Cararile bucuriei

Adriana Rotaru
- Leacuri contra suferintelor sufletesti -

De ce unii oameni depasesc suferintele sufletesti mai usor decat altii? Bazele rezistentei psihice se construiesc mai ales in copilarie, spun oamenii de stiinta. Dar si adultii pot lua anumite masuri de aparare, pentru a preveni caderile psihice. Starile sufletesti pot fi influentate

La un test efectuat in America, participantii la test au fost trimisi sa vada filme diferite. Unii au vizionat o comedie, altii o drama. Li s-a cerut sa-si imagineze ca se gasesc intr-o situatie similara cu personajele de pe ecran. Apoi, cercetatorii i-au rugat sa puna pe hartie cateva lucruri care le-ar face placere. Cei carora li se proiectase pelicula comica au avut, in medie, cate 15 idei, pe cand spectatorii filmului trist s-au oprit cu enumerarea pe la jumatate. Rezultatul testului i-a determinat pe specialistii de la Universitatea North Carolina, autorii acestui experiment, sa se intrebe: "Ce anume protejeaza psihicul uman in fata bolii?". In limbajul profesionistilor s-a impus termenul de rezilienta, ca denumire a capacitatii omului de a rezista la socuri psihice, pastrandu-si intact echilibrul sufletesc. De exemplu, o minge de fotbal este in cel mai inalt grad rezilienta: la numai o fractiune de secunda dupa ce a fost lovita cu piciorul, ea redevine perfect sferica. De ce unii oameni se comporta asemanator dupa ce au primit o lovitura psihica, in vreme ce altii raman zguduiti luni de zile?
In urma studiilor realizate de psihologi si sociologi, s-a ajuns la urmatoarea concluzie: oamenii care-si depasesc mai usor problemele sufletesti au, mai frecvent decat ceilalti, relatii bune cu familia si prietenii, o imagine pozitiva asupra propriei persoane, preocupari mai diversificate, duc o viata ordonata, tind prea putin spre fantezii prapastioase, cauta aspectele pozitive, si in conjuncturi nefavorabile, chiar atunci cand soarta abate nenorociri asupra lor, se angajeaza in activitati care le ofera bucurie. Sentimentele bune au puterea de a le neutraliza pe cele negative. Sentimentele negative persistente si starea de tensiune favorizeaza bolile psihice, asa cum fumatul sporeste riscul de cancer. In schimb, multumirea si voia buna stimuleaza gandirea creatoare si totodata relaxeaza. Ambele ne feresc de pericolul de a fi coplesiti de probleme.
Asadar, experimentele au furnizat indicii clare in sprijinul opiniei ca rezistenta psihica poate fi influentata in mod deliberat. Aceasta convingere a stat la baza campaniei initiate de Asociatia psihologilor din SUA, dupa catastrofa din 11 septembrie 2001. S-au organizat ateliere si s-au sustinut conferinte, in scopul de a pune la dispozitia populatiei tehnici adecvate, pentru a o ajuta sa faca fata mai bine consecintelor psihice ale atacului terorist. Potrivit stadiului actual al cunostintelor despre rezilienta se poate afirma, cu deplina certitudine: capacitatea de rezistenta psihica nu este pur si simplu un dar al soartei, persoana in cauza avand posibilitatea sa si-o modifice, mai exact s-o intareasca ori s-o diminueze in decursul vietii. Iar aici lucrurile stau intocmai ca la sport: nu obtii nimic, daca te multumesti sa privesti din tribuna. Cine doreste sa fie in forma trebuie sa depuna el insusi un pic de efort.
Totusi, recomandarile pe care vi le prezentam nu sunt infailibile. Daca observati ca ele nu va sunt de folos, ori daca va aflati in situatia de a fi confruntati cu probleme extrem de grave, s-ar putea sa aveti nevoie de mai mult sprijin. In acest caz ar fi foarte util pentru dvs. sa apelati la o consiliere psihologica.

