Arta despartirii

Elena Josan
Sfaturi pentru doamnele si domnisoarele care sufera din amor

Cuvantul "despartire" ne insoteste din prima zi a vietii, cand parasim trupul mamei, apoi cand - rand pe rand - dispar din viata noastra oameni dragi si apropiati, rude "bune", de sange, care ne-au vegheat existenta... Dar in randurile de fata va fi vorba despre altfel de despartire. Despartirea din dragoste, care doare la fel de tare, indiferent daca se intampla la 16 sau la 50 de ani. Ca plecam la ingeri sau doar la... altii, inima ni se rupe in doua si doare rau. Un lucru e cert: netratarea sufletului indurerat transforma suferinta in boala, ne distruge sanatatea mentala si fizica. Uneori, timpul vindeca, dar cicatricele dureroase raman pentru totdeauna: o zona de intuneric de care trebuie sa ne ferim... Decat sa ne bata o inima bolnava in piept, mai bine sa luptam cu raul care o chinuie.
Durerile sufletului, la fel ca si bolile trupesti, au remedii care le pot vindeca. Ce-i drept, ele nu cresc in gradina din dosul casei si nici nu pot fi cumparate de la farmacie. Leacul lor este... intelepciunea. Puterea de a accepta realitatea si oamenii, asa cum i-a facut Dumnezeu.
Iata cateva sfaturi de mare folos:

Invatati sa va iertati

* Dupa ce ati povestit la toti prietenii despre tragedia dvs., folositi o metoda de autosugestie: inainte de adormire, repetati de 25-30 de ori: "Totul este trecator". Renuntati la orice tonifiant sau substante excitante (cafea, alcool). Sistemul nervos are nevoie de o linistire normala si naturala, cu ceai din radacina de odolean sau paducel, iar inainte de culcare - un pahar de apa calda sau lapte caldut, cu o lingura de miere de albine. * Asezati-va in fotoliu, calmati-va si, in liniste, cereti iertare: a) de la persoana pe care sunteti suparata; b) de la sufletul dvs., pentru ca l-ati chinuit atata timp; c) de la trupul dvs., pentru ca ati facut din el un cos de gunoi pentru depozitarea supararilor, a chinurilor si a dezamagirii; * Gasiti diverse activitati, astfel incat mainile sa va fie mereu ocupate, asta ocupa si mintea, o elibereaza de gandurile negre; * Aruncati tot ceea ce este legat de relatia esuata: poze, scrisori, cadouri, deoarece obiectele respective (conform filosofiei Feng-shui) pastreaza energia negativa; * Blocati orice contacte cu cel vinovat. Nu va injositi in fata lui. Fiti mandre, sunteti tinere si frumoase; * Imbracati-va mai ingrijit ca de obicei, machiati-va, zambiti de dimineata si pana seara. Va deveni o obisnuinta.

Programare pozitiva

Exista texte anumite care scrise pe hartie ne schimba viata. Iata cum procedati: se imparte o foaie de hartie in doua coloane, in stanga se scrie tot ceea ce este negativ (am fost parasita, sunt singura, eu nu am prieten), in partea dreapta se noteaza tot ceea ce considerati a fi pozitiv (am scapat de un tradator, soarta imi pregateste o intalnire cu un om minunat).

• Scrieti cu litere mari, colorate, pe niste bucati de hartie, cele mai mari dorinte pe care le aveti. Fixati-le in apropierea patului. Seara, inainte de culcare, si dimineata, dupa trezire, repetati-le de mai multe ori.

• Privitul in oglinda are efecte benefice. Zambiti-va. Inchipuiti-va ca sunteti cea mai fericita fiinta din lume. Pastrati-va aceasta autosugestie cat mai mult.

• Daca totusi gandurile negative revin, comparati-va cu persoane care au probleme mult mai grave. Le-a ars casa, au suferit un accident in urma caruia au ramas invalide, si-au pierdut vederea etc. Ganditi-va la semenii care se afla in situatii mult mai grele si bucurati-va ca Dumnezeu v-a ferit de ceva mult mai rau.

