Raspuns pentru SIMINA - Covasna, F. AS nr. 836 - "Fetita mea sufera de celiachie"

Redactia
Dr. ANA COSTEA, Bucuresti, "Energy Plus", tel. 021/316.43.92, 0748/88.00.59

Celiachia (enteropatie gluten sensibila) este o boala autoimuna a intestinului subtire, necontagioasa, ereditara, caracterizata prin intoleranta alimentara la gliadina (proteina continuta in grau) si la proteinele inrudite. Astfel, pentru pacientii cu boala celiaca, gliadinele, secalinele (din secara), ordeinele (din orz) si aveninele (din ovaz) sunt toxice, ingestia lor determinand un raspuns imun, cu formare de anticorpi secretati la nivel intestinal, care inflameaza mucoasa, in special cea jejunala. Modificarile aparute la nivelul epiteliului intestinal scad absorbtia nutrientilor. In urma tratamentului natural adecvat, anticorpii pot fi insa inactivati, pana la disparitia simptomatologiei bolii; acestia se reactiveaza atunci cand se consuma cereale interzise. Celiachia poate sa apara in orice etapa a vietii. Forma acuta are o frecventa redusa si apare cel mai des la copii, manifestandu-se prin diaree, oboseala, stagnare in dezvoltare, anemie, abdomen marit, contrastant cu restul membrelor, care au o dezvoltare musculara redusa; necesita interventia imediata a medicului si chiar spitalizare. Lipsa unui tratament corespunzator poate avea urmari foarte grave. Celiachia subacuta se manifesta prin abdomen marit (dar mai putin decat la celiachia acuta), scaune nedigerate complet, uneori diareice, alteori constipatie, scadere in greutate sau, dimpotriva, supraponderabilitate, oboseala cronica, lipsa cronica de vitamine si minerale, scaderea proteinelor din sange, caderea prematura a dintilor, fracturi repetate, osteoporoza, amorteli inexplicabile ale extremitatilor. Celiachia asimptomatica este acea forma de boala ce nu prezinta manifestari digestive; ea este descoperita intamplator, asociindu-se cu alte boli autoimune. Dermatita herpetiforma Duhring este o forma a bolii celiace in care anticorpii ataca in primul rand pielea bolnavului, restul simptomelor putand lipsi chiar complet. Diagnosticul se pune de catre medicul specialist pediatru, gastroenterolog sau dermatolog, in urma analizelor anticorpilor specifici celiachiei, metoda de electie pentru diagnostic fiind endoscopia si biopsia intestinala de jejun, ce arata o mucoasa digestiva deteriorata. Sunt interzise toate produsele alimentare care contin sau pot contine proteine de grau, orz, ovaz, secara si hibrizii lor, respectiv faina, gris, paine, macaroane, biscuiti, napolitane, prajituri, sosuri, mustar, precum si dulciuri, bere, bors, mezeluri si branzeturi, care din motive tehnologice prezinta adaosurile mentionate sau gluten. Atentie la inghetata, pufuleti, muesli, chipsuri, fulgi de porumb sau produse cu malt fara origine indicata, deoarece maltul poate fi produs din oricare cereala. Trebuie intotdeauna citita cu atentie lista de ingrediente. Celor cu boala celiaca ovazul le este permis doar in cazul in care este cultivat separat de grau, orz si secara, iar terenul respectiv nu contine urme din nici una dintre acestea; meiul, orezul, porumbul nu contin gluten.
Va recomand produsele firmei "Childlife Essentials": Aller Care, Colostrum cu probiotice, First Defense, Multivitamine & Multiminerale, care reduc simptomele alergice intestinale, consecintele simptomului de intestin permeabil, refac, dezvolta si protejeaza flora intestinala benefica, regleaza activitatea sistemului imunitar, asigura necesarul de vitamine si minerale.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am o tumora epitelizanta la san"
(Raspuns pentru T. R. - Bucuresti, F. AS nr. 829)


