Selectia Formula AS

Adriana Bittel
Ca in fiecare an, in preajma Craciunului va semnalez cateva noutati editoriale ce pot fi un cadou special si va aduc aminte ca, adaugandu-va urarile pe pagina de garda a unei carti, veti avea sansa de a ramane mereu in mintea si in casa celui caruia i le adresati.

Utile ca instrumente intelectuale sau sursa de desfatare estetica, pentru "minte, inima si literatura" sau - pentru cei pragmatici - investitie pe termen lung, de generatii, cartile spun deopotriva mult si bine despre cel ce le ofera, reprezentandu-l, cu gustul, cultura si calitatile lui omenesti. Stiu si mi se pare normal ca majoritatea apropiatilor nostri sa se bucure pe moment mai mult de "consumabile", sclipiciuri sau kitsch-uri dragalase, dar astea sunt efemere, nu au putinta miraculoasa de a va pastra in ele, asociat valorii, precum cartile. Desi mi-e tare greu sa aleg in limita acestui spatiu, va fac totusi doua sugestii cu care n-aveti cum sa dati gres, chiar si in cazul unor "obligatii" mai pretentioase.
* Cea mai costisitoare dintre propunerile mele, 250 de lei, e "Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura", de Nicolae Manolescu, aparuta la Editura "Paralela 45", unde poate fi comandata si prin posta la tel. 0753/04.04.44. Volumul impunator, de 1528 de pagini, e un fel de "harta clara a poporului roman", configurata prin intermediul operelor alese si interpretate de cel mai apreciat critic literar contemporan, de la primele texte romanesti si pana azi. Spre deosebire de sintezele didactice din care elevii, studentii, ba chiar si profesorii de romana invata pe dinafara date, nume, titluri si clisee despre scriitori si curente literare, "Istoria..." lui Manolescu te trimite la sursa si te incita la gandire proprie, in acord sau dezacord cu opiniile lui, niciodata conventionale. Judecatile criticului, care se raporteaza la receptarea de-a lungul timpului a scriitorilor nostri, nu permit (ca si in cazul lui George Calinescu) lectura de tocilar, cu memorare pasiva, ci-ti trezesc, interactiv, mintea, deschizand perspective neasteptate asupra autorilor canonici si lovind in bronzul uzat al monumentelor pana la carnea vie si viabila a marilor opere. Valorizate altfel, cu apetentele si sensibilitatea omului de azi, de un carturar foarte competent fiindca are in minte tabloul complet al literaturii romane de la cronicari la generatia 2000, cu tot ce s-a spus pana acum despre componentele lui. Limpede, fara pretiozitate, respirand bucuria unui mare indragostit de literatura, dar si cu luciditatea si necrutarea spiritului critic liber de orice constrangeri, "Istoria..." lui Nicolae Manolescu e pasionanta pana si pentru cei care au avut in scoala note mici la romana.
* Andrei Pandele, "Martorul-surpriza. Fotografii necenzurate din comunism", album cu explicatii in romana si engleza, Editura "Compania" (tel. 021/223.23.37). Arhitectul Andrei Pandele practica arta fotografiei de peste 35 de ani. Azi, toata lumea face poze cu aparate digitale, dar artisti-fotografi sunt putini, fiindca pentru asta sunt necesare inzestrari si cunostinte profesionale nu la indemana oricui. Inrudit cu plasticianul, artistul-fotograf reuseste sa se exprime prin imagine si sa incarce cu intelesuri profunde clipa fixata din suvoiul de timp. Andrei Pandele e un astfel de artist care a surprins in instantanee mai elocvente decat orice document scris viata noastra in ceausism. Fotografiile lui (si acesta e rostul explicatiilor bilingve) il pot face si pe un strain sa inteleaga cum a fost cotidianul romanesc, la orase si la tara, din anii '70 si pana in 22 decembrie 1989, sa simta atmosfera cenusiu-apasatoare, lipsurile, relatiile umane degradate, demolarile salbatice si toate celelalte. Se implinesc zilele acestea 19 ani de la caderea comunismului. Luati cu lupta pentru existenta, unii au uitat cum era "inainte", iar cei foarte tineri n-au cum sa stie. Martorul Andrei Pandele ne arata, ne aminteste cu o forta si o capacitate de a emotiona pe care o au doar marii artisti.