PROSTATA

Gilda Fildan
(hipertrofia benigna a prostatei)

Dupa varsta de 50 de ani, un numar important de barbati incep sa sufere de probleme urinare - mictiunile devin mai frecvente, mai dificile si uneori dureroase. Intr-o prima etapa, eliminati din farmacia dvs. de-acasa medicamente precum antihistaminicele sau decongestionantele, care va pot agrava starea. Exista alimente si suplimente capabile sa va amelioreze simptomele, dar inainte de orice automedicatie consultati un medic, de preferinta urolog, singurul care poate sa stabileasca un diagnostic precis si sa va recomande un tratament potrivit.

Favorizati prevenirea

* Luati capsule de palmier pitic (Serenoa repens) de 160 mg, de doua ori pe zi. Acest remediu, care contine seminte de palmier, stopeaza sau incetineste cresterea prostatei, responsabila de tulburarile de mictiune. Se gaseste la farmacie sub denumirea de Permixon.
* Pygeum, un supliment extras din scoarta unui arbore african (tadenan sau prun de Africa), are un efect antiinflamator si contribuie la reducerea hipertrofiei glandei prostatice. Este eficient, de asemenea, in caz de mictiuni nocturne frecvente. Adresati-va unui fitoterapeut calificat care va sti sa va indice dozajul adecvat.
* Puteti lua, de asemenea, suplimente pe baza de extract din radacina de urzica uscata, cam 250 mg pe zi. Radacina de urzica contribuie la reducerea volumului prostatei. Eficienta ei pare a fi mai mare, daca este asociata fie cu palmier pitic, fie cu pygeum.
* Acizii grasi esentiali existenti in uleiurile de peste ajuta la prevenirea inflamarii prostatei. Luati 2 capsule pe zi, adica 600 mg de acizi grasi Omega 3. (Atentie: cereti avizul medicului, daca urmati un tratament cu anticoagulante.)

Modificarea regimului alimentar

* Consumati multe rosii, mai ales fierte (supe, sosuri), integrandu-le zilnic in meniul dvs. Rosia este bogata in licopina, un pigment carotenoid, care se gaseste, de asemenea, in pepenele verde, in caise si in strugurii negri. Carotenoidele sunt antioxidanti naturali care intaresc imunitatea organismului. Licopina are proprietati antiinflamatorii si se pare ca actioneaza asupra prostatei, limitand atat hipertrofia glandei, cat si riscul de cancer. Pentru a beneficia de binefacerile ei, trebuie sa mancati rosii de cel putin 10 ori pe saptamana.

Beti inteligent

* Trebuie sa beti mult, reducand consumul de lichide seara, dupa cina, pentru a nu trebui sa va sculati pe parcursul noptii.
* Daca aveti deja probleme cu urinatul, limitati consumul de cofeina (cafea, ceai, Cola). Cofeina tinde sa contracte orificiul vezicii, ceea ce reduce jetul de urina. In plus, ea este diuretica, asa ca trebuie s-o evitati daca mergeti la toaleta noaptea.
* Evitati bauturile tari care irita peretii prostatei.
* Sunt autorizate, ba chiar recomandate, in schimb, berea si vinul - dar fara excese. Studiile efectuate au stabilit ca un consum moderat de bauturi fermentate - 2-3 beri sau 2-3 pahare de vin pe zi - ar putea reduce riscul hipertrofiei prostatei, si - in consecinta - ar putea atenua simptomele urinare.

Limitarea presiunii interne

* Ejacularile regulate sunt benefice pentru sanatatea prostatei. Glanda prostatica produce un lichid seminal, bogat in substante nutritive, care se amesteca cu sperma. Ejacularea permite reducerea presiunii interne a fluidelor si provocarea unei contractii a muschilor situati in jurul prostatei, ceea ce stimuleaza circulatia sanguina, contribuind astfel la prevenirea inflamarii glandei.

Binefacerile baii

* Faceti bai calde prelungite. Caldura activeaza afluxul de sange in prostata, contribuind astfel la reducerea inflamatiei. In masura posibilului, stati in cada intre 20-45 de minute in fiecare zi.

