"Bea, bea, nu te lasa..."

Rodica Demian
Imnul national al sarbatorilor romanesti are refrene sumbre

Nu e o noutate! Alcoolul binedispune. In timpul sarbatorilor se beau cantitati uriase de bere, vin si sampanie. Pofta de chef e mai mare decat urgia care urmeaza si pe care o dam uitarii: mahmureala! Chinul gretei, al raului fizic, al durerilor criminale de cap. Cata bautura poate consuma un om, fara sa regrete si fara sa-si prejudicieze sanatatea? Cu putina bunavointa, textul care urmeaza va poate fi de mare ajutor

In fiecare an, in Romania se consuma - pe cap de locuitor - 3,4 l de alcool pur. Statistic vorbind, fiecare din cei circa 20 de milioane de locuitori bea 41 litri de bere, 1,25 l de tuica si 9,3 l de vin. Mai ales in timpul sarbatorilor, oamenii dau pe gat torente de alcool. Exista, totusi, o limita pana la care bautura poate inveseli fara sa dauneze sanatatii. Care este aceasta ne explica in cele ce urmeaza dr. Boris Cusnencu din Chisinau.

Beti gustand

- Supranumite de unii "marea crapelnita", sarbatorile iernii sunt si o imbibare generala in alcool. De ce nu poate fi imaginata o sarbatoare reusita, fara alcool?

- De multe secole, in aria culturala europeana, bauturile alcoolice sunt considerate un lucru valoros, pe care oamenii si-l ofera la fiecare ocazie festiva. Pana la inceputul veacului al 19-lea, oamenii de rand nu-si puteau permite sa consume cantitati mari de bauturi, doar cei privilegiati permitandu-si - un pahar - sau mai multe - de vin sau de bere la fiecare masa. Desi astazi berea, vinul, rachiul si sampania le sunt accesibile tuturor, majoritatea oamenilor au senzatia ca alcoolul este ceva deosebit. Se spune, de altfel, "a face cinste". El "functioneaza" ca o recompensa si simbolizeaza pretuirea si onoarea, atunci cand il servesti altora. Din aceasta cauza, multi amfitrioni se simt ofensati daca refuzi bautura pe care ti-o ofera. Sau musafirii se simt deranjati, daca la masa, in loc de sampanie sau vin, li se serveste ca aperitiv doar suc sau apa minerala.

- Succesul alcoolului tine, in primul rand, de efectul lui: produce buna dispozitie.

- Da. Un paharel sau doua au un efect psihotrop foarte placut. Anumite zone ale creierului, care sunt legate de spaime, indoieli, sentimente de vinovatie etc., sunt amortite de alcool, si de aceea omul se simte usor euforic, sigur pe el, sociabil. Momentul este trait foarte intens. Emotiile, sentimentele depresive si grijile pentru viitor, dar si gandurile care-l pun in garda sunt pur si simplu sterse, nu mai sunt percepute la adevarata lor gravitate.

- Cat se poate bea la o petrecere fara sa ne periclitam sanatatea?

- Fiecare pahar de alcool este potential daunator, nu exista doza total inofensiva. Dar nu vreau sa fac pe moralistul: oamenii sanatosi, care nu beau in mod regulat, isi pot permite cateva pahare. Dar fiecare pahar trebuie "gustat" incet, cu inghitituri mici.

- Care sunt alcoolurile cele mai putin nocive?

- Cu cat este mai mica concentratia de alcool si cu cat sunt mai putine aditivele adaugate in ele, cu-atat se "descurca" mai bine organismul. De aceea, berea si vinul alb sunt cele mai suportabile. Vinul rosu - un veritabil medicament - are adeseori substante taninate sau arome adaugate, care pot declansa ulterior mahmureala. Sampania, vinul spumos se urca repede la cap, datorita bioxidului de carbon pe care-l contin. Bauturile tari pot fi si ele consumate doar in cantitati mici. Cele mai periculoase sunt cocktailurile: amestecul de alcooluri diferite, cu bauturi care contin zahar si coloranti, potenteaza pericolul senzatiei de "cap mare" de a doua zi. Daca sunteti amatori de tarii, preferati tuica "fabricata" de tarani. Dar sa fie curata si nu prea tare. Si limitata la 2-3 paharele. Din cauza zaharului care se pune in ea, tuica fiarta, o "delicatesa" pur romaneasca, e mult mai periculoasa in ce priveste urmarile. Mahmureala reala te doboara la pat.

- Mahmureala de a doua zi poate fi prevenita?

- Da. Multe din simptomele ei rezulta din uscarea organismului, de aceea se recomanda ca dupa fiecare pahar de bautura sa se consume 0,25-0,5 l de apa minerala plata. Cu cat bem mai mult, cu atat devine setea mai mare.

- De ce?

- Alcoolul extrage apa din organism, deoarece stopeaza producerea hormonului care leaga lichidele vitale organismului. In plus, odata cu lichidul eliminat sub actiunea alcoolului, se pierd si substante minerale importante.

- De aceea se recomanda sa luam magneziu inainte de culcare?

- Mai eficiente sunt combinatiile echilibrate de substante minerale. Dar si mai bine este sa rontaiti pe parcursul intregii seri biscuiti sarati sau sa va serviti cu portii mici, consumate in mai multe randuri. Mancarea protejeaza mucoasa stomacala de iritatiile produse de alcool si incetineste patrunderea citoxinelor in circulatia sanguina. Inainte de culcare, consumati din nou multe lichide si puneti o sticla cu apa si pe noptiera. In felul acesta, dimineata urmatoare poate fi suportabila.

