Remedii cu zapada si gheata

Elena Josan
Printre leacurile de sanatate despre care se vorbeste foarte putin se numara remediile cu cald si rece, desi in lumea satelor noastre sunt folosite frecvent si azi. Cine nu recurge, in caz de nevoie, la sarea incalzita, la prisnitele cu fan oparit, la cataplasmele cu cartofi fierti sau mamaliga fierbinte?

Desi mai putin cunoscute, remediile reci sunt si ele variate si numeroase, mai ales cele pe care iarna ni le ofera nemijlocit: zapada si gheata. Chiar si in marile spitale si clinici de azi, cand in arsenalul stiintei sunt multe medicamente pentru anestezie, se mai folosesc si recipiente cu gheata pentru micsorarea hemoragiei si a durerilor in zonele operate. Mai ales la popoarele nordice, alternanta cald-rece este o practica la mare moda si azi. In Scandinavia, dar mai ales in Rusia, sauna si baia cu aburi sunt urmate de bai in apa rece ca gheata sau de frictionari cu zapada.
Medicina contemporana a constatat ca la variatii mari de temperatura sistemul imunitar se intareste, printr-o antrenare specifica a organismului. In contact cu aburii fierbinti, porii pielii se deschid, vasele sanguine se dilata. In schimb, o "lovitura rece" provoaca incordarea musculara, vasele se contracta brusc. Un asemenea contrast termic contribuie la profilaxia aterosclerozei, hipertensiunii, la calirea si intinerirea organismului.

Zapada

Daca inca nu sunteti pregatiti moral pentru salturi in troienele de omat, caliti-va fizic, formand bulgarasi de zapada cu mainile goale, fara manusi. Dupa primul bulgare, bagati-va palmele in manusi de lana, ca sa le incalziti. Apoi procedati progresiv. Faceti doi bulgari, apoi trei. Dupa ce-ati ajuns la 5-6 bulgari, nu va incalziti imediat mainile, lasati-le umede cateva minute. Procedura de calire este buna pentru toate varstele.
* Dureri in articulatia femurala. Intr-o farfurie de aluminiu sau de plastic se pun 2 pahare de zapada si se amesteca cu 1,5 linguri de sare. Farfuria se aseaza pe o musama, pe divan, si se acopera cu 2-3 straturi de hartie alba. Bolnavul se culca pe o parte, in asa fel ca articulatia sa intre in contact cu zapada. Daca pielea este foarte sensibila, locul se unge in prealabil cu untura de gasca sau ulei de floarea-soarelui, iar dupa procedura, cu alifie de galbenele.
* Daca artroza a afectat falangele degetelor, ele se introduc intr-un amestec de zapada cu sare si se tin 1-3 minute. Pentru marirea efectului, pe parcursul tratamentului se bea ceai cu efect antiinflamator. Se amesteca parti egale de menta, salvie si sunatoare. Se infuzeaza 2 lingurite de amestec in 250 ml de apa timp de 30 de minute si se strecoara. Se bea dimineata, pe nemancate, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 3-4 saptamani. Cura se repeta de patru ori pe an. In pauze, se bea ceai din frunze de coacaz negru.

