Toamna muzicala pe Dambovita

Iulian Ignat
Dupa o luna de pauza, Bucurestiul a fost cuprins de o adevarata frenezie muzicala, in care festivaluri, concerte, vedete internationale au luat cu asalt scenele. Din punct de vedere cultural, orasul a aratat in luna septembrie ca o adevarata capitala europeana

ZIUA VERDE

Dupa un turneu de vara desfasurat in mai multe orase din tara, campania Ziua Verde a ajuns pe 6 septembrie si in Capitala. Program de avertisment care incearca sa responsabilizeze populatia in privinta gestionarii deseurilor electrice si electronice, prin ce putea fi mai bine exprimat pentru a atrage atentia decat printr-un concert rock in aer liber? Convocate pe o scena amplasata in Piata Revolutiei, trupe rock de linia intai au starnit la maximum entuziasmul auditorilor, prin ritmuri etno. Concertul maraton a fost deschis de Mahala Rai Banda si urmat de Al Jawalla, o trupa germana indragostita de ritmurile balcanice. Zdob si Zdub au venit si ei la Bucuresti si au cantat in deschiderea unei trupe ce a insemnat mult in formarea lor: Phoenix. Toata lumea se intreba cum va suna oare legendara trupa, dupa despartirea de doi dintre componentii ei de baza: Ioji Kappl si Mani Neumann? Nicu Covaci a gasit insa din nou mutarea castigatoare. Astfel, in concertul de pe 6 septembrie 2008, a stralucit nimeni altul decat Moni Bordeianu, solistul formatiei din anii '60, aflat in verva mare. Sustinuti frenetic de fani, phoenicsii si-au dovedit iarasi clasa, oferind un spectacol total. O intoarcere a lui Kappl si Neumann ar insemna insa oricand o mare bucurie pentru fani, si un plus de valoare pentru trupa, atat pe plan muzical, cat si in prestatia live.
A cincea oara in Romania:

Al Di Meola

Pe 11 septembrie, chitaristul italo-american Al Di Meola a reusit din nou sa umple Sala Palatului, cu un recital 100% instrumental! Artistul a concertat pentru a cincea oara in Romania, insa publicul pare a nu se mai satura de virtuozitatea sa, de muzica lui profunda si plina de emotii. Daca acum doi ani, la Timisoara, a cantat in formula de duo, si anul trecut in trio, de aceasta data, el a propus un cvartet, cu vechiul sau coleg, percutionistul Gumbi Ortiz, alaturi de care s-au aflat chitaristul Peo Alfonsi si Fausto Beccalossi (acordeon). Pe celebrul "Mediterranean Sundance" celor patru li s-a adaugat si tanarul chitarist Alexandru Cotoi, ce a castigat concursul propus instrumentistilor romani. "Fii atent, eu sunt seful aici, vezi sa nu canti mai repede ca mine!", a incercat Di Meola sa imprastie cu o gluma emotiile debutantului. Disponibilitatea marelui muzician de a ramane peste 30 de minute dupa concert, pentru a acorda autografe, desi a doua zi avea un alt spectacol, in Germania, da masura unui artist de exceptie, dublat de un om deosebit. Chiar daca este un excelent compozitor, el a interpretat mai putine piese proprii, concentrandu-se pe cantecele celui ce a revolutionat tangoul argentinian, Astor Piazzolla (caruia i-a dedicat, de altfel, doua albume) si pe cantece culese din Sardinia.