• Pentru iesirea cat mai rapida din criza, straduiti-va sa nu permiteti gandurilor negative sa va invadeze. Cu problema asta, oamenii fara experienta se lupta mai greu decat cu gripa. Activitatea necontrolata a mintii (amestecul de ganduri si de cuvinte) aduce daune mari energeticii organismului. Munca mentala presupune un consum serios de puteri vitale, si daca in cap se rotesc permanent ganduri negre, ca niste stoluri de ciori, asta poate duce la oboseala cronica si aparitia afectiunilor sistemului nervos. De exemplu, depresia este o stare a persoanelor cu energetica prabusita. Cu toate ca omul respira, mananca, energia il paraseste, daca el se gandeste neincetat la persoana care i-a provocat suferinta. Se formeaza un tunel prin care energia pleaca spre persoana care-i framanta gandurile. De aceea, multe religii si scoli spirituale incep cu metode de oprire a alergarii necontrolate a gandurilor.


Cel mai bun medicament pentru suflet: bucuria

Pentru ca suferintele sa nu ne-afecteze sanatatea, trebuie sa invatam sa ne controlam starea emotionala, mai ales in situatii de criza. Emotiile negative in cantitati mici ne ajuta, iar in cantitati mari ne distrug. Limita normalului referitoare la emotiile negative este foarte ingusta. Este suficient ca emotia negativa sa dureze mai mult decat trebuie si intensitatea ei loveste dureros sanatatea intregului organism. De exemplu: frica ne atentioneaza despre un pericol, dar daca dureaza prea mult, ne paralizeaza actiunile. Mania mobilizeaza resursele energetice, dar depasind masura, ne ia mintile si provoaca savarsirea unor pasi gresiti.
Iata de ce este foarte importanta folosirea unor metode care, in cel mai scurt timp, readuc organismul intr-o stare psihica pozitiva, de bucurie.
Bucuria degaja o energie ce are calitati minunate de vindecare a trupului si a sufletului. Se cunosc cateva metode de prim ajutor pentru iesirea rapida din starea de stres, cand in sange clocoteste adrenalina care obliga inima sa bata mai des, muschii se contracteaza, pe frunte apar riduri adanci, sprancenele se unesc, dintii se inclesteaza, palmele se strang in pumni.

• Apropiati-va de usa, deschideti-o, inspirati adanc, inchideti ochii, ridicati cat mai sus colturile gurii, ca si cand ati rade, aplecati-va peste prag, cu bratele atarnand liber, cu degetele desclestate si faceti o expiratie lunga. Inchipuiti-va ca aerul expirat umfla un balon (alegeti culoarea care va place cel mai mult). Impreuna cu aerul, transmiteti in balon si toate emotiile negative. Inchipuiti-va cum balonul zboara sus, pe cerul senin, si dispare impreuna cu raul din el.

•  In momente de criza de nervi, la toti oamenii respiratia devine superficiala, sacadata, accelerata. Gimnastica respiratorie ajuta sa obtineti un efect de calmare rapida. Va propun cea mai simpla varianta, care poate fi folosita oriunde si oricand. Timp de 5 secunde, inspirati adanc, concomitent retractati anusul, apoi 5 secunde retineti aerul in piept. Dupa o expiratie lenta (5 secunde) si relaxarea muschilor, faceti o pauza de 2-3 secunde, dupa care repetati exercitiul timp de 2-5 minute. Repetati de 5 ori pe zi.

