Zodiac sentimental

Tana Rosca
MARTIE - IUNIE 2009

Trecem printr-un an tumultuos, in care viata practica, profesionala si cea de zi cu zi sunt pline de tot felul de asperitati. In aceste conditii, este bine sa avem liniste in viata noastra sentimentala, sau poate chiar mai bine decat liniste, sa putem fi impliniti la acest capitol. Pentru a duce o viata sentimentala echilibrata, ne este de folos sa trecem in revista planetele care marcheaza, pana la mijlocul anului, acest capitol al vietii noastre

Papusarii stelari
* Ei trag sforile povestilor de iubire *


MARTE

Ce poate avea de-a face "micul malefic" al astrologiei traditionale cu amorul?! Ei bine, multe! In primul rand, Marte este mult mai putin razboinic decat se spune. Faima proasta i se trage din faptul ca energia clocotitoare care il caracterizeaza este, pentru multi, dificil de administrat. Si, cum in ziua de azi, stilul de viata este mai sedentar decat cu un singur secol in urma, energia lui Marte nu se mai descarca prin munca fizica intensa, ci prin elanuri erotice.
Energia lui Marte este, in mare, o energie masculina, o energie a inceputurilor, a initiativelor indraznete. Zodia in care il gasim pe Marte in horoscopul nostru natal arata cum ne afirmam, cum ne impunem individualitatea. La un nivel ceva mai subtil, ne guverneaza comportamentul erotic, cum procedam cand dorim sa cucerim pe cineva, sub ce forma ne manifestam energia in viata intima. In horoscopul unui barbat, zodia in care se gaseste Marte indica atat tipul de femeie de care se simte atras fizic, cat si felul in care procedeaza pentru a o cuceri. Interesant este de observat ca si intr-un horoscop feminin, Marte ne da un indiciu despre sexualitatea ei instinctuala, desi planeta Venus este cea care vorbeste despre erotismul feminin. In concluzie, Marte ne este indispensabil pentru a face o prima miscare, caci degeaba simt doua persoane atractie una fata de cealalta daca nici una nu are curajul sa faca primul pas. Acest curaj vine de la Marte, acel act de indrazneala fara de care o relatie nu poate sa inceapa.
Acum, spre capatul iernii, Marte se gaseste in Varsator, unde va ramane pana pe 15 martie. Prezenta sa in acest semn al prieteniei si al vietii sociale arata ca putem sa ne trezim brusc atrasi de cineva fata de care nutream doar sentimente de amicitie, sau ca evenimentele sociale la care participam ne pot scoate in cale, pe neasteptate, persoane pe care le gasim irezistibile. Semnul imprevizibil al Varsatorului promite pasiune, nu garanteaza insa si durata.
Intre 16 martie si 23 aprilie, Marte al nostru cel temperamental se taraste, cu greu, prin zodia Pestilor. In Pesti, Marte se simte confuz si uneori chiar neajutorat. Isi face iluzii si poate fi tentat sa inceapa relatii secrete, ce pot duce la tot felul de incurcaturi nedorite. Este cazul sa-l ajutam si sa ne pastram discernamantul treaz.
Pe 24 aprilie, Marte isi revine spectaculos, facandu-si intrarea in zodia Berbecului, al carei guvernator este. Fiind "in domiciliu" - cum se spune in astrologie, Marte poate sa arate ceea ce are mai bun: aici, spiritul sau de cuceritor, directitudinea si spontaneitatea sa ne fac sa-i putem folosi optim energia. Farmecul sau, lipsit de ifose, poate face furori, cu conditia ca el sa nu uite sa includa persoana ravnita in deciziile luate pentru amandoi.
De-abia pe 7 iunie se-ndura Marte sa paraseasca Berbecul, intrand in Taur, in care nu e la fel de bine primit. Senzualitatea Taurului in combinatie cu sexualitatea lui Marte poate fi o reteta pentru exces in iubire, iar obstinatia Taurului, alaturata voluntarismului martian, poate scoate scantei de alta natura decat amoroasa. Dar daca stim sa fim moderati si flexibili, luna iunie poate sa se transforme intr-o luna in care sa ne bucuram cu intensitate de viata. Din moment ce anul acesta este guvernat de planeta Marte, initiativa si curajul sau ne pot ajuta mult in viata sentimentala, daca stim sa ne folosim de aceste calitati cu intelepciune.

