Vremea merelor

Redactia
Tarta cu miere

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 250 g faina, 100 g unt moale, 100 g zahar, 1 ou, 1 varf de cutit sare. Pentru garnitura: 2 kg mere rosii mari, 200 g miere, 50 g unt.
Mod de preparare
: * Varsati faina intr-un castron, faceti o gropita la mijloc si spargeti oul in ea. Adaugati sarea, zaharul si untul moale, amestecati cu varfurile degetelor pana ce obtineti un aluat si tineti aluatul 30 de minute la frigider, invelit intr-o folie de plastic. * Curatati merele de coaja si samburi si taiati-le felii mai groase. Incingeti cuptorul la 210gr.. Puneti mierea intr-o forma de metal si lasati-o sa se topeasca, impreuna cu untul, pe foc mic. Luati forma de pe foc si asezati feliile de mar pe fundul formei, peste mierea topita. Puneti-le pe foc si lasati-le sa fiarba - fara sa amestecati - pana ce incep sa se caramelizeze usor. * Intindeti aluatul pe planseta infainata, formand un disc ceva mai mare decat diametrul formei. Puneti aluatul peste mere, pliati-i marginile spre interior si intepati-l cu furculita. Dati tarta 25 de minute la cuptorul incins, scoateti-o calda din forma si serviti-o imediat.

Tarte fine cu zahar brun

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g aluat de foitaj (o singura bucata), 4 mere verzi, 200 g zahar brun, 50 g faina, 200 g unt, sare.
Mod de preparare
: * Incingeti cuptorul la 240gr.. Intindeti aluatul pe planseta infainata (grosimea 0,5 mm) si decupati 4 discuri de marimea unei farfurioare. * Curatati merele, scobiti-le partea lemnoasa si taiati-le lamele fine pe lung. Asezati lamelele - suprapunandu-le putin - pe suprafata aluatului si presarati deasupra, in mod egal, zaharul si untul rupt bucatele. * Dati tartele la cuptorul fierbinte - asezate pe tavi antiadezive - si lasati-le sa se coaca 20 de minute, intorcandu-le usor cu merele in jos, pe tava fierbinte, cu ajutorul unei spatule. * Luati o cratita mare, sfaramati cu fundul ei aluatul peste mere pentru a aplatiza tartele si dati tartele din nou la cuptor, circa 15 minute, ca sa devina crocante. Rasturnati-le din nou cu merele in sus pe farfurii si serviti-le calde.

Tarte cu mere rase

Ingrediente (pentru 6 persoane): 400 g aluat de foietaj (o singura bucata), 50 g faina, 6 mere verzi, 200 g zahar pudra, 20 g unt, zeama unei lamai. Pentru compotul de mere: 6 mere (renete sau golden), 100 g zahar.
Mod de preparare
: * Preparati compotul - spalati merele, taiati-le in 4 si indepartati partea lemnoasa. Puneti-le pe foc intr-o cratita cu 10 cl de apa si cu zaharul, lasati-le sa fiarba 10 minute si treceti-le prin sita. Pastrati 200 g. * Intindeti aluatul - pe planseta - in doua dreptunghiuri de 25 x 10 cm, asezati-l pe o tava unsa cu unt si infainata si incingeti cuptorul la 210gr.C. * Adunati cu varful degetelor marginile dreptunghiurilor (de jur imprejur) pentru a forma o mica "bordura", intepati aluatul cu furculita si dati dreptunghiurile 10 minute la cuptor. * Curatati merele de coaja si de partea lemnoasa, dati-le pe razatoarea mare si stropiti-le cu zeama de lamaie. Scoateti dreptunghiurile de aluat din cuptor, acoperiti-le cu compot si intindeti deasupra un strat de mere rase stropite cu zeama de lamaie. Pudrati tartele cu zahar, dati-le inca 20 de minute la cuptor si lasati-le sa se raceasca pe un gratar.

Budinca cu mere

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1/2 bagheta, 3 mere, 4 oua, 1/2 pahar de lapte, 1 pumn de stafide, 3 linguri rom, 1 lamaie, 6 linguri zahar pudra, 3 linguri migdale feliate, 2 linguri ulei.
Mod de preparare:
* Inmuiati stafidele in rom. Spalati lamaia, indepartati-i coaja, taiati-o fasii subtiri si stoarceti-o. Curatati merele, taiati-le lamele fine si stropiti-le cu zeama de lamaie. * Inmuiati painea in lapte, stoarceti-o si rupeti-o bucatele intr-un castron. Adaugati ouale batute, stafidele umflate in rom, zaharul, merele, coaja de lamaie si feliile de migdala si amestecati bine. * Incingeti uleiul intr-o cratita (care poate fi bagata la cuptor) si turnati compozitia peste uleiul bine incins. Lasati sa se inchege putin, dupa care dati budinca la cuptorul incins la 180gr.. Lasati-o 30 de minute pana ce se desprinde de margini si s-a rumenit frumos. * Scoateti budinca fierbinte pe un platou si legati-o de jur imprejur cu o panglica lata ca sa nu-si schimbe forma in timp ce se raceste. Serviti-o rece, simpla sau flambata cu rom, eventual cu o crema alaturi.