- Multa lume combate mahmureala cu cafea

- Nu e o idee prea buna. Cofeina extrage, si ea, lichidul din organism, la fel ca alcoolul. In plus, functiile de dezintoxicare ale organismului, deja solicitate de consumul de alcool, vor fi si mai afectate din cauza cafelei. Cofeina este un adevarat stres si pentru circulatie sau stomac.

- Cum influenteaza alcoolul circulatia sangelui?

- Vasele de sange se dilata, tensiunea arteriala si pulsul pot sa creasca. Chiar si persoanele care nu sufera de tulburari de circulatie trebuie sa fie atente, pentru ca atunci cand esti ametit si simti o caldura placuta, chiar daca afara crapa pietrele de ger, risti o raceala severa, daca nu chiar degeraturi. Un alt factor de risc il reprezinta suprasolicitarea fizica, de pilda dansul excesiv, cand circulatia poate suferi colapsuri, chiar si in cazul persoanelor tinere.

- Se spune ca cel mai afectat organ de alcool e ficatul

- Un singur pahar de vin poate face sa creasca valorile hepatice vreme de 24 de ore. Dar un ficat sanatos poate suporta consumul ocazional de alcool.

- Asa cum singur spuneati, vinul rosu e un medicament pentru inima. In ce cantitate poate fi consumat?

- Consumul zilnic de alcool, chiar daca este vorba doar de un singur pahar, prezinta mai multe riscuri pentru sanatate decat avantaje. In afara de aceasta, cand bei in mod regulat, pericolul de a deveni dependent sporeste.

- Deci: cat alcool putem consuma fara sa ne facem griji?

- Cea mai sigura este regula "cinci - la - doi": doua zile pe saptamana se beau 1-2 pahare de bere sau vin, iar in celelalte 5 zile, nu se bea deloc. In felul acesta, organismul se poate permanent regenera.

- Ce se intampla la nivelul creierului, atunci cand bei ceva mai mult intr-o seara "vesela"?

- Daca in circulatia sangelui intra prea mult alcool, acesta "paralizeaza" si alti centri importanti, impiedicand transmiterea corecta a unor impulsuri nervoase. Urmarea: se produc dereglari de vorbire, de perceptie si de coordonare. Campul vizual se ingusteaza, acuitatea vederii scade, apar imaginile duble. Vorbirea devine incoerenta. Oamenii beti calca nesigur, merg clatinandu-se, au probleme cu mentinerea echilibrului, adesea se prabusesc. Este afectata si miscarea mainilor: nu pot apuca obiectele, rastoarna pahare etc. Ce-i drept, toate aceste dereglari dispar dupa ce alcoolul a fost descompus, dar la fiecare stare de betie sunt lezate ireparabil sute de celule ale creierului.

- De unde vin durerile de cap, ametelile si greata?

- Cand bem prea mult, organismul se intoxica grav cu alcool, iar aceasta intoxicatie poate provoca dureri de cap si greturi. In plus, alcoolul irita mucoasa stomacala. Senzatia de ameteala sau a pamantului care fuge de sub picioare se produce prin blocarea traseelor nervoase care raspund de echilibrul nostru.

- Ce poti sa faci atunci cand simti ca ultimul pahar a fost in plus?

- Daca ti se face rau, imediat, in primul sfert de ora, vomatul poate ajuta la eliminarea unei parti din acel ultim pahar. Altfel, trebuie sa bei multa apa plata sau ceaiuri usoare de plante si, daca se poate, sa mananci ceva sarat. Si miscarea atenta afara, in aer liber, poate atenua simptomele. Important este ca atunci cand te simti ametit, sa te asezi imediat sau - si mai bine - sa te intinzi pe pat, pentru ca pericolul unei cazaturi este iminent. In cazurile grave, circulatia sanguina se poate deteriora brusc si se poate intra in coma. De aceea, cei care au baut prea mult ar trebui sa roage pe cineva sa-i ajute si sa-i insoteasca.

- Betia poate fi periculoasa?

- In anumite conditii, o betie totala poate fi chiar mortala. Tinerii, cei care dau repede pe gat pahar dupa pahar, sau amatorii de rachiu sau de cocktailuri, isi subestimeaza, adeseori, consumul, pentru ca efectul complet al alcoolului apare abia la 30 de minute dupa ce a fost baut. Dar daca cineva a baut in mod exceptional cu cateva pahare mai mult ca de obicei, un organism sanatos poate sa faca fata. Cu toate acestea, consumul mare de alcool nu trebuie subestimat, pentru ca alcoolul este toxic si, pe durata lunga, poate provoca mari pagube organismului.

- Care sunt semnalele de avertisment ale unei dependente incipiente?

- Faptul ca simti nevoia neaparata de alcool pentru producerea anumitor sentimente trebuie sa dea de gandit. Cantitatea si frecventa consumului de alcool sunt secundare. Dependenti sunt toti cei care nu-si pot imagina o viata fara alcool.

- Cine ne poate ajuta?

- Exista cabinete de consiliere a celor dependenti, exista asociatii (Alcoolicii anonimi) si exista medici specializati in acest domeniu. Important este sa recunosti ca alcoolismul este o boala ce poate fi tratata, si nu o dovada a slabiciunii de caracter. Dimpotriva. Multi dintre cei in cauza sunt personalitati super-inteligente, implicate si cu realizari deosebite.