VENUS

Rolul planetei Venus in viata noastra amoroasa este usor de ghicit. Iata o definitie inspirata, data de renumitul astrolog Robert Hand: "Venus guverneaza puterea de atractie spontana intre doua fiinte diferite, facand ca cei doi impreuna sa formeze un intreg mai complex si mai inalt decat ar fi posibil in orice alt fel. In forma sa cea mai inalta de manifestare, Venus este iubire, acea emotie care apropie oamenii fara constrangere sau obligatie". Aceasta descriere nu este doar frumoasa, ea este chiar adevarata. Atata doar ca Venus nu descrie numai relatiile de iubire erotica, ci include toate relatiile armonioase, bazate pe afectiune. Unii astrologi vorbesc mai mult despre prietenie, decat despre dragoste, cand este vorba despre Venus, desi rolul ei de a face inimile sa fuzioneze intr-un cuplu este de netagaduit.
Anul acesta, Venus face un lucru pe care nu obisnuieste sa-l faca prea des, respectiv - intra in miscare retrograda. Asta se va intampla pe data de 7 martie, in zodia Berbecului. Venus in Berbec ne face impulsivi in dragoste, ne putem pierde capul cu usurinta si cu la fel de multa usurinta putem constata ca a fost vorba despre un foc de paie. Dar ce se intampla atunci cand "micul benefic" este retrograd? Ca orice alta planeta retrograda care se respecta, si Venus se (si ne) confrunta cu trecutul. Este posibil sa ne reintalnim cu o mare iubire din trecut, fata de care sentimentele n-au fost duse pana la capat. Avem astfel ocazia sa ne dam seama daca ceea ce ne-a atras la persoana respectiva mai este acolo sau daca nu cumva "frumusetea se afla in ochii privitorului". Putem sa ne dam seama daca si cum s-au schimbat criteriile noastre, ce cautam atunci la un partener. In functie de raspuns, ne putem "actualiza" nevoile emotionale. Retrograda sau nu, Venus in Berbec ne da un plus de atractivitate si putem fi asaltati, din toate partile, de iubiti vechi si noi. Dar a lasa frau liber pasiunilor care va imboldesc ar fi o greseala serioasa.
Pastrandu-si miscarea retrograda, Venus intra pe 12 aprilie in Pesti, unde este cu totul alta mancare de... peste. In cele cateva zile petrecute aici (mai precis, pana pe 18), Venus poate deveni din dulce, siropoasa. Putem gravita catre compasiune extrema, ceea ce ne face vulnerabili. De multe ori, salvarea unui neajutorat poate insemna ca ne alegem cu o piatra de moara legata de gat. Putem sa ne simtim noi insine "victime", in cautarea unui salvator. Riscul de-a intra in relatii ascunse si incalcite este mare. Noroc ca pe 19, Venus revine in miscare directa si isi recastiga toate calitatile pe care le are in aceasta zodie, in care spunem, in limbaj de specialitate, ca se gaseste "in exaltare". Cu alte cuvinte, isi face treaba bine. In zilele in care ramane in Pesti, Venus isi face simtita, cu rafinamentul specific zodiei, capacitatea de seductie si eleganta.
Din data de 25 si pe parcursul intregii luni mai, Marte si Venus trec, brat la brat, prin Berbec. Aceasta pereche, aflata in zodia inceputurilor, favorizeaza formarea cuplurilor, pe care le inzestreaza cu naturalete si generozitate, in manifestarea lor emotionala.
Cele doua planete se reunesc in Taur, pe data de 7 iunie, ceea ce promite perechilor nou formate o perioada in care se pot bucura din plin de placerile simturilor. Sentimentele ies si ele in castig, caci in aceasta zodie, guvernata de Venus, apropierea sufleteasca se produce cu usurinta, iar cuplurile au tendinta sa devina stabile.

SATURN

Ce cauta oare "marele malefic" printre planetele iubirii? se vor intreba, revoltati, aceia dintre dvs. mai versati in ale astrologiei. Ei bine, rolul lui este foarte important, caci fara Saturn, nu exista durata si nici stabilitate. Planetele mai romantice pot starni, pe moment, sentimente frumoase, dar Saturn este cel care ne indeamna sa ne luam un angajament, sa ne asumam responsabilitati in cadrul relatiei. Saturn traverseaza zodia Fecioarei si, pana de curand, a format o opozitie cu Uranus, cel supranumit "planeta divorturilor". Acest aspect se desface, incet-incet, in martie, dar Saturn ramane retrograd pana pe 18 mai. De-abia apoi ideea de-a intra intr-o relatie serioasa sau de-a relua una veche poate deveni o optiune.

Conjunctia Jupiter-Neptun

Aceasta intalnire dintre marele benefic Jupiter si Neptun, cel priceput in zugravirea unor aparente ideale, are puterea de a ne declansa o adevarata dependenta fata de cineva care pare sa intruchipeze tot ce ne-am fi dorit vreodata. Exista, intr-adevar, posibilitatea ca in ultima parte a lui mai sau in iunie sa ne lasam prada acestui cocktail de energii imbatatoare si sa ne imaginam ca ne-am gasit sufletul-pereche. Se poate sa fie chiar asa, dar daca avem asteptari prea mari, revenirea cu picioarele pe pamant, in cea de-a doua parte a anului, poate deveni de-a dreptul dureroasa.

