Bucatarie greceasca

Redactia
Chec de ton cu pesto

Ingrediente (pentru 8 persoane): 300 g ton din conserva (maruntit si scurs), 3 linguri pesto (se gaseste in borcane la supermarket), 100 g cascaval ras (eventual svaiter), 3 oua, 10 cl lapte, 100 g faina + 1 lingura pentru forma, 1 plic praf de copt, 1 lingura coniac.
Mod de preparare:
* Incingeti cuptorul la 180gr.. Cerneti faina si praful de copt intr-un castron, faceti o gropita la mijloc si spargeti ouale in ea. Adaugati cascavalul ras, tonul bine scurs si pesto-ul (o pasta preparata din busuioc proaspat, parmezan ras, seminte de pin pisate si ulei de masline). Amestecati cu o lingura de lemn si incorporati laptele putin cate putin, pana ce obtineti un aluat omogen. Turnati si coniacul si continuati sa amestecati cateva zeci de secunde. * Infainati o tava de chec, turnati aluatul in ea si dati checul circa 40 de minute la cuptor. Verificati daca s-a copt, infigand in centrul aluatului lama unui cutit sau pur si simplu un pai, care trebuie sa ramana curate. * Scoateti checul din forma si lasati-l sa se raceasca. Infasurati-l intr-o folie de plastic si tineti-l la frigider daca nu-l consumati imediat. * Checul se serveste rece, taiat felii, ca aperitiv sau impreuna cu o salata de rosii.

Tzatziki

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 castraveti, 2 catei de usturoi, 3 iaurturi, 3 linguri ulei de masline, 1 legatura mica de patrunjel verde, 4 fire de menta, sare grunjoasa.
Mod de preparare:
* Curatati castravetii de coaja si taiati-i in doua pe lung, pentru a indeparta semintele. Taiati-i apoi felii foarte subtiri, puneti-i intr-o strecuratoare, adaugati un pumn de sare, amestecati si lasati-i sa zemuiasca 10 minute. * Intre timp, curatati usturoiul si tocati-l marunt. Spalati si zvantati patrunjelul si menta, rupeti frunzulitele si taiati-le cu foarfeca. * Clatiti repede feliile de castravete sub jetul de apa rece, stergeti-le bine cu hartie absorbanta si puneti-le intr-un castron. Adaugati usturoiul, verdeata taiata, iaurturile si uleiul de masline si amestecati bine de tot. * Acoperiti vasul cu o folie de plastic, tineti tzatziki cel putin o ora la frigider si serviti-l rece.

Vinete umplute cu mozzarella

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g mozzarella (se gaseste in magazinele alimentare), 3 vinete mici, 6 fileuri de ansoa in ulei, 2 catei de usturoi, 15 cl suc de rosii (rosii decojite si maruntite), 4 linguri ulei de masline, 3 fire de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare:
* Incingeti cuptorul la 210gr.. Taiati mozzarella cubulete si tocati usturoiul curatat. * Spalati vinetele, indepartati pedunculul, taiati-le in doua pe lung si goliti-le de miez fara sa strapungeti coaja. Taiati miezul scobit cubulete si caliti-l 5 minute intr-o tigaie cu putin ulei. Puneti-l apoi intr-un castron impreuna cu jumatate din mozzarella, usturoiul si fileurile de ansoa zdrobite cu furculita. Adaugati sucul de rosii si doua linguri de ulei, sare, piper si amestecati bine. * Umpleti jumatatile de vanata cu amestecul astfel preparat si asezati-le pe o tava unsa cu ulei. Presarati deasupra restul de mozzarella si dati-le 35-40 de minute la cuptor. Serviti vinetele fierbinti, garnisite cu busuioc.

DULCIURI

Friganele cu gem de macese

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 borcan cu gem de macese sau de alt fruct (400 g), 6 felii de cozonac (sau franzela), 15 cl lapte, 70 g zahar, 4 oua mici, 80 g unt, sare.
Mod de preparare:
* Bateti bine ouale cu zaharul si adaugati laptele si putina sare. * Puneti intr-o tigaie o bucatica de unt (cat o nuca) si cand s-a incins prajiti cate 2 felii de cozonac inmuiate in amestecul de oua si lapte, lasandu-le sa se rumeneasca la foc mic pe ambele parti. * Procedati la fel si cu celelalte felii de cozonac si serviti-le imediat cu gem de macese, incalzit putin pe baia de apa.