Scenariile alegerilor

Rodica Culcer
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, in viitorul Parlament nu mai intra decat trei partide: PD-L, PSD si PNL, plus unul (PC) la remorca PSD. Credeti ca ele reflecta realitatea si ca ne indreptam spre un sistem bipartit, de felul celui american sau englez? Se poate sa scapam si de extremistii romani, PRM si PNG, si de cei maghiari, UDMR?

- S-o spunem de la inceput: UDMR nu ar intra in Parlament daca romanii s-ar prezenta la vot in numar mare, deoarece pragul de 5% este calculat in functie de numarul de participanti. Dar alegatorii maghiari sunt disciplinati si participa masiv la vot, in timp ce romanii stau sa se gandeasca daca merita sa voteze. Potrivit ultimelor sondaje INSOMAR si CSOP, UDMR ar putea intra in Parlament si numai 53% din cei chestionati declara ca se vor duce la vot. Aceasta fiind situatia, vom scapa probabil de extremistii romani, nu si de cei maghiari. S-ar putea insa sa fie ultimul mandat al UDMR, caci evolutiile demografice nu sunt in favoarea sa. In alta ordine de idei, reducerea numarului de partide din Parlament duce la o definire clara a puterii si opozitiei si impiedica fragmentarea raspunderii. Nu vom mai avea deci partidulete cu o mana de parlamentari care voteaza cand cu guvernul, cand impotriva lui, iar voturile grupului minoritatilor etnice vor conta mai putin. Va fi de asemenea mai usor de identificat comportamentul politic al unui partid si membrii sai vor putea fi trasi la raspundere de electorat, presa si societatea civila. Pe de alta parte, va fi nevoie doar de doua partide pentru a constitui o majoritate parlamentara care sa gireze un guvern. Atat in 1996-2000, cat si in 2004-2008, problema a fost numarul mare de partide care au alcatuit coalitia guvernamentala: eternele dispute dintre ele au dus la esecul guvernului condus de CDR si apoi la destramarea coalitiei de guvernare constituita acum patru ani - coalitie in care PC, de pilda, a jucat un rol nefericit si s-a dovedit un cal troian al PSD. In acelasi timp, faptul ca opozitia a fost slaba numeric in timpul guvernarii PSD, i-a permis lui Adrian Nastase sa faca tot ce a dorit in Romania, fara sa fie supus controlului parlamentar. Indiferent cum va fi guvernul, Parlamentul se anunta mai echilibrat decat cel actual. Oricum am combina partidele care vor intra in Parlament la 30 noiembrie, PSD cu PNL sau PNL cu PD-L, partidul care ramane in opozitie va exercita un grad de control asupra deciziilor importante. Totodata se va putea elabora un program de guvernare coerent, fara miile de compromisuri necesare pentru a multumi mai multe partide diferite. Nu degeaba britanicii se multumesc cu trei partide principale in Parlament, iar americanii cu doua, care ilustreaza coerent si consecvent cele doua mari optiuni politice - Dreapta si Stanga. In afara acestei polarizari exista doar produse hibride, de regula in slujba unor grupuri de interese si ideologii nationaliste, care nu sunt producatoare de bunastare. De altfel, partidele situate pe primele locuri in sondaje sunt exact cele cu o identitate ideologica si politica bine constituita. Daca ele vor fi capabile sa-si respecte crezul politic odata ajunse in Parlament este deja o alta discutie.

In conditiile in care vom avea in parlament doar reprezentantii PD-L, PSD, PNL si PC, care anticipati ca va fi viitoarea alianta la guvernare? Si care ar fi cea mai buna formula?

- In configuratia probabila a viitorului Parlament ar trebui sa fie usor de trasat linia de demarcatie dintre Stanga (PSD) si Dreapta (PD-L si PNL) - cu conditia ca PNL sa se decida din ce tabara politica vrea sa faca parte. Cele doua variante probabile sunt fie o coalitie PD-L-PNL, adica refacerea Aliantei D.A.; fie o coalitie intre PSD si PNL. Indiferent ce varianta va triumfa, UDMR - ca maghiarul impartial - se va situa la remorca ei, daca va intra in Parlament. O eventuala alianta intre PD-L si PSD este foarte putin probabila, desi trebuie spus ca nimic nu este exclus.
Indiferent de trecutul sau - adica de mostenirea sa FSN-ista, PD-L s-a constituit ferm ca o formatiune crestin-democrata, integrata ca ideologie si program in Partidul Popular European. Aliatul sau firesc ar fi PNL, daca acest partid ramane fidel doctrinei liberale, care se inrudeste cu crestin-democratia si nu se impaca deloc cu social-democratia. In plus, cum i-ar sta partidului Bratienilor sa sustina, nu numai partidul succesor al PCR, ci si partidul lui Dan Voiculescu-Felix? Din pacate, actualii lideri ai PNL tocmai aceasta se pregatesc sa faca: tabara Tariceanu-Bogdan Olteanu-Norica Nicolai trage PNL spre o coalitie cu PSD si izolarea PD-L si a lui Traian Basescu. S-ar constitui astfel o coalitie incoerenta ideologic, in slujba intereselor unei binecunoscute oligarhii economice. Culmea cinismului a fost atinsa de Crin Antonescu, care a declarat ca nu-l sperie deloc ideea ca Dan Voiculescu ar putea deveni al doilea om in stat, adica presedinte al Senatului, in varianta unei majoritati PSD-PNL.
Mai exista, ce-i drept, si liberali (ca Ludovic Orban) care nu-si doresc o alianta cu PSD si sunt dispusi sa treaca peste conflictul cu presedintele, pentru a alcatui un guvern PD-L-PNL. De altfel se vorbeste deja despre negocieri in culise intre cele doua partide de Dreapta. Totodata, multi liberali isi vor fi dat seama ca PDL-istii i-ar trata mai bine decat PSD-istii. Avand in vedere ce a insemnat PSD pentru aceasta tara si ce ar insemna revenirea sa la putere, putem spune ca PNL isi va asuma nu numai o raspundere uriasa, daca se va alatura partidului lui Mircea Geoana, ci si un rol istoric prea putin onorabil.
Dupa cum deja se stie, preferintele presedintelui Basescu merg spre refacerea Aliantei D.A. si spre un guvern politic, nu de tehnocrati, iar lovitura de incepere dupa alegeri ii va apartine. E greu de crezut ca-i va incredinta lui Mircea Geoana formarea noului guvern; Calin Popescu Tariceanu nu se afla printre preferatii sai; nici Theodor Stolojan nu este inevitabil. Dupa alegeri, nu este exclus ca presedintele, care nu renunta usor la obiectivele sale, sa ne surprinda pe toti si sa taie dintr-o lovitura (adica o desemnare de premier) nodul gordian al actualelor increngaturi si hatisuri politice.