Bucatarie clasica (I)

Redactia
Supa de rosii cu smantana si busuioc

Ingrediente (pentru 4 portii): 1,5 kg rosii, 1 ceapa, 2 linguri unt, 30 g faina, 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 3 fire de cimbru, sare, piper proaspat macinat, zahar, boia dulce, 200 g smantana, 3 fire de busuioc sau de patrunjel verde.
Mod de preparare
: * Se spala rosiile, se indeparteaza pedunculul si se taie in patru. Ceapa curatata se toaca marunt. * Se incinge untul intr-o oala mai mare si se dunstuieste ceapa, la foc potrivit, pana ce devine sticloasa. Se adauga faina si se prajeste si ea, amestecand intruna. Se adauga rosiile si zeama concentrata - putin cate putin - amestecand in continuare. * Se spala cimbrul, se zvanta, se incorporeaza, impreuna cu sarea si putin piper in supa, care se lasa sa fiarba circa 10 minute, cu capac, la foc mic. * Se trece supa printr-o sita si se gusta de sare, piper, zahar si boia. * Se clateste busuiocul, se zvanta, se rup frunzulitele si se taie fasii subtiri. * Se toarna supa in farfurii incalzite, se pune deasupra putina smantana, se presara busuiocul si putina boia si se serveste imediat.

Galuste de franzela cu papricas de ciuperci

Ingrediente (pentru 3-4 portii): Pentru galuste: 5-6 chifle din ziua precedenta, 2 prize de sare, 1/4 l lapte, 1 ceapa, 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri unt, 3 oua, piper proaspat macinat, nucsoara rasa, eventual putina faina. Pentru papricas: 400 g ciuperci, 1 ceapa, 1 lingura unt topit, 100 ml zeama de legume (Knorr+apa), 200 g smantana, putin amidon pentru legat sosul.
Mod de preparare
: * Galustele: Se taie chiflele felii si se amesteca cu sarea. Se-ncinge laptele, se toarna peste ele si se lasa 30 de minute sa se patrunda. * Se curata ceapa si se taie marunt. Se toaca patrunjelul spalat si zvantat si se caleste impreuna cu ceapa in untul incins. * Se amesteca feliile de chifle cu ceapa, patrunjelul si ouale, se condimenteaza cu piper si nucsoara si se amesteca bine cu mixerul, adaugand, eventual, si putina faina. Din aceasta compozitie se fac - cu palmele umezite - 8-9 galuste, care se fierb 20 de minute, la foc mic, in apa multa cu sare (apa nu trebuie sa clocoteasca). * Se scot galustele din apa (cu lingura pentru spuma) si se pun intr-un castron incalzit. * Papricasul de ciuperci: se curata ciupercile si se taie in doua sau in patru, in functie de marime. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untul topit incins. Se adauga ciupercile si se calesc si ele. * Se sting cu zeama de legume si cu smantana si se lasa sa dea in clocot. Se incorporeaza in papricasul care fierbe putin amidon, se gusta de sare, de piper si se serveste imediat impreuna cu galustele.

DULCIURI

Placintele de cartofi cu zahar pudra

Ingrediente (pentru circa 24 de bucati): 1 kg cartofi, 1 ceapa, 2 oua, 2-3 linguri faina, sare, eventual piper macinat, circa 100 g unt topit pentru prajit, zahar pudra.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii de coaja, se spala si se dau pe razatoarea mica. Ceapa curatata se toaca marunt, se amesteca cu cartofii rasi, faina si ouale si se condimenteaza "aluatul" astfel obtinut cu sare si piper. Daca cartofii rasi sunt foarte umezi, se pun - eventual - intr-un tifon si se storc bine, inainte de a-i amesteca cu ceapa si ouale. * Se incinge untul (mult) intr-o tigaie mare si se prajesc in el placintelele formate intre palme (cam de marimea unei farfurii de cafea), fara sa se atinga intre ele. * Se lasa sa se rumeneasca circa 2-3 minute pe fiecare parte (intorcandu-le cu grija), se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se tin la cald. * Se procedeaza la fel pana ce se termina aluatul. Placintelele se servesc calde, presarate - facultativ - cu zahar pudra.