Raspuns pentru MIHAI BURCA - jud. Vaslui, F. AS nr. 846 - "Nu ma pot vindeca de uretrita cronica"

Redactia
VALERIU MUNTEANU, str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

Faptul ca nu ati reusit sa vindecati aceasta afectiune urologica in stadiul ei acut, trecand de atunci mai multi ani, ea cronicizandu-se, denota ca tratamentele aplicate au fost fie necorespunzatoare agentului patogen care a provocat uretrita, fie durata lor si dozele au fost insuficiente. Eu v-as recomanda sa va adresati unui laborator de analize medicale pentru efectuarea unei uroculturi cu antibiograma. Laboratorul va va da un recipient sau eprubeta sterila in care veti recolta dimineata putin din prima urinare (jet mijlociu) care va fi supus analizei. Rezultatul acesteia va va indica agentul microbian si antibioticele sau chimioterapicul la care acesta ar fi sensibil. Cu rezultatul analizei va veti prezenta la un medic specialist urolog bun, care va va indica tratamentul optim si durata acestuia pana la completa vindecare, oglindita prin obtinerea unei uroculturi sterile la o viitoare analiza. Ca tratament naturist ajutator, va poate fi util Propolisul, pe care il puteti obtine sub forma naturala de la crescatorii de albine si pe care il veti suge si mesteca timp de cateva zile, avand proprietati dezinfectante si cicatrizante. Exista in farmacii si unele preparate din propolis, ca de exemplu tabletele romanesti de Proposept sau cele poloneze de Propolki. Sper sa reusiti sa va vindecati cat mai repede de aceasta afectiune cronicizata, care va produce atata suferinta.

MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"De sapte ani am dureri in partea dreapta si vomit"
(Raspuns pentru GABRIELA - Spania, F. AS nr. 851)


Simptomele pe care le acuzati - dureri in hipocondrul drept, senzatie de gust amar, ameteli, vomismente etc. - pledeaza, intr-adevar, pentru diagnosticul de dischinezie biliara. Aceasta tulburare functionala (distonie) afecteaza fie vezica biliara (si sfincterul sau), fie canalul coledoc, prin care bila circula de la vezica biliara la duoden si sfincterul sau. In cazul in care medicatia de sinteza nu poate rezolva favorabil acest tip de patologie disfunctionala, fitoterapia singura sau in asociere cu alte masuri terapeutice (acupunctura, stimulare reflexogena) este recomandata si utilizata cu succes in astfel de afectiuni. In esenta, acest tip de tratament utilizeaza plante care contin substante active cu actiune coleretica, ce stimuleaza secretiile celulei hepatice si prin aceasta volumul de bila secretata, si colagoga, care favorizeaza eliminarea bilei prin stimularea contractiilor vezicii biliare. Plantele care detin astfel de proprietati si se folosesc in special sub forma de infuzii sunt: anghinarea, papadia, sunatoarea, tintaura, volbura, cicoarea, radacina de iarba mare, rizomii de pir si rostopasca, aceasta din urma remarcandu-se si ca remediu antispastic (actiune similara Papaverinei) in combaterea durerilor colicative (colici biliare). Cum acest gen de afectiune are in general o evolutie indelungata (cronica), si tratamentul, combinat cu un regim igieno-dietetic adecvat, este de lunga durata (2-3 luni). Daca in locul infuziilor preferati capsulele sau tabletele, atunci puteti utiliza produse ca Hepatobil, Tarbedol (granule) sau Hepatobiliar "CD", care scad vascozitatea lichidului biliar.
Cu foarte bune rezultate in dischineziile biliare se mai utilizeaza si preparatele din muguri de plante, precum extractele din mladite de rozmarin si din muguri de artar - 3 x 50 picaturi, diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese, in asociere cu extractul din muguri de tei argintiu, remediu indicat in combaterea distoniilor neuro-vegetative (aceeasi posologie).
De asemenea, pentru suferinzii de dischinezie biliara si colecistopatie, firma "Elidor" pune la dispozitie produse colecistokinetice precum Cicobil, Nomobil (dischinezie hipotona) si Normokin (dischinezie hipertona), administrate la finele fiecarei mese, in cura de 40-60 de zile. Deoarece sustineti ca ati adoptat un regim alimentar sanatos, fara grasimi, prajeli, cafea, alcool sau tutun, va mai recomand consumul constant de portocale, gutui, struguri, lamai si visine dintre fructe, patrunjel, usturoi si ridiche neagra dintre legume si zarzavaturi. Sa auzim numai de bine!