ACTORII
* Cand iubirea e scrisa in stele *


BERBEC

Promitatoare primavara si promitator inceput de sezon estival va propun atat Marte, cat si Venus. Va puteti intalni cu trecutul intre 7 martie si 11 aprilie, sub o forma frumoasa, nostalgica sau echilibranta. Unii dintre dvs. se pot decide sa reia o poveste de dragoste mai veche - altii, de-a aplica lectiile invatate in trecut, in relatia prezenta. Pericol mare de-a intra in belea, printr-o relatie ascunsa, nepotrivita, intre 12 si 18 aprilie. In mai si iunie in schimb, viata dvs. emotionala se anunta dinamica si romantica. Daca cineva din grupul dvs. de prieteni incepe sa va placa prea tare, catre finele lui mai, cereti parerea unui tert obiectiv.

TAUR

Daca o fosta iubire, cu care socotelile nu sunt incheiate, apare in viata dvs., intre 7 martie si 11 aprilie, incercati sa nu cadeti in capcana de-a incepe, pe ascuns, o relatie. Dupa toate probabilitatile, indiscretia dvs. va deveni cunoscuta si se va transforma intr-un subiect favorit de barfa in cercul social pe care-l frecventati.
Iunie este categoric "luna dvs.", cu Venus si Marte in semnul dvs. si cu puterea stabilizatoare a unui Saturn imblanzit, care intervine printr-un aspect favorabil. Acesta va ajuta, mai ales in jurul datei de 22, sa luati deciziile potrivite, pe termen lung.

GEMENI

In primavara asta, mai precis incepand din 7 martie, va puteti privi anumiti prieteni cu alti ochi. Obisnuitele dvs. replici, tinand de arta flirtului cerebral, la care va pricepeti atat de bine, pot capata conotatii care sa va surprinda si pe dvs. Ori unul dintre cei pe care-i considerati amici isi poate schimba atitudinea, pana pe 11 aprilie.
Iesirea din ambiguitate se produce, intr-un fel sau altul, din 24 aprilie. Un coleg de studii, cineva pe care-l intalniti in timpul unei calatorii la finele lui mai ori in iunie, va poate aprinde imaginatia. Lucrurile ies cu atat mai bine, cu cat asteptarile dvs. sunt mai realiste.

RAC

In cea de-a doua jumatate a lui martie este posibil sa descoperiti printre colegi pe cineva care va face inima sa bata mai tare. Iar daca sunteti la drum, se poate sa fie vorba despre o intalnire cu un personaj foarte atragator. Oricum ar sta lucrurile, perioada 12-18 aprilie poate duce la spulberarea unor iluzii sau, mai rau, la confruntarea cu realitati dureroase. Situatia se poate echilibra usor intre 19 si 23 aprilie.
Sfarsitul lui mai si intreaga luna iunie va aduc o viata sociala placuta, iar relatia dvs. are de castigat in urma cercului de prieteni care va inconjoara. Daca sunteti singuri, prietenii va pot prezenta pe cineva interesant.

LEU

Atrageti cu usurinta admiratia celor care va observa, luand public cuvantul ori facand o demonstratie publica a talentelor dvs. artistice. Si calatoriile sunt de bun augur pentru a va face remarcat, doar ca dupa data de 7 aprilie s-ar putea sa va lamuriti ca emotiile au fost starnite de o anumita insusire a dvs., nu de persoana dvs. fizica.
O mare dragoste poate sa apara in viata dvs. in ultimele saptamani ale lunii mai, dar ar fi bine sa nu va grabiti, nici sa va mutati impreuna, nici sa fugiti la oficiul starii civile. Bucurati-va de clipele petrecute alaturi, dar lasati timpul - cel mai bun judecator dintre toti - sa-si spuna si el cuvantul.

FECIOARA

Cei mai multi dintre dvs. poarta inca urmele unor cicatrice recente, deci sunteti si mai suspiciosi ca de obicei, in privinta inceperii unei noi relatii sau a reluarii uneia mai vechi. Cineva insistent si autoritar isi poate face aparitia in a doua jumatate a lunii martie, dar daca tensiunile dintre dvs. nu se rezolva prin viu grai pana pe 25, ele pot escalada. 5, iar apoi 15, 16 aprilie sunt zile potential explozive. Chiar daca va mai bantuie anumite nostalgii, ar fi tot supa reincalzita.
O vacanta timpurie, poate incepand din 7 iunie, mai ales daca o faceti in strainatate, va poate intersecta cu o noua iubire. In fine! Ca suficient ati lancezit in trecut!

