Salvati doua monumente istorice!

Cititor Formula AS
Stimata doamna Sanziana Pop,

Va asigur de tot respectul si consideratia mea pentru munca dvs. si a colaboratorilor dvs. Impreuna cu familia, va urmarim fiecare numar al revistei. Va felicitam pentru tot ceea ce faceti, printre altele, pentru redesteptarea a ceea ce se numeste patriotism, pentru ceea ce se numeste valoare, cultura, istorie.
Nu vreau sa va retin din timpul care, oricum, este foarte scurt pentru fiecare din noi. Vreau doar sa va spun cu durere, ca ceea ce numim "vestigii istorice", "trecutul nostru" (in general) este dispretuit, desconsiderat, umilit, si reprezinta ultima problema a guvernantilor, indiferent de culoare. Prin excursiile facute si drumurile mele si ale sotului meu, am constatat ca sunt valori pe care, poate, o alta tara nu le are. Va dau doar doua exemple si atasez la aceasta scrisoare si copii ale fotografiilor facute.

Cazul I:

In comuna Solesti, judetul Vaslui, exista conacul familiei Rosetti. Din aceasta familie a provenit d-na Elena Cuza, sotia marelui domnitor. Ce am gasit noi: mizerie, furturi ale satenilor (dar si revolta unora - privitor la dezinteresul autoritatilor), tristete, descompunere. Tot ce a fost valoros a disparut, copiii se joaca printre ruine si isi ajuta parintii la "recuperat" caramizi din conac. Imaginile nu sunt suficient de elocvente. Va rog din suflet, mergeti si vedeti. Veti pleca revoltati si tristi.

Cazul II:

In satul Miraslau, comuna Cicau, judetul Alba, exista o biserica veche de aproximativ 800 de ani, o adevarata bijuterie. In biserica sunt fresce din acea vreme, iar cand veti ajunge acolo, veti "cadea" in timp, in perioada medievala. Acolo este preot parintele Vlad Dumitru, un tanar plin de elan, bunavointa, bunatate. Discutand cu el, am inteles ca are mare nevoie de suport financiar, pentru a pune in valoare acest monument istoric. Oamenii sunt putini si in varsta, ma refer, bineinteles, la cei din parohia lui. L-am asigurat ca va voi aduce la cunostinta despre "bisericuta lui", in speranta ca veti izbuti sa reinviati o capodopera spirituala. Din nefericire, pentru mare parte din noi, a-ti iubi tara si trecutul este desuet, ridicol, nu se mai poarta. "Se poarta" tunurile, jafurile, prostitutia morala (ca sa nu vorbim de cealalta), lipsa de cultura, lipsa patriotismului, slugarnicia la mai marii lumii, umilinta (dar nu crestineasca), vulgaritatea, obraznicia si toata mizeria umana din strafunduri. Copiii mei mi-au comunicat foarte serios ca educatia pe care le-am dat-o eu si sotul meu le creeaza numai prejudicii si suparari. In acest registru, cu amaraciune si durere, v-am scris si despre cele doua valori.
Sper din suflet sa va aplecati asupra acestei scrisori si sa va dea bunul Dumnezeu gandul cel bun. Va asigur de tot respectul si consideratia mea. Va rog sa nu-mi publicati numele, pentru ca as putea avea probleme, mai ales la serviciul meu.

S.T. - Campulung Moldovenesc