La lupta cu depresia!

Ilie Tudor
Sfaturi de prim ajutor

Suna militareste, dar nu se poate altfel. Suferintele sufletesti nu se vindeca prin compatimire, ci prin schimbari radicale ale stilului de viata

* Mai multa lumina - Cercetarile facute in ultimii ani arata fara dubiu ca starea noastra de vioiciune si de efervescenta launtrica este direct proportionala cu cantitatea de lumina cu care intram in contact. Asadar, nu ratati nici o dimineata senina, bucurati-va de soarele, cat de putin, al lunii noiembrie, iar atunci cand este innorat afara, puneti becuri mai puternice in lampi si folositi cat mai multe veioze. Lumina lor difuza si aurie este cel mai simplu si rapid tonic psihic in zilele de toamna.
* Efortul fizic - Toate studiile de ultima ora dovedesc un adevar de necontestat: miscarea fizica este cel mai redutabil remediu impotriva depresiei. Pentru asta nu e nevoie sa mergem la sali de sport si sa ne dam duhul ridicand greutati. Nici vorba! Deviza este: fiecare sa se miste atat cat poate, pana la limita rezistentei, dar niciodata deasupra ei. Ca sa ne vindece, sportul nu trebuie sa devina un chin. De altfel, nu exista prioritati. Mersul pe jos, bicicleta, inotul, turismul, gimnastica - toate sunt la fel de indicate, in masura in care ne face placere atunci cand le practicam. Douazeci de genuflexiuni matinale, mici exercitii de inviorare, o plimbare de jumatate de ora in pas rapid, reprezinta un program ideal pentru trup, dar si pentru suflet, cu conditia sa fie practicate constant. Odata cu punerea in miscare a corpului, cu siguranta se vor mobiliza si resursele psihice, care altfel raman in stare de amortire.
* Energizati-va cu alimente-medicament - in farmacia naturii exista cateva produse menite anume sa ne energizeze si sa alunge depresia. Cateva dintre cele de frunte sunt: polenul si mierea de albine, miezul proaspat de nuca, semintele de floarea-soarelui, stafidele, condimentele "fierbinti" (ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, chilly), hreanul, radacina de telina, sucurile de lamaie facute cu tot cu coaja, drojdia de bere. Aceste alimente-medicament au ca efect, in timp, marirea si mai ales armonizarea energiei psihice, care - se pare - este intr-o directa legatura cu ceea ce mancam. Si inca un secret: nu conteaza doar ce mancam, ci si cum o facem. Transformati mesele dvs. intr-un mic ritual: nu va grabiti niciodata, mestecati si savurati indelung fiecare inghititura, bucurati-va de subtila savoare a alimentelor naturale, sanatoase.
* Daruri pentru suflet. Aici este vorba de a privi putin altfel notiunea de dar. Putem, desigur, pentru a ne inviora sufletul, sa ne cumparam o haina noua ori o cutie de ciocolata, pe care sa o savuram pe indelete. Vom vedea insa ca efectul stenic, desi nu este de neglijat, nu dureaza prea mult. In schimb, daca ne facem cadou, de doua ori pe saptamana, cate o priveliste frumoasa, daca ne mobilizam sa daruim corpului nostru cate o portie buna de gimnastica, pentru a-i remodela formele, daca ne facem cadou cate un spectacol bun, ori cateva ore de citit, atunci vom avea o stare de bine mult mai indelungata. Pentru a ne mari tonusul psihic, e nevoie de daruri consistente si cu bataie ceva mai lunga, asa incat sa avem constiinta ca in permanenta facem ceva pentru a ajunge la starea de bine.
* Cultivati prietenia - este, conform parerii psihologilor, cel mai rapid mijloc de a scapa de deprimantul sentiment al singuratatii, care se exacerbeaza mai ales acum, in zilele tarzii de toamna. Cautati-va vechii prieteni, faceti-va curaj si inscrieti-va intr-un club sau intr-o asociatie in care sa aveti contact cu cat mai multi oameni. Relatiile umane lipsite de interese materiale ori de tensiunile si angoasele care mai apar in relatiile de familie sau de cuplu sunt un mijloc eficient si durabil de a va bucura sufletul. Or, bucuria, alaturi de dragoste, sunt cele mai puternice energii care anima fiinta umana, mai puternice decat cenusiul unor zile de toamna sau decat intunecimea noptilor iernii care se apropie.
* Cultivati-va umorul. Pentru psihic, simtul umorului are exact acelasi rol pe care il are pentru corp sistemul imunitar. Asa cum celulele specializate si anticorpii ne apara de invaziile microbilor, glumele si perspectiva comica asupra tensiunilor psihice la care suntem supusi zilnic ne apara de leziunile sufletesti pe care acestea le-ar produce. Regasiti-va macar din cand in cand prietenii care va binedispun si cu care puteti schimba ultimele impresii si glume, faceti-va o lista cu comediile pe care inca nu le-ati vazut, nu pierdeti nici o ocazie de a face (chiar si launtric) o adnotare nostima la o situatie cu o aparenta serioasa. Umorul este mult mai mult decat un mijloc usor de divertisment, el ofera o alta perspectiva, extrem de pretioasa, asupra vietii.
* Sugestionati-va pozitiv subconstientul - psihologii au constatat ca in perioada dintre echinoctiul de toamna si solstitiul de iarna, subconstientul fiecaruia dintre noi este cel mai sensibil la sugestii. Ca atare, el va inregistra si va transforma in realitate atat sugestiile pozitive, cat si cele negative. Cine se plange tot timpul ca e bolnav se va imbolnavi mult mai grav decat este, in schimb, optimistii isi vor birui mult mai usor suferintele. ("Ma simt bine, din ce in ce mai bine, Dumnezeu nu ma lasa.") De altfel, tot ceea ce am prezentat pana acum ca indemn, de la consumul de alimente energizante pana la dezvoltarea camaraderiei si a simtului umorului, se constituie, de fapt, intr-o uriasa sugestie pozitiva. Asociati rostirilor pozitive si o stare emotionala corespunzatoare, precum si imagini cat mai luminoase. Aplicati aceasta tehnica, aparent simplista, zilnic, vreme de macar patru saptamani, iar efectele tonice asupra psihicului va vor surprinde cu adevarat.