Revista ROST, in campanie pentru "sfintii inchisorilor"

Claudiu Tarziu
Alaturi de un grup de initiatori intelectuali, revista ROST s-a angajat intr-o campanie pentru canonizarea "sfintilor din inchisorile comuniste" (recunoasterea si praznuirea lor oficiala).

Desi numarul celor ce-au suferit in temnite pentru Hristos este de ordinul miilor, doar unii dintre ei s-au dovedit sfintiti de harul dumnezeiesc inca din timpul vietii. Asa sunt Valeriu Gafencu, parintele Ilarion Felea si ieroschimonahul Daniil de la Rarau (Sandu Tudor), propusi spre canonizare, intr-o prima etapa. Vor urma si altii, pe masura ce vor fi cercetate vietile lor si vor fi adunate marturii si dovezi. In alta ordine de idei, numarul pe luna noiembrie al revistei ROST este dedicat teologului interbelic George Racoveanu, unul dintre cei mai temuti polemisti ai vremii, discipol al lui Nae Ionescu, alaturi de care a condus, la un moment dat, revista "Predania". Racoveanu s-a dovedit foarte preocupat de reforma Bisericii Ortodoxe, pe care o vedea infaptuita prin eliminarea amestecului politicului in viata duhovniceasca si prin orientarea spre o mai pronuntata activitate in plan liturgic, social, cultural. Teologul condamna starea Bisericii, de simplu departament al statului, insarcinat cu administrarea tainelor, asa cum era si mai este privita si azi de toate guvernarile. Din aceeasi editie a revistei ROST va mai recomandam articolele: "Ortodoxul roman de azi. Despre cateva lucruri pe care le putem face", de Mircea Platon, "Conflictul dintre stiinta si credinta", de Ioan Cismileanu, "Negotul cu Biblia", de Cristian Curte, si "Manastirea Noul Neamt - o tema tabu pentru istoriografia romaneasca", de Pr. Savatie Bastovoi.
Revista ROST poate fi cumparata de la chioscurile Rodipet din toata tara. In Bucuresti - de la librariile "Vasiliada" si "Sophia"; in Brasov - de la libraria "Okian"; in Constanta - de la libraria "Brancoveneasca" si de la Pravalia Predania; in Suceava - de la libraria "Sf. Voievod Stefan cel Mare"; in Iasi - de la librariile Sedcom Libris; in Cluj - de la librariile Arhiepiscopiei Ortodoxe.