Cateva sfaturi pentru mictiune

* Mergeti la toaleta de indata ce simtiti nevoia sa urinati. Unii barbati au tendinta sa se abtina. Dar cand vezica e prea plina, urina patrunde in prostata si produce o iritatie. Aceasta deprindere gresita poate favoriza incontinenta.
* La toaleta, urinati cat mai mult posibil, apoi destindeti-va cateva minute si reincepeti. Acest "dublu vidanj", cum il numesc medicii, permite golirea corecta a vezicii.
* Pentru a urina, preferati pozitia sezand, celei in picioare. Aceasta pozitie mai relaxata permite ameliorarea eficientei mictiunii.
* Destindeti-va la toaleta. Nu va grabiti. Cititi, reflectati, inspirati profund si incet de 10 ori succesiv, pentru a va relaxa. Tensiunea si anxietatea declanseaza secretia hormonilor de stres, care pot provoca o contractie a musculaturii vezicii. O presiune psihologica prea mare poate conduce la un blocaj. Inutil sa transformati un dezagrement fizic intr-o problema psihologica.

Testat...
Mersul pe jos contribuie la combaterea problemelor provocate de prostata.
...si confirmat
Statul pe scaun impune o presiune asupra prostatei. S-a stabilit faptul ca barbatii care stau asezati perioade mai lungi de timp - soferii de camioane, de pilda - sau care se uita la televizor peste 40 de ore pe saptamana sunt afectati intr-un numar mai mare de adenom decat cei care obisnuiesc sa mearga. Doua ore de mers pe jos pe saptamana sunt suficiente pentru a face diferenta. Daca lucrati la birou, ridicati-va si faceti cativa pasi, de cate ori este posibil.

BINE DE STIUT

In jurul varstei de 50 de ani, un numar mare de barbati constata ca mictiunea lor devine mai dificila: jetul este slab, intermitent si se termina cu cateva picaturi "intarziate". Mai enervant este faptul ca trebuie sa se scoale noaptea, ceea ce le perturba somnul. Cauza acestei dizurii (dificultate de urinare) este adeseori un adenom, adica o hipertrofie benigna (care nu se transforma in cancer). Si cum aceasta glanda inconjoara uretra, canalul excretoriu al urinei si al spermei, o hipertrofie poate jena sau bloca jetul urinar.

Cand sa consultati medicul?

Daca aveti un inceput de mictiune dificila, un jet slab, senzatia ca vezica dvs. nu se goleste complet si o nevoie frecventa de a merge la toaleta noaptea, consultati imediat medicul de familie sau un urolog. Palparea prostatei (tuseu rectal) si o analiza a sangelui permit stabilirea unui diagnostic de adenom si - mai ales - excluderea posibilitatii unui cancer de prostata. Daca simptomele dvs. sunt si mai serioase - nu mai puteti urina, nici daca va fortati, vreme de peste 8 ore - cauza este, fara indoiala, o obstructie urinara. Spitalizarea este indispensabila pentru evitarea unei insuficiente renale si a unei ocluzii a vezicii.

