Salatele toamnei

Redactia
Salata de dovleac

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 dovleac mic (circa 2,5 - 3 kg), 300 g gris, 2 cepe, 6 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi, sare, piper macinat, 50 g stafide, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de menta, zeama de la 2-3 lamai, cate un praf de cutit de chimen, scortisoara.
Mod de preparare
: Miezul de dovleac se taie cubulete. Grisul se opareste cu apa clocotita si se lasa sa se umfle 20 de minute. Ceapa taiata marunt se caleste in uleiul de masline, apoi se adauga usturoiul ras. Se amesteca cuburile de dovleac cu ceapa si usturoiul si se mai lasa sa se caleasca 15 minute. Se sareaza si se pipereaza, se adauga stafidele, apoi se lasa sa se raceasca. Grisul se rastoarna intr-o sita de plastic, cu diametrul de circa 20 cm. Se umple o oala pe jumatate cu apa si se pune la fiert. Sita se atarna in oala si se fierbe grisul circa 20 minute. Rece, se toarna intr-un castron si se adauga patrunjelul si menta tocate marunt si restul de ulei de masline. Apoi se amesteca cu dovleacul si se condimenteaza cu sare, piper, chimen si scortisoara. Se amesteca bine si se lasa inca 15 minute sa se patrunda.

Salata de ridichi cu peste afumat

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 legaturi de ridichi, 2 linguri de seminte de susan, 4 catei de usturoi, 250 ml untdelemn, 80 g cascaval ras, piper, sare, 200 g peste afumat.
Mod de preparare
: Se curata ridichile si se taie in doua (daca sunt mici) sau in patru (daca sunt mari), se spala, se usuca intr-un stergar. * Se amesteca semintele de susan cu usturoiul ras si untdelemnul (cel mai usor e in mixer) pana ce se obtine o emulsie. Se adauga in ea cascavalul ras, se potriveste de sare si piper (daca sosul este prea gros, mai adaugati putin untdelemn). Aranjati pe o farfurie ridichile si bucatile de peste afumat dezosat (daca e cazul) si taiat felii subtiri. Turnati deasupra sosul. E delicios.

Salata de varza cu oua moi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g frunze de varza alba (de la mijlocul capatanii), 2 salate verzi mici, 12 linguri de untdelemn, 100 g ciuperci, 4 cepe mici, 2 catei de usturoi, 4 linguri de otet, sare, piper, 4 oua.
Mod de preparare
: Se spala foile de varza si de salata, apoi se usuca cu un stergar. Ciupercile, usturoiul si ceapa, curatate si spalate, se toaca marunt. * Intr-o tigaie se pun 8 linguri de untdelemn, se lasa sa se incinga si se calesc pe rand foile de varza si frunzele de salata, pe o parte si pe alta, pana devin usor maronii. Se aseaza pe farfurii. Se pun in tigaie restul de untdelemn si otet, si se calesc in ele ceapa, usturoiul si ciupercile. Se sareaza, se pipereaza, se toarna peste foile de varza si de salata. * Separat, intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus o lingura de otet, se fierb cele patru oua, spargandu-se, pe rand, intr-o ceasca, si tot pe rand bagandu-se si in apa (ochiuri romanesti). Se lasa sa fiarba 3-4 minute. Se scot cu o lingura de spuma si se aseaza pe salata.

Salata de varza cu costita

Ingrediente (pentru 10 persoane): 1 kg de varza alba, 2 lingurite de sare, 10 linguri de otet, 2 lingurite de chimen, 2 cepe, 200 g costita afumata, 3 linguri ulei, 2 mere, cateva fire de patrunjel, piper.
Mod de preparare
: Se scot frunzele exterioare si coceanul verzei. Se taie varza in patru, apoi fiecare sfert se taie subtire, ca taieteii. Se sareaza. Se fierbe otetul cu 2 linguri de apa si chimenul. Se toarna peste varza taiata. * Se curata ceapa, se taie marunt, slaninuta se taie in feliute subtiri. Ambele se prajesc in tigaia bine incinsa. Cand se lasa toata grasimea, ceapa si slaninuta se toarna peste varza taiata. Se amesteca cu ulei, se gusta de piper. Se curata merele, se dau pe razatoarea cea mare si se pun peste varza. Se serveste cu patrunjel tocat.