Un om fericit: Papa George

Un alt chitarist, de asta data britanic, Papa George, a participat in seria de evenimente muzicale ale toamnei, la spectacolul "Anotimpurile bluesului", organizat sub sigla "Blue Moods". Daca pana acum un an, scena bucuresteana era foarte saraca in concerte de blues, aceasta initiativa a umplut golul, aducand nume mari, precum Sugar Blue, Louisiana Red, Angela Brown. Cel mai recent sosit pe lista, Papa George, este si singurul alb dintre acestia, insa asta nu-i diminueaza calitatile de bluesman. Excelent chitarist, Papa George are in urma o cariera de peste 30 de ani. O scurta caracterizare si-a facut-o singur, pe scena: "M-am nascut la Londra, din parinti greci, si pana sa ajung la scoala, nu stiam o boaba englezeste. Apoi, copil prost ce eram, nici nu mai voiam sa aud limba greaca. Am vrut o chitara, si ai mei, oameni cu suflet bun, nu s-au lasat prea mult rugati. Am inceput sa cant la 11 ani, la 15 m-am lasat de scoala, iar patru ani mai tarziu, am realizat cu mare uimire ca se poate trai avand ca meserie muzica. De atunci, viata mea este o petrecere continua si va multumesc din suflet ca sunteti alaturi de mine, in aceasta aventura". Papa George a urcat pe scena singur - singurel, insa la cateva piese i s-a alaturat Marcian Petrescu, la muzicuta. Spre bucuria publicului, strans in intimul Club al Taranului, din incinta Muzeului Taranului Roman, Marcian a fost la inaltimea colegului de scena, iar dialogul chitara-muzicuta a fost binevenit. Urmatorul concert din aceasta serie va avea loc pe 22 noiembrie, la Hard Rock Cafe, si va fi sustinut de bluesmanul american John Hammond.

Zilele Bucurestiului

* Au adunat la start, pe 20 si 21 septembrie, ansambluri folclorice, mari vedete internationale, precum Bryan Adams, dar si fanfare celebre - Zece Prajini, Chietris, Vorona, ce au cantat pe scena sau au insotit pe strazile vechi ale Capitalei paradele de costume. La aceleasi ore, pe scene diferite, se desfasurau concerte de calitate, si impresia generala a fost aceea a unei inflatii de evenimente, la care nu ai cum sa ajungi, decat renuntand la altele. Asta, in cazul in care afli de ele si poti alege. Astfel se face ca Taraful Haiducilor din Clejani, cea mai celebra formatie romaneasca in lume, care canta cam o data pe an in tara, a aparut pe scena amplasata in Piata Constitutiei, in miezul zilei, neanuntata de nimeni, in fata a... zece spectatori. Lautarii au incercat sa nu bage "pustiul" de seama si s-au incins la cantat, asa cum le sta bine. Din careul de asi batrani - Cacurica, Culai, Pasalan si Ilie Iorga - au ramas doar ultimii doi, sa duca mai departe baladele epice sau cantecele deocheate de dragoste, insa partea instrumentala interpretata de mai tinerii componenti ai tarafului duce magistral greul reprezentatiilor scenice.
* In aceeasi zi, cateva ore mai tarziu, intre Taraful Haiducilor si Papa George, mica si splendida sala de concerte a Muzeului George Enescu a gazduit un alt spectacol inedit, in care tambalistul George Mihalache a facut echipa cu chitarista suedeza Celia Linde. George Mihalache are 37 de ani si traieste de 15 in Danemarca, unde isi face meseria pe care a invatat-o de mic copil: aceea de muzicant. El provine dintr-o familie de lautari de vita veche, tatal sau fiind reputatul acordeonist Andrei Mihalache, pe care il cunoasteti si din paginile revistei noastre. Recitalul sustinut de duo-ul Linde-Mihalache a cuprins piese clasice, interpretate la chitara si tambal, insa cel mai mare succes l-a avut un cantec scris de George in memoria unchiului sau, in care ritmurile lautaresti ieseau clar in evidenta. Avalansa de evenimente muzicale petrecute in acele zile in Bucuresti poate fi inteleasa, si daca privim programul familiei Mihalache: in seara in care George canta la Muzeul Enescu, tatal sau, Andrei, avea concert cu Nelu Ploiesteanu, iar varul sau, Marius Mihalache, canta impreuna cu Ovidiu Lipan Tandarica.
Fotografiile autorului