Gheata

Este un remediu bun pentru cazuri de urgenta, cand in asteptarea ambulantei, bolnavul trebuie ajutat cu metode pe care le avem la indemana. Cel mai des, gheata se foloseste pentru oprirea sau incetarea hemoragiilor.
* Hemoragie uterina inopinata. Bolnava se culca pe spate, iar gheata se pune pe abdomen, cu 3 degete mai jos de ombilic.
* Lovitura in piept cu hemoragie pulmonara. Bolnavul se aseaza pe un scaun, cu nasturii hainei descheiati. Gheata se aplica pe piept. Omul trebuie sa nu se miste, sa nu vorbeasca si sa nu tuseasca.
* Hemoragie gastrica. Persoana sta culcata pe spate, gheata se pune pe piept, intre stern si ombilic. Pana la elucidarea cazului, nu se bea, nu se mananca si nu se vorbeste.
* Contuzii (lovituri) in zona membrelor. Pe locul lovit se pune o punga de bucati de gheata invelita in prosop de bumbac. Se tine o ora, schimband gheata care se topeste cu un alt pachet cu gheata tare.
* Entorsa (intindere ligamentara). Membrul lezat se aseaza pe o perna sau un loc ridicat. Pe locul inflamat se aseaza o punga cu gheata. Pentru diminuarea durerilor si micsorarea edemului, dupa inlaturarea ghetii, se aplica un amestec din 4 linguri de ceapa rasa pe razatoarea cu orificii mici, amestecata cu o lingura de zahar.
* Gheata se adauga si in bauturi, cu toate ca medicii ne avertizeaza sa nu bem lichide foarte reci sau foarte fierbinti, deoarece mucoasele sensibile ale cavitatii bucale si ale stomacului reactioneaza negativ la extremele termice. Un pahar de apa foarte rece baut intr-o zi de vara torida poate provoca o criza cardiaca acuta. De exemplu, in caz de sughit, se bea incet, cu inghitituri mici, un pahar de apa rece, cu bucatele de gheata, care se retin in gura la fiecare inghititura. Atentie! Metoda propusa nu se potriveste persoanelor predispuse la raceala.
* In timpul crizei de astm bronsic, bolnavului i se da sa bea o ceasca de cafea de secara putin racita, in care se adauga cateva bucatele de gheata. Se bea incet, fiecare inghititura se tine cateva secunde in gura.
* Hemoroizi. Dupa fiecare scaun, anusul se spala cu sapun, apoi se clateste cu apa cu gheata. Pentru hemoroizii externi se fac bai locale cu apa in care sunt adaugate cateva bucatele de gheata. Procedurile incep cu apa la temperatura camerei, care scade treptat, iar la urma se adauga gheata. Baile sunt mai eficiente daca in apa folosita se infuzeaza plante medicinale. De exemplu:
* Pentru fisurile anale se prepara o infuzie dintr-o lingura de coaja de stejar si 250 ml apa.
* In caz de sangerare a anusului, o lingura de frunze de afin se infuzeaza in 250 ml apa.
* Pentru prurit anal, 1,5 lingurita de piperul baltii se infuzeaza in 250 ml apa. Infuziile se strecoara, apoi se pun la inghetat. Ca sa nu apara raceli la organele bazinului mic, durata procedurii este de la 30 secunde pana la un minut.
* Pentru hemoroizii interni, infuziile se congeleaza sub forma de supozitoare (in degetele manusilor gospodaresti de cauciuc) sau in capace de pixuri. Supozitorul congelat se introduce in anus - prima zi pentru 30 secunde, apoi timpul creste pana supozitorul se topeste total. Daca se doresc rezultate mai rapide, se mai modeleaza si supozitoare, de aceeasi marime, din osanza curatata de pielita. O zi se introduce supozitorul din gheata si o zi cel din osanza.

