MENOPAUZA

Adina Bran
- femeia in perioada de trecere -

Fortand nota, amestecul de hormoni din corp poate fi comparat cu un cocteil. Spre 50 de ani, substantele incep din nou sa se amestece, ca intr-un mixer, intrand intr-un nou echilibru. Aceasta se numeste "perioada de trecere", nu e usor de-ndurat pentru orice femeie, dar nu e nici atat de dramatica pe cat lasa unele sa se inteleaga. Despre menopauza circula multe prejudecati si informatii gresite. Putina ordine in "zona" ar fi un sprijin real pentru cititoarele noastre, care ni se plang in scrisori ca "pentru ele, viata s-a terminat". Oare asa o fi?

Ce se spune: "La menopauza dispare doar capacitatea de a face copii!"

Ce este adevarat: Nu e adevarat. Schimbarile sunt complexe. Spre 50 de ani, majoritatea femeilor au ultimele perioade menstruale (unele mult mai repede). E un semn ca timpul sarcinii a trecut. Dar pierderea de estrogen se resimte mult timp. Asa se explica valurile de caldura, proasta dispozitie sufleteasca, perturbarea somnului etc. Dar estrogenul ia parte si la formarea oaselor, si odata cu scaderea lui, apare pericolul osteoporozei, al infarctului si al comotiei cerebrale. Multe femei intampina si alte neplaceri care aparent nu au legatura cu hormonii: ochii uscati, probleme cu gingiile, dureri in membre, ingrasare. In plus, pielea se usuca, se subtiaza, isi pierde elasticitatea, e prost irigata cu sange si antreneaza din pricina asta si dureri in vagin, la contactul sexual.

Ce se spune: "Dupa menopauza nu mai astepti nimic de la viata!"

Ce este adevarat: Ba, dimpotriva! Un studiu american, bazat pe observatii indelungate, emite opinia conform careia femeile dupa 50 de ani se simt mult mai bine si mai realizate decat cele de 30 (de exemplu). Ele se declara a fi acum mai decise, mai sigure pe ele, mai constiente de valoarea lor. Pentru multe femei, menopauza nu e decat un prag de trecere intr-o noua faza de existenta. Multe declara ca abia acum au timp sa se gandeasca la ele, grijile familiale fiind deja depasite (copiii mari).

Ce se spune: "Toate femeile sufera la menopauza!"

Ce este adevarat: In realitate, doar o treime au probleme reale de trecere: dureri mari de cap, valuri de caldura, depresii, insomnii (pentru care exista metode de tratament). O alta treime observa schimbari ale aspectului corporal, dar asta nu le deranjeaza prea mult. Cealalta treime nu simte absolut nimic, se simte la fel ca totdeauna.

Ce se spune: "Femeile aflate in campul muncii nu au probleme cu schimbarile hormonale!"

Ce este adevarat: Chimia organismului nu lucreaza chiar asa de simplu! Tulburarile hormonale apar independent de plita bucatariei sau masa de birou. Oricum, reprezentarea "varstei de trecere" joaca un rol important: multe femei se simt usurate ca in sfarsit au scapat de sarcini si neplacerile menstruale. Pentru altele - dimpotriva, menstrele sunt semnul capacitatii de a avea copii, ele sunt legate de tinerete.

Ce se spune: "Suferintele se combat doar prin mijloace chimice!"

Ce este adevarat: Nu este adevarat: extractele de plante si terapiile naturiste au si ele un efect pozitiv; de exemplu, ceaiul de cretisoara, sunatoare, coada-soricelului, traista-ciobanului, maces, ovazul verde, tinctura de marar si lemn-dulce. Dar aceste mijloace ajuta atata vreme cat ovarele mai sunt active. Dupa aceea, nu mai folosesc la nimic. Nu pot impiedica nici osteoporoza, nici infarctul.

Ce se spune: "Apetitul sexual dispare odata cu menopauza!"

Ce este adevarat: Eroare! Multor femei sanatoase apetitul sexual le supravietuieste pana tarziu. "Pe ultima suta de metri" femeile stiu ca nu mai au ce pierde si se elibereaza in sfarsit de complexe. Patimile dispar, in favoarea amorului linistit.

Ce se spune: "Terapia cu hormoni favorizeaza cancerul la san"

Ce este adevarat: Intr-adevar, combinarea estrogenului cu gestagenul poate implica un eventual risc al cancerului, dar el poate fi perfect controlat. Dimpotriva: o terapie hormonala bine condusa de medic scade pericolul cancerului de uter.

Ce se spune: "Cu hormoni, orice femeie ramane slaba!"

Ce este adevarat: Nu este adevarat! La menopauza, femeile se ingrasa, chiar daca nu mai mananca in stilul obisnuit. Motivul: metabolismul descreste. De ce? Nu se stie inca precis. Singura solutie impotriva kilogramelor: mancati putin si miscati-va mult!