Feluri fara carne

Redactia
Tarta de cartofi

Ingrediente (pentru 6 bucati): 1 kg cartofi, 50 g unt topit, 2 linguri de masline, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare
: * Se curata cartofii de coaja si se taie felii cat se poate de subtiri. Se clatesc sub jetul de apa rece, pentru a se inlatura surplusul de amidon, si se zvanta foarte bine cu hartie absorbanta, ca sa devina crocanti. * Se amesteca untul topit cu uleiul, se pune jumatate deoparte, iar cealalta jumatate se imparte in doua tigai mici (diametrul: circa 16 cm). Se aseaza feliile de cartofi in cele 2 tigai (in forma de rozeta, incalecandu-se), se condimenteaza puternic cu sare si cu piper si se stropesc cu amestecul de unt si ulei pus deoparte. * Se prajesc 15 minute la foc potrivit, pana ce se rumeneste partea de jos si devine crocanta. * Se rastoarna tarta pe o farfurie sau pe un capac plat si apoi inapoi in tigaie si se prajeste in continuare pana ce se rumeneste si pe partea aceasta (in interior, cartofii trebuie sa ramana moi). * Se taie tartele in cate 3 bucati si se servesc fierbinti.

Macaroane cu usturoi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 75 g paine alba veche, 400 g macaroane subtiri, 100 ml ulei de masline, 2 catei de usturoi taiati felii subtiri, 1 1/2 lingurita oregano, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare
: * Se indeparteaza coaja de la paine si se faramiteaza miezul. Se fierb macaroanele al dente circa 10 minute in apa cu sare. * Se pun intr-o tigaie mare 75 ml de ulei impreuna cu usturoiul si se lasa sa se incinga circa 20 de secunde la foc potrivit. Se adauga miezul de paine, oregano, sare si mult piper si se amesteca bine. * Se scurg macaroanele, se toarna peste ele uleiul ramas si se intorc pe toate partile ca sa se imbibe bine. Se rastoarna in tigaia cu usturoi si se dunstuiesc aproximativ 2 minute la foc potrivit, amestecand mereu. Se servesc imediat - din tigaie - cu salata verde.

Crochete de branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 225 g branza de vaci (sau urda proaspata, nesarata), 175 g unt topit, 8 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 3 galbenusuri, 4 linguri faina, sare, piper negru macinat, nucsoara rasa, patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare
: * Se trece branza printr-o sita intr-un vas mai inalt (paharul mixerului) si intr-un alt vas se pun 4 linguri de unt topit, 4 linguri de parmezan ras si galbenusurile si se amesteca cu o lingura de lemn, incorporand, alternativ, faina si branza pasata. Se gusta compozitia de sare, piper si nucsoara si se toarna intr-un cornet pentru spritat. * Se pune pe foc - intr-o oala mare - apa cu sare, si cand incepe sa fiarba se face focul mai mic si se spriteaza - direct in apa - crochete de circa 2 1/2 cm lungime (se taie cu foarfeca). * Se lasa crochetele sa se umfle in apa care clocoteste incet, circa 6-7 minute, si cand incep sa se ridice la suprafata se scot din apa cu lingura pentru spuma si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. * Se incinge la maximum grill-ul din cuptor, se unge o forma termorezistenta cu putin unt si se aseaza in ea crochetele, unele langa altele. Se toarna deasupra untul ramas si se presara restul de parmezan ras. * Se dau crochetele circa 10 minute la cuptor, sub grill, pana ce se rumenesc si untul incepe sa faca basici. Se garnisesc cu patrunjel verde si se servesc imediat.

Dulciuri


Pere in vin rosu

Ingrediente: 6 pere tari (circa 1 kg), zeama unei jumatati de lamaie, 250 g zahar, 1/2 baton de scortisoara, o fasie de coaja de portocala, 350 ml vin rosu, 150 ml frisca batuta, 1 lingura lichior de cirese (visinata).
Mod de preparare
: * Se curata perele de coaja (intregi) si se pun intr-un castron cu apa si zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. * Se ia o oala potrivit de inalta, pentru ca perele sa stea in picioare una langa alta, se amesteca in ea zaharul cu 150 ml de apa, scortisoara si coaja de portocala, se pune oala pe foc si se lasa siropul sa clocoteasca, amestecand intruna pana ce se dizolva zaharul. Se pun perele in oala, se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda aproximativ 15 minute. * Se adauga vinul rosu (mai putin 4 linguri) si se lasa perele sa fiarba cu capac si la foc mic inca 15-30 de minute (trebuie sa fie moi, dar sa nu se sfarame). * Se scot perele intr-un castron, se lasa zeama sa fiarba la foc iute pana ce se ingroasa putin, se incorporeaza restul de vin si se toarna siropul peste pere, putin cate putin, ca sa se formeze o glazura. Dupa ce s-au racit se pun in frigider. Se servesc cu frisca si lichior de cirese.