CRIOTERAPIA

Daca congelam apa sarata (la 250 ml de apa se pun 2 lingurite rase de sare), obtinem gheata cu o temperatura mai scazuta fata de gheata obisnuita, si care se foloseste pentru crioterapie. Pentru congelator, solutia de sare se toarna in pachete de polietilena de diferite marimi si in degetele manusilor de cauciuc de marime mica. Pachetul obtinut se tine pe articulatiile bolnave un timp scurt: 30 secunde - 2 minute sau pana la inrosirea pielii. Imbunatatirea situatiei apare uneori dupa 2-3 proceduri. Ca sa nu raciti, imbracati o manusa pe mana cu care tineti gheata.
Gheata sarata trebuie sa fie inghetata bine, nu se foloseste daca s-a topit partial.
* Constipatie. Abdomenul se maseaza cu pachetul de apa sarata inghetata in zona ombilicului, in sensul miscarii acelor unui ceas.
* Tuse. Gheata se aplica la baza degetului mare (pernuta din palma).
* Sinuzita. Pachetul cu gheata se aplica o data sau de doua ori pe zi pe obraji. Se tine un timp scurt (pana la inrosirea pielii). Dupa o pauza de 7-10 minute, procedura se repeta.
* Mialgie lombara. Pe locul dureros se pune o bucatica mica de gheata sarata, acoperita cu o punga de polietilena. Deasupra se pune o perna. Se tine 2-3 minute. Gheata se inlatura si se mai aplica o data dupa 3 minute. Se repeta de 3-4 ori, apoi locul se infasoara cu un fular de lana. Efectul este mai bun daca gheata se obtine din ceai de plante: musetel, sapte-degete, ace de pin sau de brad, obligeana, scoarta de salcie, muguri de plop. (O lingura de plante se infuzeaza in 200 ml apa.)
* Gonartroza (dureri de genunchi). Concomitent cu exercitiile care ajuta la restabilirea articulatiei se foloseste si gheata. Pe un batic se intinde gheata sarata sfaramata, se face un plic de aproximativ 20x15 cm si se invelesc articulatiile bolnave. Deasupra se aplica un pansament. Se panseaza bine.
* O varianta mai simpla: ambalajul cu gheata se tine pe articulatiile bolnave 30-45 de secunde, apoi genunchii se infasoara cu lana de oaie.
* Probleme cu vederea, cataracta. Se prepara ceai din frunze sau fructe uscate de afine si din flori de albastrele, se congeleaza intr-o punguta de plastic. Gheata se sfarama in bucatele mici cat un bob de piper negru. O lingurita de gheata se inveleste in tifon si se tamponeaza ochii inchisi.

Un pas spre longevitate

Dintotdeauna omenirea a fost preocupata de incetinirea imbatranirii si prelungirea vietii. Desi se fac multe cercetari stiintifice in domeniu, deocamdata nu s-a gasit reteta tineretii vesnice. Ceva progrese s-au facut, totusi. Astfel, este de notorietate publica faptul ca starea psihicului exercita o influenta imensa asupra intregului organism. Optimismul, voiosia si increderea in puterile proprii sunt conditiile indispensabile unei vieti lungi si rodnice. Intre longevivi nu sunt si n-au fost oameni morocanosi, invidiosi, agresivi. Dimpotriva! O conditie obligatorie a longevitatii este restabilirea normei fiziologice a "hormonilor de fericire" - a endorfinelor, care ne ajuta sa ramanem sanatosi si activi chiar si la adanci batraneti.
Deci, nu ne ramane decat sa cautam butonul care declanseaza cresterea cantitatii de endorfine. Candva, demult, aproape toate animalele vertebrate aveau un al treilea ochi, dar nu in frunte, cum se afirma gresit in diferite carti, ci in partea dorsala a craniului. (Ochiul din ceafa.) Unele specii de soparle au si in ziua de azi al treilea ochi, mai mult sau mai putin dezvoltat, in crestetul capului. i noi, oamenii, avem al treilea ochi rudimentar. Cu 3 cm mai sus de linia posterioara de crestere a parului (peste ceafa), in locul de convergenta a capului si a gatului, se afla gaura occipitala. Direct sub punctul acesta este situat bulbul rahidian, iar putin mai sus si in adancime, se afla al treilea ochi rudimentar: hipofiza, o glanda cu adevarat miraculoasa, care raspunde de emotii si de longevitate. Hipofiza este o "biluta" de culoare gri, care cantareste o jumatate de gram, care produce endorfinele, influentand viteza de imbatranire, si participa la toate procesele de homeostaza din organism. Fara hormonii sintetizati de hipofiza, glande precum tiroida, suprarenalele, ovarele, testiculele nu se pot dezvolta si nu pot functiona normal.
Specialistii in tratamente alternative stiu ca este mult mai usor sa tratezi un om, daca lantul de glande din organismul lui functioneaza bine, iar daca o piesa din lant nu mai face fata, tratamentul va fi mai greu si va dura mai mult. Micuta hipofiza dirijeaza cu succes toata "orchestra" de glande.
Chiar si cei mai dogmatici savanti cad de acord ca glanda (numita si "regina") care fixeaza limita si calitatea vietii omului, este rezervorul sufletului nostru.