Jogging sufletesc

Cultivati sentimentele pozitive


Sentimentele pozitive sunt fundamentale pentru pastrarea imunitatii sufletesti. Bucuria, rasul, admiratia si iubirea neutralizeaza in mare masura trairile negative. De asemenea, cine se simte bine este mai creativ si descopera mai multe posibilitati de a-si rezolva problemele. Intocmiti-va o lista cu tot ce va aduce bucurie. Poate fi vorba de un hobby vechi sau de unul pe care nu l-ati incercat inca, de o mancare buna, o plimbare sau cateva ceasuri petrecute in compania placuta a prietenilor. Ingrijiti-va ca astfel de activitati sa aiba loc - cu cat mai des, cu atat mai bine. Oferiti-va dinadins mici bucurii si notati seara de seara intr-un caiet cel putin un eveniment imbucurator, intamplat in ziua respectiva.

Dieta de suplete sufleteasca

Reduceti poverile de prisos


Indatoririle fac parte din viata noastra. Cine n-are nici un fel de obligatii nu e tocmai un om fericit. Insa din cand in cand ar trebui sa reflectati la sarcinile dvs. cotidiene: "De ce fac eu asta si asta? Merita?". Deseori exista motive intemeiate pentru a continua unele corvezi. Cu pretul unui serviciu stresant va intretineti probabil familia dra-ga inimii dvs. Ingrijirile acordate unei mame bolnave costa energie si timp, dar va aduc si un preaplin de duiosie, care va face bine. Asemenea poveri incarcate de sens nu dezechilibreaza sufletul. Problematice sunt acele actiuni si contacte unde stresul prevaleaza in mod vizibil. O casnicie mimata, de pilda. In care purceaua e moarta demult in cotet. Examinati posibilitatea de a le restrange. Eventual, puteti gasi altundeva o slujba, cu acelasi salariu, dar mai putin stres? Daca nu, introduceti macar niste pauze in programul de lucru.

Vitamine sufletesti

Alti oameni


Prea multa singuratate are acelasi efect asupra psihicului ca si prea mult alcool asupra organismului: creste riscul de aparitie a unor boli grave. Relatiile bune cu prietenii, colegii si rudele sunt vitaminele noastre sufletesti si ni se recomanda sa le consumam zi de zi - ca pe fructe - in cantitati indestulatoare. Dar contactele nu se nasc si nici nu se mentin de la sine, ele se cer intretinute. Faceti aceasta investitie de timp si energie. Iar daca soarta va joaca vreodata un renghi, telefonati prietenilor si plangeti-va pe umarul lor suferinta. Impreuna veti gasi mai curand o cale de a infrunta adversitatile. Daca este cumva cu putinta: indragostiti-va!

Aerisire sufleteasca

Situatii clare


Sanatatea noastra psihica e conditionata si de faptul ca ducem o viata cat de cat sigura si previzibila. Exista relatii neclare, in care n-ati putea spune cu certitudine cum stati? Straduiti-va sa le limpeziti. Nu va dati inapoi de la o cerere in casatorie sau, dimpotriva, de la un divort, daca situatia e confuza. Solicitati sefului o audienta, ca sa discutati deschis cu el problemele care va streseaza. Chiar daca rezultatele vor fi dezamagitoare si dureroase, cel putin veti avea o situatie clara si puteti actiona corespunzator.


Antrenament sufletesc de forta

Iesiti din rolul de victima


Exista destule lovituri ale sortii pentru care nu suntem raspunzatori. Cine este acrosat de o masina pe trecerea de pietoni, desi avea verde, se poate declara cu adevarat victima unor imprejurari exterioare. Insa la multe lucruri din cele care ni se intampla am contribuit noi insine, prin optiunile noastre anterioare. Sunteti platit mizerabil pentru munca dvs. de maseur intr-o clinica de recuperare? Desigur, e nedrept, dar nu uitati ca profesia v-ati ales-o singur. La data aceea, in mod evident, alti factori vi s-au parut mai importanti decat banii. Va simtiti stresata zilnic, la ora pranzului, pentru ca la unu fix trebuie sa fiti prezenta la scoala ca sa va luati de acolo fiul? De ce nu l-ati inscris la scoala vecina, cu program prelungit, unde elevii raman sa-si faca si lectiile, sub supravegherea unui cadru didactic? Transferul raspunderii asupra altora va nelinisteste si va lasa fara aparare in fata suferintelor psihice. Dimpotriva, cine are sentimentul ca detine controlul - fie si partial - ia decizii independente si este mai putin expus la frustrari. Fireste, veti fi nevoiti sa acceptati inevitabilul. De pilda: v-ati pierdut postul. E o porcarie. Dar: va simtiti in continuare capabil sa va gasiti unul nou.

