Femeia la 50 de ani

Adina Bran
Si daca trupul nu vrea sa imbatraneasca?


Dincolo de teama de singuratate sau de dorinta de a imparti viata cu un om cumsecade si intelegator, se afla inca un adevar pe care societatea nu e pregatita sa-l accepte: femeia de 50 de ani e inca tanara si are dreptul la dragoste. Vreme de secole, li s-a reamintit femeilor ca sexualitatea la varsta pensionarii e o rusine. Societatea e indulgenta cu barbatii, mereu "verzi" (chiar si la 60 de ani), dar le refuza femeilor acest drept. Cu toate astea, din punct de vedere psihologic, dorinta sexuala - care exprima adesea si o dorinta de schimbare si de comunicare - e la fel de legitima la 50 de ani, ca si la 30 sau la 20. Faptul ca esti mama, vaduva, divortata nu are nici o legatura cu legile corpului. Dorinta de a iubi si de a fi iubit, de a demonstra dragostea cu gesturi si cuvinte nu cunoaste varsta. Bineinteles, menopauza produce schimbari, dar ea nu suprima dorinta sexuala. "O femeie e tanara atata vreme cat starneste dorinta", spune un proverb arab. E adevarat. Sexualitatea reprezinta intotdeauna un mister, ea ramane in zona magiei, dar, inainte de toate, reprezinta o identificare. Pentru a-l dori pe celalalt, e nevoie sa te afli in armonie cu tine. Iar pentru asta, nu e niciodata prea tarziu. Ca este asa, o dovedesc si scrisorile adresate redactiei, pe problema "sexualitatii la 50 de ani".
Pentru a le raspunde, ne-am adresat unui psiholog:

Dr. ANA MARCULIS ZATREAN

"Traiti dupa indemnul inimii!"

- Multe femei se considera, dupa 50 de ani, "terminate". Motivul: menopauza, considerata un final al vietii sexuale. Ce spun specialistii?

- Astazi, speranta vietii femeii urca la 80 de ani. La 50 de ani, ea dispune prin urmare de un mare capital de viata afectiva si sexuala. Secole la rand, menopauza a insemnat batranete si abstinenta. Pentru ca viata sexuala a fost multa vreme asimilata cu reproducerea, femeile au crezut ca pierzand capacitatea de reproducere, pierd si dreptul la placere. Desigur, la menopauza, transformarile corporale exista: o femeie de peste 50 de ani nu-si mai poate ascunde ridurile, imbatranirea corporala si rotunjimile. Marea ei problema e aceea de a se obisnui cu noua ei infatisare, fara a se mai simti complexata din acest motiv. Calitatile care trebuie puse acum in lumina sunt altele: inteligenta, farmecul, sensibilitatea. Femeia la 50 de ani isi va imparti viata cu un alt partener: timpul. El poate deveni o amenintare daca este interpretat sub aspectul sau cel mai urat: batranetea, neajunsurile legate de varsta, moartea. Dimpotriva, e stimulant, daca femeia stie sa profite de el in favoarea familiei, a vietii sale afective si sexuale.

- Refuzul iubirii fizice poate duce la boli?

- Multe femei se plang ca nu ii mai atrag din punct de vedere sexual pe sotii lor. Ele renunta total la activitatea sexuala, dorind doar sa-si salveze familia si cuplul. Repercusiunile sunt dramatice: depresii, maladii psihosomatice, un final de viata sumbru si cenusiu.

- Cat dureaza, stiintific, sexualitatea unei femei?

- Dorinta sexuala exista si dupa 50 de ani. Femeile nu au curaj sa vorbeasca despre asta, considerandu-se "vinovate" ori "caraghioase" ca mai au inca dorinte. Dar acceptarea acestor dorinte le ajuta pe femei sa depaseasca mai usor delasarea fizica si sa infrunte cu curaj varsta. Nu uitati: la 50 de ani, practic, sunteti abia la jumatatea drumului. Aveti atata experienta! Bucurati-va de dragoste, din plin! Traiti dupa indemnul inimii. V-ati facut datoria de mame. E timpul sa va ganditi si la voi.