CRIODINAMICA

Este o metoda care readuce la normal bilantul hormonal si ajuta la producerea endorfinelor. Ca urmare, creste si productia de hormoni cu efect de intinerire: melatonina, somatotropina si altele. Savantii au demonstrat capacitatea lor de a prelungi viata cu 20-25%, adica cu 16-18 ani.
* Cum procedati:
Pentru proceduri naturale, se folosesc cubulete de gheata de marimea 2x2x2 cm, care se aseaza pe gaura occipitala o data pe zi, la aceeasi ora, neaparat pe nemancate, pentru 25-30 minute. Ca sa nu se miste gheata, se leaga cu un fular sau o basma, in timp ce pacientul sta culcat pe burta. Principiul e simplu: sistemul nervos vegetativ, care nu poate fi controlat de constient, primeste semnalul de racire locala si este nevoit sa reactioneze adecvat. Gheata creeaza iluzia unei situatii neprielnice (nefavorabile). Ca sa aduca temperatura la normal, organismul este nevoit sa transporte in locul respectiv o cantitate mai mare de sange, pentru ridicarea temperaturii. Cand gheata se inlatura, capilarele se dilata si sangele umple viguros sistemul hipotalamo-hipofizar. Ca rezultat, hipofiza este alimentata din abundenta cu oxigen, ce stimuleaza o functionare mai activa.
Pentru ca sangele sa aduca in creier mai multe vitamine si microelemente, este foarte indicat sa consumati cu o ora inainte de procedura cate 2-3 linguri (in functie de greutatea corporala) cu amestec bogat in vitamine si glucoza. Eu va propun o varianta, iar dvs. puteti sa folositi si alte ingrediente, in functie de posibilitati si preferinte.
* Amestecati miere de albine cu boabe zdrobite de zmeura, coacaz negru, catina, mure, scorus negru. La 3 linguri de miere se adauga 6 linguri de amestec de fructe, suc din 2 lamai sau 3 portocale. Alternativ, puteti sa preparati un alt amestec, din sucuri de legume (morcov, sfecla rosie, varza, rosii, castraveti, patrunjel, telina, spanac, ardei gras, dovleac). Se administreaza cu 30 de minute inainte de procedura cu gheata.
* Daca in fiecare dimineata, dupa ce va spalati pe fata, frecati cateva secunde gaura occipitala cu un cubulet de gheata, preveniti durerile de cap.
* Zona creierului este reprezentata si pe primele falange ale degetelor mari de la maini si picioare. Se aplica pe buricul degetelor mari ale picioarelor, pentru 30-45 secunde, gheata sfaramata. Prima falanga a degetelor mari ale mainilor se introduce intr-un pahar cu zapada sau gheata sfaramata pentru aceeasi durata de timp. Durata curelor este de o saptamana, urmata de o pauza de 10 zile. Din alimentatie se exclud categoric cafeaua sau produsele care contin cofeina (Coca-Cola, Pepsi si altele), alimentele cu continut mare de grasimi si condimente. Mesele sa nu fie abundente. Criodinamica nu este periculoasa, nu provoaca raceala, deoarece suprafata expusa la frig este foarte mica. Consumul de alcool si droguri face procedura absolut ineficienta.
Contraindicatii: in nici un caz nu experimentati crioterapia si criodinamica in cazuri de hipertensiune (mai ales in zilele de criza hipertensiva), preinfarct, boala coronariana (ischemica). Medicii nu recomanda procedurile geroase persoanelor bolnave de epilepsie, insarcinate, purtatorilor de cardiostimulator electric si cu afectiuni psihice.