Sauna sufleteasca

Nu fugiti de sentimentele pozitive si negative


Faptul ca intamplarile si oamenii din jur nu va lasa indiferenti, ca va provoaca sa reactionati - in bine, ca si in rau - e un semn de sanatate psihica. Partenerul v-a parasit? Aveti voie sa fiti cu moralul la pamant, sa faceti vesela tandari, sa nu va ridicati din pat zile intregi. Sentimentele negative au justificarea lor, altfel "mama natura" nu le-ar fi inventat. Insa, la un moment dat, trebuie sa lasati deznadejdea in urma, sa va regasiti directia si s-o porniti iarasi la drum. Viata merge mai departe.

Pulover flausat

Speranta


Sa vezi lucrurile in roz? Usor de spus, greu de facut, cand te simti singur pe lume si nu poti sa-ti inchipui ca te vei indragosti vreodata din nou. In asemenea clipe va va fi de folos sa scoateti din dulap puloverul sufletesc flausat: invaluiti-va in caldura prietenoasa a sperantei. De exemplu, lasand prezentul nesuferit deoparte, pentru a face salturi in trecut si in viitor. Ce socuri similare ati depasit cu succes in alte perioade ale vietii dvs.? Aceste crize n-au avut, pana la urma, un sens? Ce strategii v-au ajutat atunci? Cum credeti ca veti privi, peste un an, problema de acum? Va avea aceeasi insemnatate in ochii dvs.? Exercitiile de acest tip nu urmaresc sa va "adoarma" suferinta prezenta, ci, asociind-o cu unele asemanatoare din trecut, sa va indemne a constientiza faptul ca ea va trece cu siguranta, iar dvs. veti fi iarasi fericiti, intr-o buna zi.

Vaccin sufletesc

Prosperitatea


Oamenii nevoiasi prezinta un risc mai mare de a avea probleme psihice. Desi afirmatia "Banii n-aduc fericirea" a devenit de mult un loc comun, constatam totusi ca lipsa lor ne face nefericiti. De aceea, stati mereu cu ochii pe banii dvs. Pe cat posibil, evitati aventurile financiare, care va pot aduce peste noapte la sapa de lemn. Desigur ca aici intervin si numerosi factori macroeconomici, insa unele lucruri depind de deciziile dvs. personale. Astfel, bugetele casnice cu o singura sursa de venit sunt amenintate de un risc de opt ori mai mare de a cobori pana la limita saraciei, comparativ cu cele alimentate de doi adulti activi profesional. Pe de alta parte, se confirma si faptul ca, de la un anumit nivel de prosperitate in sus, fericirea nu mai creste direct proportional cu dimensiunea conturilor bancare...

CERETI AJUTOR

Consilierea psihologica


Cat timp suportati sa tusiti, inainte de a va hotari sa mergeti la medic? Sa speram ca nu prea mult. Caci, la o adica, ar putea fi vorba si de o pneumonie, care trebuie tratata cu antibiotice, ca sa nu va puna viata in pericol. S-ar cuveni sa procedati identic si cu suferintele psihice: daca sunt grave, daca dureaza de o bucata de vreme si nu dau semne ca ar avea de gand sa dispara de la sine, ar trebui sa cautati un specialist care sa va asculte. Tulburari persistente ale somnului, deprimare sau pasivitate fara un motiv exterior si prelungite pe mai mult de doua saptamani, gandul obsesiv de "a termina cu viata" - toate acestea sunt simptome ce fac necesara o consiliere psihologica. Nu indurati un chin inutil, faceti macar o incercare. Cateodata, o singura discutie cu un specialist poate infaptui minuni.