• Cateva cuvinte tandre, pe care vi le autoadresati inainte de culcare pot fi si ele de mare folos, dar cu o conditie: ca textul sa nu contina sunete traumatizante pentru constiinta (r, s, t). Starile depresive se acutizeaza seara si dimineata (gandurile triste nu va permit sa adormiti, iar intre orele 4-5 dimineata va treziti si iar va invaluie aceleasi ganduri). Daca despartirea dvs. sentimentala s-a produs primavara, si n-ati iesit rapid din starea de criza, vara puteti sa fiti afectati de bolile aparatului cardio-vascular. Si parca n-ar fi de ajuns, mai apar si dureri lombare, sciatice, dureri de picioare, mai ales cand tristetea se asociaza cu mahnirea, descurajarea, furia, inversunarea, agitatia, ingrijorarea.
Daca nu se rezolva la timp problemele emotionale din prima faza de excitare, organismul trece in faza de inhibitie, ce poate provoca o stare grava de depresie, care se trateaza mai greu si e periculoasa prin complicatiile posibile: HTA, ulcer stomacal, pancreatita, diabet, iar la o varsta inaintata - boala Parkinson sau Alzheimer.



Calmante naturale

Se recomanda in perioada depresiei:

• La un litru de apa de 80-90 grade (nu se fierbe, ca sa nu se piarda aroma) se adauga o lingurita de ceai verde uscat si 3 linguri de stafide. Se lasa acoperit pana la racire. Are efect calmant.

• Dimineata, pentru inviorare, se prepara ceai verde, in care se adauga o lingurita de lemn-dulce, in loc de stafide. Nu necesita alta indulcire. E foarte indicat sa adaugati si o lingura de nuci macinate la un pahar de ceai.

• In perioada de acutizare a nevrozei, se poate bea cate o lingura de bauturi alcoolice tari, inainte de culcare, dar nu mai mult de 7 zile. Bauturile (vodca, coniac, tuica etc.) se beau numai incalzite la 37-40gr.C. Concomitent se maseaza cu tuica sau ulei incalzit crestetul, vertebra cervicala 6, fosa jugulara (gropita de la baza gatului) si mijlocul sternului.

• Cu un bec de la veioza sau cu o lumanare, se incalzesc punctele centrale ale palmelor si talpilor.

• Terapia ocupationala: faceti o curatenie generala, scoateti tot din dulapuri si debara. Dupa ce scapati de lucrurile inutile, starea sufletului se imbunatateste. Lucrul monoton: impletitul, brodatul sunt calmante foarte bune.

•  Miscarile rapide: alergarea, mersul rapid sau pe bicicleta dau o noua orientare atentiei.


Pastrati-va linistea sufleteasca!

Credeti ca dupa depasirea crizei sentimentale s-a terminat totul? Sperante zadarnice! Daca nu schimbati mentalitatea, in asa fel ca sa nu mai adaugati in suflet tristeti noi, daca nu renuntati la idealizarile copilaresti, care va fac sa credeti ca toti oamenii sunt ingeri, si daca nu invatati sa ramaneti calmi, atunci cand ceva din lumea inconjuratoare nu coincide cu asteptarile si visurile placute, veti deveni consumatori permanenti ale leacurilor calmante. Pentru majoritatea oamenilor, este aproape imposibil sa-si administreze planul emotional - asta ii depaseste. Ii copleseste un val de emotii care ii impiedica sa actioneze rational.
Exista multe metode de pastrare in stare curata a corpului emotional si toate se bazeaza pe aceeasi idee: ai pacatuit - pocaieste-te. Cel mai des se folosesc diferite formule meditative de iertare. In momente de cearta, scandal, se pronunta in gand, de mai multe ori, o rugaciune scurta: "Iarta-l, Doamne, pe robul tau (nume) si prin rugaciunile mele iarta-ma si pe mine, pacatoasa". Asta ajuta la diminuarea scandalului si, ca prin minune, persoanele care semanau cu un vulcan dezlantuit devin cooperante.

Partea plina a paharului

Orice pierdere are si un element pozitiv: in loc de ceea ce ai pierdut, dobandesti ceva foarte important: experienta de viata.
Bucura-te de viata! In timp ce te intristezi, ea trece.