-amiaza cu fioroasa mama a sotului ei.
Ce s-a intamplat? Un lucru surprinzator, in care nu e vorba despre magie neagra, ci despre aplicarea practica a ultimelor cunostinte din domeniul cercetarii creierului, care sustin ca fiecare cuvant rostit e inregistrat de faptura umana, atat fizic cat si sentimental. Ganditi-va, de pilda, la un trandafir. Chiar si numai citind acest cuvant, ii traiti integral sensul: culoarea, mireasma, amintiri legate de un anume buchet, simtiti chiar si cum va inteapa spinii.
Asa se intampla si cu cuvintele. Ele nu fac doar sa numeasca lucruri, fiinte, imprejurari, stari, afecte, ci odata cu numele le evoca si realitatea, imprejurarea si starea sufleteasca in care le-am perceput.

Durerea transformata in nori

Fiecare om are propriile sale obsesii, propriile cuvinte "negre", care actioneaza asupra lui diferit, in functie de amintirea pe care i-o starnesc. Astfel de cuvinte pot fi: examen, profesor, politie, judecator, cancer, sida, saracie, salariu, somaj etc. Ele reprezinta probleme, persoane sau situatii care ne ameninta, ne preseaza, dandu-ne o stare de spirit proasta. Partea "fatala" a acestor cuvinte "negre" este ca, ori de cate ori ne gandim la ele, ne provoaca o mica intepatura, o reactie de panica si de teama, care ne slabesc atat de tare, incat nu mai gasim forta pentru a reactiona activ.
Si totusi, se poate face ceva. Dupa afirmatiile de ultima ora ale psihologilor, cuvintele "negre" pot fi incarcate cu energie pozitiva, daca sunt prelucrate printr-un program de gandire creativ. Acolo unde inainte a domnit teama, va aparea un sentiment reconfortant. Metoda e simpla si poate fi aplicata de oricine:
a) Scrieti cuvantul "negru" sau imaginati-va ca l-ati scris.
b) Vrajiti cuvantul cu ajutorul culorilor pe hartie sau in gand.
c) Transformati in realitate gandul colorat.
De exemplu, cuvantul "durere". Scrieti-l pe hartie si prelucrati-l dupa dorinta inimii. Imaginati-va cum l-ati putea face sa invie si sa infloreasca, sa fie plin de culoare, sa semene cu o scriere formata din nori pe un cer senin. Noua fizionomie pe care i-o imprumutati notiunii de "durere" va va ajuta sa o dominati: va veti simti mai liber, mai puternic interior, mai bine motivat. Iar daca vreti sa controlati efectul metodei, recurgeti la urmatorul test: ridicati o mana lateral pana ce formeaza cu subsoara un unghi drept; rugati o alta persoana sa incerce sa va apese mana in jos. In cazul cand va ganditi la ceva negativ, bratul se va lasa in jos. Incercati, acum, sa va ganditi la un cuvant "vrajit". Trageti
singur concluzia.

Exceptii

* In cazul primului test - inelul format din degete se desface nu doar din pricina unui gand negru, ci si daca la mana cealalta purtati un ceas cu baterii. Campul electromagnetic deranjeaza echilibrul natural al nervilor.
* In cazul celui de-al doilea test - bratul se lasa in jos nu doar din pricina unor ganduri negative, ci si daca cel care il experimenteaza sufera de glandele endocrine. Ele sunt raspunzatoare de sistemul imunitar al organismului. Punctul lor pe piele se afla la 10 centimetri deasupra liniei sanilor. Masati-va aceasta zona intre unu si doua minute sau loviti-o usor cu pumnii. Bratul va rezista.
Poate pare putin complicat, dar cuvintele fermecate pot orice. Va e teama de sef sau de limba ascutita a unei colege ori de un vecin obraznic si nesuferit? Vrajiti acesti indivizi! Scrieti-le numele cu creioane colorate sau cu o scobitoare inmuiata in miere. Daca literele se pot manca, de ce nu si oamenii? Fireste, n-o sa va schimbati niciodata dusmanii, dar teama dvs. de ei va disparea definitiv.