Particularitatea cazului dvs. consta in faptul ca exteriorizarea tumorala aparuta pe suprafata sanului este consecinta unui traumatism suferit anterior, care nu se incadreaza in tiparul clasic al nodulilor mamari benigni, reprezentat de chisturi, adenofribroame sau lipoame, aparute de obicei pe fondul unor dezechilibre hormonale specifice (hiperestrogenie, hipotiroidie etc.). Practic, va confruntati cu un hematom post-traumatic, care este posibil sa se fi transformat intr-un papilom intraductal sau un lipom (tumora formata in tesutul adipos). De obicei, acesti noduli sunt benigni si nepericulosi, exceptand faptul ca produc un disconfort ocazional. Totusi, trebuie tratati cu seriozitate, pana la excluderea variantei neoplazice (malignizare), deoarece anumiti noduli mamari, cum sunt adenofribroamele, sunt asociati cu un risc ridicat de cancer mamar. Femeile care prezinta noduli mamari intampina dificultati in depistarea unei tumori canceroase, daca aceasta exista, si de aceea aparitia unor modificari sau ingrosari ale sanilor (la autopalpare) reclama intotdeauna un consult medical de specialitate. Pentru situatia in care va gasiti dvs. (nodul benign post-traumatic) recomand un tratament naturist curativ, dar si profilactic (preintampinarea malignizarii), alcatuit din urmatoarele remedii: Gydrella Phyto - continand izoflavone din soia nemodificata genetic, este indicat in tratamentul mastopatiilor benigne si prevenirea cancerului mamar. Se administreaza 2 gelule zilnic, dimineata si seara, timp de doua saptamani, cu pauza de o saptamana, dupa care cura se poate relua. Abufene - continand Beta alanina, stearat de magneziu palmito stearat de glycerol, siliciu hidrat si amidon din grau, este indicat ca si Gydrella Phyto, in tratamentul mastopatiilor benigne si profilaxia neoplasmului mamar. Se administreaza la fel ca si primul produs (produse promovate de firma "Hypericum" - Bucuresti). Tinctura sau unguent de tataneasa - prezinta actiune antiinflamatoare si antitumorala puternica, mareste viteza de regenerare a tesuturilor epiteliale distruse, fiind indicata in tratamentul tumorilor de diferite localizari. Se aplica zilnic o compresa cu tinctura de tataneasa (sau unguent) pe zona afectata, timp de 2-3 ore, pana la remisia nodulului. Si alcoolatura de tuia actioneaza dupa aceleasi principii farmaco-dinamice. Usturoi verde - sarurile de iod pe care le contine obliga tiroida sa descarce hormoni iodati (tiroxina) intr-o anume forma ritmica, modificand benefic activitatea celulelor glandelor mamare si determinand astfel scaderea riscului de cancer mamar prin impiedicarea producerii erorilor genetice declansatoare.
Alte remedii folosite cu succes in tratamentul cancerului mamar sunt: frunzele de nuc, tisa, talpa-gastei, Momordica, Charantia, sofranul, uleiurile de primula si germenii de grau. Sa auzim numai de bine!

NICIU ZOE MAGDALENA, biolog, Bucuresti, tel. 0749/26.87.70

"Caut tratament naturist pentru reflux gastro-esofagian"
(Raspuns pentru EMILIA STOIAN, F. AS nr. 829)


Stimata doamna Emilia Stoian, la refluxul gastro-esofagian, sucurile digestive care se afla in mod normal in stomac isi fac drum spre esofag. Arsura gastro-esofagiana numita pirozis este cauzata de o multime de factori. Stomacul are un strat protector care il apara de actiunea acizilor, dar esofagul nu are acest strat protector. Acest reflux provoaca arsuri dureroase, greata, gaze intestinale, senzatie de arsura la inghititul bauturilor calde, tuse in timpul noptii. Acizii stomacali pot fi impinsi in sus, pe esofag, si cand stomacul este prea plin cu mancare sau cand se mananca prea repede. Alimentele grase si prajite au tendinta sa ramana multa vreme in stomac si favorizeaza producerea unui surplus de acid. Laptele stimuleaza secretia acida a stomacului. Nu sunt recomandate ciocolata, bauturile carbogazoase, bauturile foarte fierbinti, berea, bauturile alcoolice, tomatele, bomboanele cu menta, care favorizeaza refluxul gastro-esofagian. De asemenea, unele medicamente ca: antibioticele, antidepresivele, analgezicele antiinflamatorii, pilulele pentru inima si hipertensiune pot agrava pirozisul. Stresul poate cauza o crestere a productiei de acid in stomac. Mesele trebuie sa fie mici si dese si sa nu se manance niciodata cu mai putin de 2 ore si jumatate inainte de culcare. Arsura gastro-esofagiana care dureaza de mult timp poate fi cauzata de o hernie hiatala, situatie in care o parte a stomacului aluneca prin diafragma. Ca medicamente naturale sunt recomandate: Nopalinul - preparat dintr-un cactus al desertului care se gaseste in Mexic, SUA, insulele Canare (deshidratat, macinat); Digestive enzymes - un complex de enzime vegetale; Green Care - preparat din lucerna. Aceste medicamente naturale sunt obtinute prin presare la rece in vid, calitatile plantelor pastrandu-se in intregime. Va doresc multa sanatate si va stau la dispozitie cu informatii.