Trei succese romanesti

Iulian Ignat
Nu doar vedetele internationale detin reteta succesului. La sfarsitul saptamanii trecute, trei sali bucurestene au fost pline ochi cu un public ce a aplaudat indelung prestatiile de exceptie ale unor tineri artisti romani

Razvan Mazilu: "Umbre de lumina"

* Saizeci de minute de dans de unul singur *


Inceputul noii stagiuni teatrale aduce cu sine o noua premiera ce-l are in prim-plan pe Razvan Mazilu, un artist al carui nume a devenit un garant al calitatii si performantei. In precedentele sale aparitii, dansatorul coregraf si regizor isi asumase un rol mult mai complex, de creator de spectacol, insa in "Umbre de lumina", el lasa fraiele reputatului coregraf francez, Phillipe Trehet. Chiar daca pe scena se afla un singur om, succesul spectacolului are la baza munca unei echipe, astfel incat, in afara performantei stralucitoare a dansatorului Razvan Mazilu, trebuie mentionati si autorii muzicii, Jean-Jacques Schmidely, si a imaginilor video, Ronan Legendre, ce au intregit atmosfera si mesajul. Costumele poarta semnatura Doinei Levintza. One-man show-ul de dans modern "Umbre de lumina" a avut premiera pe 10 octombrie, la Teatrul Odeon. Iata ce a declarat Razvan Mazilu, pentru revista noastra, imediat dupa debutul acestui nou spectacol: ""Umbre de lumina" este un spectacol foarte optimist, este ca un drum spre lumina, ca o iluminare. Coregraful Philippe Trehet tocmai asta zice, argumentandu-si conceptul: "Personajul va instaura un fel de ritual prin care isi va infrange propriii demoni. Umbrele din trecutul sau nu vor fi doar nelinistitoare sau nocive, ele ii vor deveni, mai presus de toate, cei mai buni aliati. Vor fi umbrele sale de lumina". In spectacol exista multa emotie, multa tensiune, e acolo un suspans pe care eu incerc sa il mentin de-a lungul a 60 de minute de dans, de unul singur. Pentru ca un spectacol gen one-man show e ca mersul pe sarma, iti tii echilibrul sau cazi. Este o mare responsabilitate si un mare pariu, pe care un performer il risca, dar satisfactiile sunt pe masura. Mie imi place sa spun ca acest show este o noua confruntare cu mine insumi, o noua reflectare in oglinda, asta pentru ca, inevitabil, interpretarea mea implica si o farama de autobiografie. Mi se pare foarte provocator sa alternez ipostazele carierei mele, cea de dansator si cea de coregraf. Ca dansator, mi se pare vital sa ma las modelat, sa imi las orgoliile de coregraf deoparte, sa invat cand tocmai credeam ca stiu totul, sa evoluez, sa vad lumea prin ochii altuia.
"Umbre de lumina" e un spectacol "altfel", unul special si rafinat, ce desfide vulgaritatea si mediocritatea din majoritatea productiilor autohtone. O replica viguroasa impotriva asa-ziselor spectacole-eveniment de import de la Sala Palatului (o sala total improprie pentru dans si concerte), la care se vand bilete extrem de scumpe.
Este o mare onoare si o sansa ca Philippe Trehet, coregraf de reputatie mondiala, sa isi fi gasit timp sa vina in Romania si sa creeze pentru mine. Viziunea sa asupra lumii debordeaza de umanitate, el iubeste foarte mult oamenii, si asta se vede imediat pe scena. Oamenii se regasesc foarte usor in povestile lui coregrafice, probabil asta e una din explicatiile succesului de care s-a bucurat premiera."
Razvan nu se afla la primul sau one-man show, "Umbre de lumina" urmand in repertoriul sau unor spectacole precum "Jocul de-a Shakespeare" sau "Sell Me". In aceasta luna, il puteti vedea la Teatrul Odeon, in "Un Tango Mas" (16 octombrie), "Umbre de lumina" (18) si la Teatrul de Opereta, pe 23, in "Urban Kiss".