"Am o dereglare hormonala"
(Raspuns pentru ELENA - Bucuresti, F. AS nr. 851)


Tulburarile hormonale aparute pe fond de stres, oboseala, regim de viata dezechilibrat etc., care cauzeaza si aparitia tulburarilor de ciclu menstrual - amenoree, dismenoree, meno-metroragii, hipermenoree, oligomenoree, pot fi corectate foarte usor, prin administrarea unor produse naturiste special concepute in acest scop, dupa cum urmeaza: * Shecure sirop - remediu de revigorare si reglare a functiilor organice feminine, bazat pe extracte de Ashok, Lodhoa, Bala, Daru haldi, Gudhahal phool (Hibiscus) si Satavar, care actioneaza sinergic asupra disfunctiilor urogenitale feminine, regland ciclul menstrual. Se administreaza dupa prospect. * Kamaiany - produs ayurvedic complex ce contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, recomandat in tulburarile de ciclu menstrual si ovulatie, in sindroamele premenstruale, in pre - si post menopauza. Administrarea se face dupa prospect.
Dintre gemopreparate va recomand extractele de amenti de salcie, de mladite de tuia si de mladite de zmeur, in scopul reechilibrarii axului hipotalamo-hipofizo-gonadic, utilizate in tulburari premenstruale, dismenoree, meno-metroragie, amenoree, metrita, fibrom uterin, chist ovarian etc. Se administreaza cate 50 picaturi diluate in 100 ml de apa, de trei ori pe zi, inainte de mese. Grupul de plante medicinale utile in tratamentul suferintelor genitale include: chimionul, mararul, telina, anasonul, sofranul, piperul negru si scortisoara. Daca doriti sa rezolvati problema fibromului uterin, mic de altfel, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU, fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Am fost diagnosticata cu sindromul "Zollinger-Ellison""
(Raspuns pentru DANA CROITORU - Vaslui, F. AS nr. 846)


Sindromul "Zollinger-Ellison" este o boala ulceroasa cu caracter sever, in general refractara la tratament, cauzata de tumori sau microtumori pancreatice sau duodenale, de obicei de natura maligna. Localizarile sunt atipice, tumorile au o dezvoltare lenta (15-20 ani), simptomul principal fiind diareea sau inflamatia ganglionilor limfatici. Diagnosticul se pune in urma unei radiografii baritate, endoscopii, iar localizarea tumorii se face prin "CT" cu substanta de contrast si RMN. Secretia crescuta de acid gastric (cazul dvs.) poate fi cauzata de infectia cu Helicobacter Pylori, insuficienta renala, obstructie cronica a canalului piloric, hipo sau hiperparatiroidism, hipocalcemie, neoplazie endocrina multipla si boala ulceroasa (gastrinom). Tratamentul alopat se face cu Omeprazol in combinatie cu alte medicamente (Claritromicina sau Lansoprazol), inhibitoare de pompa gastrica ce blocheaza secretia bazala, cat si cea stimulata de acid. Doza se stabileste de catre medic periodic, pana cand debitul de acid gastric maximal este mai mic de 10 mmol/h, dupa care se reduce treptat. Tot la indicatia medicului, pentru ameliorarea simptomelor, se mai folosesc: chimioterapia, Alfa-Interferonul si Streptozocina. Naturist, va recomand Mastic Gum Extract, Super Turkey Tail, Reishi si Multi Gland Caps. Multa sanatate!