Ce mai face... Dana Mladin

Bogdana Tihon Buliga
Exista persoane din lumea furtunoasa a vedetelor care ni s-au lipit de suflet si apoi au disparut. Dar daca intr-adevar ne-au fost dragi, atunci este de datoria noastra sa le cautam, sa ne pese de ele, chiar daca nu le mai vedem zilnic la televizor sau in ziare. Asadar, ce-o mai fi facand... Dana Mladin, zana de la"Scoala vedetelor"?

Pasiunea vietii mele: productia de televiziune"

- Ce mai faci, Dana? Dupa ce ai condus spre triumf"Scoala vedetelor", ai disparut. O retragere in plina glorie...

- Ce sa fac... muncesc. De putin timp am o functie noua, si anume - cea de director executiv la"Intact", casa de productie care se ocupa de emisiunile trustului ce cuprinde posturile de televiziune Antena 1, Antena 2, 3 si restul. Asadar, sunt tot producator, cum am fost si la TVR 1, meseria mea de baza, dar cu o functie ceva mai complexa. Eu si echipa mea am fost adusi aici sa punem pe picioare productiile, sa le supervizam, sa fim minti proaspete cu idei noi. La ora aceasta, Antena are foarte multe emisiuni aduse din strainatate, iar noi incercam sa venim cu productii interne, originale. Pana acum pasii pe care i-am facut sunt buni, se schimba ceva, sunt multumita.

- Ce presupune munca de producator TV?

- Ce presupune munca unui producator? Incerc sa explic cat mai simplu: el este cel care se ocupa de bucataria unei emisii. Alege"ingredientele", are grija sa le amestece in masuri optime, are grija sa duca reteta pana la capat si apoi o ofera prezentatorului spre servire."Ingredientele" fiind echipa, subiectul emisiunii, invitatii, filmarea, decorul, sunetul, imaginea, postproductia, aproape tot. Fireste, daca un director de programe are oameni buni carora sa le imparta sarcinile, munca lui se usureaza considerabil si atunci totul merge uns. Imi place mult ce fac, imi place provocarea pe care o implica meseria asta, mai ales stiind ca publicul roman e foarte pretentios...

- Acelasi lucru mi l-a spus cu ceva timp in urma Titus Munteanu, omul de la care, cred, ai invatat foarte multe...

- Da, asa e, am invatat enorm de la el. Intr-adevar, Titus spunea asta si tot el m-a invatat ca publicul este ingrat: azi te place, maine te arunca cat colo. Avea dreptate, este unul din lucrurile pe care mi le aduc aminte in fiecare zi si pe care le spun de cate ori am ocazia celor mai tineri decat mine. E important sa"predai" aceasta meserie, sa-i inveti pe altii asa cum ai fost si tu invatat. Din pacate, daca eu absorbeam totul ca un burete si eram profund recunoscatoare pentru fiecare sfat de la Titus sau de la Lazarov, tinerii de azi nu mai sunt asa. Li se pare ca stiu totul dinainte, sunt destul de lenesi si nu pun suflet, ceea ce este cel mai grav. Primul lucru despre care discuta este onorariul. Sincer, nu e prea bine ce se intampla. Nu stiu ce-o ramane in urma noastra, cand om iesi la pensie. Meseria asta se invata din practica. Eu am facut Jurnalistica, dar lucram in televiziune inainte de a intra la facultate. Ei, cand am ajuns la scoala, am inceput sa compar teoria pe care o citeam in manuale cu practica pe care o faceam zi de zi in platou. Iti spun sincer, lucrurile coincideau in foarte mica masura.

- Nu ti-e dor sa fii din nou vedeta, sa fii vazuta pe ecrane?

- Nu, deloc. Ba chiar evit pe cat posibil sa particip chiar si ca invitata la emisiuni. Esti mult mai liber cand stai in planul doi. Am multi prieteni din randul vedetelor, care sunt infinit mai stresati decat mine, mereu haituiti de ziare de scandal, de oameni care-i judeca, de la cum se imbraca, la ce mananca, cu cine se intalnesc sau ce vorbesc. Este o presiune constanta asupra lor care pe mine ma sperie, nu mi-o doresc deloc. Sunt bucuroasa cand, uneori, lumea de pe strada ma opreste si ma intreaba de"Scoala vedetelor", dar atat. Stiu ca acel"rol" ma va pastra in amintirea oamenilor (si a fost o foarte, foarte frumoasa perioada a vietii mele), dar prin ceea ce fac acum, am o libertate totala. Imi place acest lucru, nu l-as schimba pentru nici un fel de glorie.

- Care dintre meseriile de prezentator si producator este mai grea?

- Amandoua meseriile sunt la fel de grele. Dupa mine, secretul unei emisiuni de succes este ca producatorul si prezentatorul sa faca o echipa buna. Sunt dependenti unul de altul, trebuie sa existe chimie intre ei, pentru ca tensiunile sau nepotrivirile se simt incredibil de partea cealalta a ecranului.

"Ma simt foarte realizata"

- Este, asadar, Dana Mladin un om implinit?

- Profesional, da. Nu stiu ce mi-as mai putea dori. Cred ca fac parte din acea mana de producatori foarte buni din Romania (iertata sa-mi fie lipsa de modestie) si ma simt foarte realizata. Nu am nici un punct de nemultumire. Poate singurul lucru care mi-a lipsit in ultimii ani a fost o... sursa, un izvor de experienta. Adica mi-ar fi placut sa merg mai mult la televiziunile din strainatate, sa mai"fur" meserie. Le cunosc pe cele din Italia si Spania, care sunt inca mult, mult peste noi. Incet, incet, ne dezvoltam si noi, dar eu pledez foarte mult pentru asa-numitul"schimb de experienta" cu oamenii din afara.

- Munca, munca, dar ce mai face Dana Mladin, fata frumoasa, tanara si deja realizata in cariera? Mai are timp de ea?

- Mereu am dat vina pe profesie (zambeste). Cred ca fiecare isi poate gasi timp pentru viata personala si trebuie sa o faca. Din pacate, munca in televiziune este foarte acaparatoare, e ca un tiran care iti mananca cate douazeci de ore pe zi. De aceea eu apreciez foarte mult cuplurile (foarte rare), in care una dintre persoane nu lucreaza in televiziune si totusi are intelegere pentru cealalta. Este foarte greu sa impaci munca aceasta cu viata personala, dar nu imposibil, si sunt convinsa ca fiecare trebuie sa gaseasca la un moment dat timpul si armonia pentru amandoua. Inclusiv eu... intr-o zi...

- E perioada sarbatorilor, nu putem incheia fara un gand bun...

- Ah, sarbatorile sunt foarte importante pentru mine. Tocmai in contextul a ceea ce spuneam inainte: muncesc atat de mult tot anul, vara nu prea am concediu, asa ca eu trebuie sa simt sarbatorile. Sa le simt cu totul, cu toata fiinta mea. De aceea am deja adunate zeci si zeci de cadouri, fac asta de acum o luna si jumatate. Am un sac plin. Abia astept intalnirea cu familia, apoi cu prietenii, mancare multa, relaxare, culori, armonie... Nu mai am rabdare... Le doresc tuturor veselie multa, odihna si dragoste!