Trupa Byron, cu doi invitati de marca: Paula Seling si Alexandru Andries

Tot pe 10 octombrie a avut loc, la Palatul Copiilor, concertul de lansare a DVD-ului "Acoustic Drama", semnat de trupa bucuresteana Byron. In urma cu doi ani, fostul solist vocal al trupelor KUMM (alaturi de care a scos trei albume) si Urma, Dan Byron a decis sa porneasca un proiect solo, iar primul concert al noii sale formatii s-a tinut in decembrie 2006, la Laptaria lui Enache. Cantand un rock elaborat, cu versuri in limba engleza, formatia Byron a lansat in anul urmator un prim album, "Forbbiden Drama", si si-a atras un public ce apreciaza o muzica inteligenta, departe de frivolitati si de solutii facile. In luna aprilie, pe scena din Bastionul Macelarilor din Targu Mures, trupa a prezentat piesele de pe albumul de debut, intr-o haina acustica, iar filmarile acelui concert au avut ca rezultat acest prim DVD al trupei, intitulat "Acoustic Drama". Membrii formatiei pastreaza in amintire celebrele concerte transmise in anii '90, pe postul MTV, in care mari nume ale pop-rock-ului isi prezentau intr-o varianta unplugged succesele, iar acest proiect si-a dorit sa urmeze, ca scenografie si desfasurare, acea formula. Este o provocare ce da masura valorii unor piese si a unor instrumentisti, iar componentii trupei Byron au trecut cu brio aceasta proba. Alaturi de Dan Byron (voce, flaut, chitara) si de colegii sai de trupa, pe scena s-a aflat si un cvartet de corzi ce a dat adancime noilor aranjamente muzicale, dar si doi invitati speciali. Asa cum s-a intamplat si la Targu Mures, Paula Seling si Alexandru Andries au cantat cate doua piese fiecare, una din repertoriul propriu si cealalta din cel al trupei Byron. Paula a interpretat "Rad cand imi vine sa plang", respective "Watercolors", iar dintre cantecele lui Andries, Dan Byron a ales o piesa superba, "Cea mai frumoasa zi". Cu un gest de mare domn, care face mai mult decat o mie de cuvinte de incurajare pentru o trupa tanara, Andries a propus o varianta proprie, in limba romana, a piesei celor de la Byron, "Far Away" ("Departe"). Dupa acest succes de la Palatul Copiilor, trupa isi doreste sa-si promoveze DVD-ul prin concerte in diferite orase din tara.

Mozart Rocks!

A doua zi dupa aceste doua evenimente, pe 11 octombrie, Sala Radio a gazduit un concert cu un titlu ce, probabil, le-a facut parul maciuca unor iubitori de muzica conservatori, ce considera ca partiturile simfonice se pot canta doar... la papion. Dar "Mozart Rocks!" nu este deloc un prim concert ce combina rock-ul si orchestra simfonica pe scenele noastre. In anii '90, la Teatrul din Oradea, muzicianul Florian Chelu prezenta marile succese ale unor trupe precum Beatles sau The Doors, in varianta simfonica, iar fostul component al celebrei Jethro Tull, David Palmer, concerta la Bucuresti si la Brasov, cu o orchestra simfonica ce interpreta Pink Floyd si Led Zeppelin. Experimentul "Mozart Rocks!" propune ceva diferit: fragmente din repertoriul muzicii clasice, avand ca instrument solist chitara electrica! Proiectul "Societatii Filarmonica LYCRA" din Braila, care aniverseaza in 2008 125 de ani de la infiintare (!) nu este singular. "Beethoven Rocks!" si "Bizet Rocks!" sunt alte doua concerte ce au avut loc, deja, la Braila. La Bucuresti, concertul s-a bucurat de mare succes si a deschis, probabil, multor tineri din sala, apetitul pentru muzica clasica. Tineretea s-a facut remarcata si pe scena: dirijorul Tiberiu Soare are 31 de ani, iar dintre chitaristi cel mai experimentat este Horea Crisovan, 35 de ani! Toti chitaristii prezenti sambata seara pe scena merita laude, mai ales daca ne gandim ca ei nu au citit de pe partituri, ci au cantat toate acele note din memorie. Alaturi de chitaristii Remus Carteleanu, Alexandru Cotoi (cel ce a interpretat cu exact o luna inainte o piesa alaturi de Al Di Meola, in concertul de la Sala Palatului), Cezar Popescu (chitaristul Vitei de Vie), Calin Grigoriu si Dan Ionescu, pe scena s-au mai aflat trei muzicieni rock, Adrian Ilie (tobe), Adrian Ciuplea (bas) si Sorin Voinea (clape) si, bineinteles, orchestra Filarmonicii LYCRA. Nu s-a cantat doar Mozart, ci si Bach, Brahms, Bizet, Ceaikovski, Beethoven, dar si compozitii ale unor chitaristi rock, ce au sunat excelent in ambianta simfonica: Hendrix, Jeff Beck, Brian May. Finalul a fost emotionant, cu toti chitaristii de pe scena cantand "Comfortably Numb", in memoria lui Richard Wright, a carui disparitie recenta a naruit visele fanilor Pink Floyd de a mai vedea o data aceasta legendara formatie pe scena. Cantecele lor merg insa mai departe.

Fotografiile autorului (3)