Revista NATURA din Chisinau

Ion Longin Popescu
Sub genericul Ecologia, o sansa pentru mileniul trei", revista NATURA din Chisinau, condusa de scriitorul si publicistul Alecu Renita, a implinit de curand 18 ani de existenta.

Tot atatia ani a implinit si Miscarea Ecologista care patroneaza aceasta publicatie, fiind o dovada ca in Basarabia exista deja o cultura a verdelui mult mai avansata decat in Romania. De altfel, conform ideologiei verzi de pretutindeni, natura in sine nu reprezinta unicul tel al ecologiei, daca nu sunt luate in calcul si turismul si cultura, pentru ca ecologia inseamna toate acestea la un loc, plus traditiile si patrimoniul cultural al unei tari.
Ecologistii basarabeni au inteles inaintea altora ca vremurile noi sunt amenintatoare pentru mediu si pentru cultura. Ca urmare, au incercat sa actioneze concret, sa intre in lupta de partea cea buna a timpului, inca din anii '90. Asa a reusit Renita, pe vremea cand era deputat crestin-democrat, sa introduca in Constitutie precizarea ca spatiile verzi si parcurile sunt parte intangibila a patrimoniului public. Abia peste ani se va vedea cat de salvator a fost acest articol 37, cand mafia dezvoltatorilor imobiliari n-a putut distruge, ca la Bucuresti, parcurile si spatiile verzi, pentru a planta in loc betoane. Chisinaul a fost salvat prin actiunea directa a Miscarii Ecologiste si a revistei NATURA, ajungand astazi cel mai verde oras din Europa, cu aproape 80 de metri patrati de verdeata pe cap de locuitor (fata de media europeana de 50 de metri si fata de nenorocirea de la Bucuresti unde au mai ramas doar 9 metri!). Din acest punct de vedere, aniversarea recenta a verzilor de la Chisinau ar trebui sa intre si in atentia bucurestenilor, experienta de peste Prut fiind mai mult decat benefica.
Revista NATURA, in sine, este o publicatie profesionista, patriotica, nationala. Scrisa dinamic, intr-o varietate stilistica admirabila, percutanta si temuta in anumite cercuri certate cu grija pentru mediu, este foarte cautata de marele public, avand nu mai putin de 55.000 de cititori fideli. Si cum n-ar avea, cand directorul ei, Alecu Renita, se considera un soldat din linia intai a luptei nationale si culturale, mergand cu gratie pe drumul regasirii de sine", care este drumul mersului in picioare in propria casa si-n propria Tara, fiindca este a noastra si nu a lor". Oricat ar fi de ecologista, o miscare adevarata si cinstita din Basarabia nu poate fi decat nationala. Mai multe detalii pe www.natura.md sau la telefon +(373)22.23.71.49.