___________________________

Alte remedii naturale

Prostata este o glanda de marimea unei nuci, localizata in zona pelviana, chiar dedesubtul iesirii din vezica urinara, care inconjoara uretra si joaca un rol important in procesul de reproducere, producand majoritatea lichidului care se amesteca cu spermatozoizii pentru a forma lichidul seminal. Cresterea parenchimului glandular incepe pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, practic pe la 50 de ani, cu toate ca, la unii barbati, acest fenomen nu apare decat in jurul varstei de 78-80 de ani. Simptomele sunt usor de distins: nevoia frecventa, uneori urgenta, de a urina, dificultati in demararea si sustinerea jetului urinar, coroborate cu scaderea fortei acestuia, afectarea somnului nocturn, datorita necesitatii frecvente si imperioase de a urina. Hiperblazia benigna a prostatei nu este o afectiune care sa va ameninte viata, decat daca simptomele sunt severe, facand urinatul foarte dificil sau imposibil. Retentia de urina creste riscul de a declansa o infectie a tractului urinar, fenomen care poate distruge rinichii. In textul de fata, va propun exclusiv un tratament naturist, care constituie in unele cazuri o solutie terapeutica complementara sau chiar de inlocuire totala a tratamentului clasic alopat. El este compus din remedii cu actiune farmacodinamica remarcabila si cuprinde: propolisul (se dovedeste extrem de util in toate cazurile de infectie a glandei, hipertrofie benigna sau adenom de prostata). In cursul tratamentului este posibila chiar vindecarea clinica, cu disparitia rapida a durerii si a inflamatiei, cu reducerea volumului glandular. Actiunea se traduce si printr-o senzatie de bine regasita de bolnav, accentuata si prin recuperarea functionala a organului. Polenul si propolisul actioneaza sinergic in tratamentul oral al HBP, pentru a conduce la remisiunea manifestarilor dureroase si a favoriza ameliorarea atat de necesara a starii generale a bolnavului.
Schema de tratament:
Prima formula:
* 15 g polen zilnic, in trei prize sau, altfel exprimat, 1-3 lingurite de polen pe zi, inainte de mese.
* propolis - capsule de 1 g, de trei ori pe zi.
* supozitoare cu miere - 0,4 g, plus polen - 0,15 g, plus propolis - 0,3 g, plus laptisor de matca - 0,05 g, plus ceara de albine - 0,1 g si unt de cacao (butir cacao).
* Mipropol este un produs asemanator ce se prepara la Institutul de Apicultura din Bucuresti. Tratamentul se aplica timp de 30-40 de zile. La acest tratament local, se asociaza 2 lingurite de polen cu miere si laptisor de matca (2%) care se administreaza dimineata si seara.
A doua formula de tratament contine masuri igieno-dietetice care sa duca la decongestionarea pelviana: repaus la pat sau repaus relativ, cu evitarea efortului fizic, evitarea sederii indelungate pe scaun, a constipatiei si retinerii voluntare prelungite a urinei. In caz de polakiurie (urinat frecvent), se recomanda bai calde de sezut (40 grade Celsius), timp de 20 de minute si administrarea unui supozitor dupa formula mai sus prezentata. Se vor evita bauturile alcoolice, condimentele, ceaiul chinezesc, cafeaua neagra si ciocolata. Se recomanda, in schimb, consumarea de fructe, in special de pere, iar dintre zarzavaturi, ceapa si dovleceii. Conform traditiei musulmane, este interzis barbatilor sa urineze in pozitia "in picioare", in fata lui Allah. (Toti arabii urineaza, din acest motiv, stand "pe vine".) Consecinta acestei posturi duce la distensia completa a prostatei si a cailor urinare in timpul mictiunii, ceea ce ar putea explica raritatea cazurilor de suferinte prostatice la populatiile musulmane. Aceasta observatie ar putea fi preluata de toti cei care sufera de afectiuni ale prostatei si probata terapeutic.
Pentru tratamentul intern, se recomanda urmatoarea formula: * frunze de salvie 10 g, flori de nalba 20 g, frunze de merisor 20 g, frunze de mesteacan 25 g. * Coada-calului - se administreaza sub forma de infuzie preparata din 3 linguri amestec de plante la un litru de apa. Intreaga cantitate se bea in cursul unei zile. * Urzica moarta alba sau galbena - infuzie preparata dintr-o lingurita de flori la o cana cu apa din care se beau 1-2 cani pe zi. * Ghimpele - se administreaza extract apos de 10% si 20% planta (infuzie, decoct). Determina disparitia simptomelor bolii, iar in cazul existentei in urina, anterior tratamentului, a unor microorganisme patogene, urina devine sterila.
Produse din plante prezente in farmacii: Sabalit, Biomed 21, preparat natural pentru prostata, elaborat pe baza de miere de albine si tinctura din plante medicinale, precum si preparatul denumit Ghimpe, produs de "Rotta Natura" Buzau.

PEIA MIRCEA, specialist medicina complementara - tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24