Feluri fara carne

Redactia
Taietei cu nuca

Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g taietei lati, sare, piper negru macinat, 25 g miez de nuca zdrobit, 50 g pesmet, 50 g unt.
Mod de preparare
: * Se fierb taieteii al dente 10-12 minute in apa cu sare, se scurg bine, se pun intr-un castron incins si se pastreaza la cald. * In timp ce fierb taieteii, se topeste untul intr-o cratita si se rumenesc in el nuca si pesmetul. * Se toarna nuca si pesmetul peste taietei, se presara sare si piper si se amesteca doar inainte de a-i servi, cu ajutorul a doua furculite.

Oua cu sos de rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua fierte tari si tinute sub jetul de apa rece pana ce se racesc, 1 lingura mustar, 1 lingura ulei de masline, 2 linguri patrunjel verde tocat, 6 linguri parmezan (sau cascaval) ras, sare, piper negru macinat, 3 felii mari de paine, fara coaja, 40 g unt, 1-2 lingurite ceapa rasa, 2 linguri masline umplute, tocate marunt, sos de rosii.
Mod de preparare
: * Se-ncinge cuptorul la 190gr. si se prepara un sos de rosii. * Se curata ouale de coaja, se taie in doua pe lung si se scot galbenusurile cu o lingurita, fara a rupe albusurile. * Se zdrobesc galbenusurile si se amesteca cu mustarul, uleiul de masline, o lingura de patrunjel tocat si jumatate din parmezanul ras. Se condimenteaza cu sare si piper si se umplu cu ele jumatatile de albusuri fierte (cu spritul sau cu o lingura). * Se taie painea cubulete si se prajeste intr-o tigaie in untul incins. Cand s-a rumenit frumos, se repartizeaza in patru boluri si se aseaza peste ea jumatatile de ou umplute. * Se incorporeaza in sosul de rosii putin patrunjel tocat, ceapa rasa si maslinele taiate marunt, se toarna sosul peste oua, se presara deasupra restul de parmezan si se dau 15-20 de minute la cuptor. Se garnisesc cu patrunjel verde si se servesc imediat.

Cartofi cu branza la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi fierti, 3 linguri smantana dulce, 30 g unt moale, 3 linguri parmezan (cascaval), sare, piper negru macinat.
Mod de preparare
: * Se incinge cuptorul la 190gr.. * Se curata cartofii reci de coaja, i se taie fiecaruia capacul (o felie) pe latime si se scobeste miezul cu o lingurita, fara a rupe coaja si lasand o margine groasa de 1/2 cm. Se pune miezul scobit inr-un castron. * Se incorporeaza smantana, untul si parmezanul in miezul de cartofi, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine si se umplu cartofii cu pasta astfel obtinuta. Se aseaza cartofii umpluti pe o tava, se dau la cuptor si se lasa sa se coaca 25-30 de minute.

________________________

DULCIURI

Orez in lapte cu piersici

Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g orez cu bobul rotund, 600 ml lapte fierbinte, 1 lingura zahar, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 4 jumatati de piersica (din conserva), 2 lingurite jeleu de fructe rosii (coacaze, zmeura etc.), 1 lingurita zeama de lamaie, 1/8 l frisca.
Mod de preparare
: * Se-ncinge cuptorul la 150gr.. Se pune orezul impreuna cu laptele si zaharul intr-o forma de budinca unsa usor cu unt si se presara deasupra nucsoara rasa. * Se da orezul la cuptor - neacoperit, se amesteca in prima ora de 2-3 ori, ca sa nu faca "pielita" deasupra si ca sa devina cremos si se coace 2-3 ore, pana ce se ingroasa ca o budinca. * Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza 1/8 l de frisca batuta usor. * Se toarna orezul in 4 cupe, se pune la mijlocul fiecarei cupe o jumatate de piersica si se toarna deasupra jeleul de fructe diluat cu zeama de lamaie.