BALANTA

Sunteti deja in priza cu relatia de parteneriat, dar din 7 martie s-ar impune o frana intru reexaminarea chestiunilor care fac deliciul zodiei dvs.: echilibrul relatiei. Este posibil sa aratati prea multa toleranta sau sa cedati tentantelor propuneri ale partenerului, neglijand chestiuni importante. Probabil ca pana pe 11 aprilie veti ajunge sa va dati seama de slabiciunile pe care le manifestati fata de partener. Puteti purcede la reechilibrare, incepand cu sfarsitul lui aprilie. Puteti beneficia de o adevarata luna de miere plus T.V.A. intre 26 aprilie si 6 iunie. Balantele solitare se pot amoreza de un ideal, incepand din ultimele zile ale lunii mai.

SCORPION

Nu va spunem ca exista posibilitatea de a pica in capcana unei iubiri cu dus si intors, in a doua jumatate a lui martie, si cu posibile repercusiuni intre 12 si 18 aprilie.
Va spunem, in schimb, ca adevarata dvs. primavara emotionala incepe pe undeva prin preajma lunii pline din aprilie 25 si se poate transforma in ceva frumos si profund, in iunie. Poate ar fi bine sa va asigurati ca aveti posibilitatea de a va face timp liber in iunie, pentru a va bucura pe indelete de satisfactiile traiului in doi. Daca este o relatie noua, iunie este luna potrivita pentru a va muta impreuna sau chiar a va pune pirostriile.

SAGETATOR

Este foarte posibil sa fiti prinsi pana peste urechi intr-o poveste amoroasa, dar din 7 martie incolo, niste chestiuni ar trebui reexaminate. De exemplu: nu cumva persoana iubita e cu capul numai la distractie si va trage dupa ea? Sau: nu cumva actuala relatie minunata este doar un mod de a fugi de amintirile uneia neduse pana la capat? Daca sunteti atenti, Luna noua din 26 martie poate aduce cu sine mai multa claritate cu privire la nevoile, intentiile si sentimentele dvs. Ar fi de dorit ca pana pe 11 aprilie sa fiti cu sentimentele in clar, pentru ca portile iubirii vi se deschid larg, incepand din 25 aprilie si hat, pana pe 6 iunie.

CAPRICORN

In contextul dvs. cotidian, mai multe persoane va pot face cu ochiul, la propriu si la figurat. Ar fi insa cuminte, fie sa nu cedati deloc tentatiei, fie sa jucati cu toate cartile pe fata, in intervalul 12-18 aprilie. Expresia "intre doua nu te ploua" poate primi adagiul "da' te grindina". Sfatul nostru ar fi sa va pastrati pentru lucruri mai serioase, care se vor intampla negresit in luna iunie, cel mai tarziu de pe 7 incolo.
Daca doriti sa demonstrati lumii cat sunteti de culti si seducatori nu veti reusi, daca nu veti insista veti reusi. Retineti ca farmecul dvs. discret este mai persistent decat cel ostentativ, al unor zodii aparent mai spectaculoase.

VARSATOR

Aceasta primavara poate sa va scoata cu totul din rolul dvs. clasic, de "cel mai detasat emotional semn al zodiacului". Si asta, pentru ca marele benefic Jupiter intra in coliziune cu misticul maestru al iluziei, Neptun, in zodia dvs. Cand? Primele semne se pot face simtite inca de la mijlocul lunii mai, iar incepand cu data de 21, inima dvs. va fi gata sa primeasca sagetile lui Cupidon. Se poate sa nu mai fi trait in viata dvs. asa ceva, si din aceasta cauza sa va repeziti ca naucii, sa bateti in cuie o relatie cu o persoana despre care nu stiti decat ca va taie rasuflarea. Asteptati putin, altfel riscati sa va sufocati.


PESTI

Pestii care traiesc sub impresia ca si-au lamurit sentimentele pe care le-au tot discutat cu partenerul de cuplu s-ar putea sa se insele. Intre 12 si 18 aprilie, toate reprezentarile dvs. de pana atunci se pot rasturna cu fundul in sus. Feriti-va de promisiuni, angajamente si duplicitati in acest interval, ba chiar si inainte, caci orice actiune duplicitara poate fi expusa si amplificata in acest rastimp. Intre 19 si 24 aprilie, puteti atinge un bun echilibru emotional, in cazul in care v-ati dovedit onesti, atat cu dvs. insiva cat si cu cei dragi. In acest caz, o relatie discreta pana acum, poate fi asumata si oficializata.