Raspuns pentru E. T. - Bacau, F. AS nr. 666 - "Se pot vindeca naturist ascita si varicele esofagiene?"

Redactia
MIRCEA PEIA, specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Ascita reprezinta acumularea de lichid in cavitatea peritoneala, provocand cresterea in volum a abdomenului, cresterea greutatii, meteorism sau balonare abdominala. Deoarece nu specificati cauza sau cauzele aparitiei acestui fenomen, cred ca ar trebui enumerate cateva dintre etiologiile posibile raspunzatoare de declansarea afectiunii. Foarte pe scurt, acestea sunt: * Bolile ficatului - ciroze, hepatite acute alcoolice, sindromul Budd-Chiari. * Patologiile carcinomatoase - tumorile maligne intraperitoneale (stomac, colon etc.) si cancerele secundare ale peritoneului. * Patologiile infectioase - tuberculoza peritoneala, suprainfectia unei ascite cirotice, peritonita bacteriana. * Patologiile cardiace - insuficienta cardiaca dreapta, pericardita constrictiva. * Patologii pancreatice - pancreatita acuta sau cronica cu ruptura de fals chist.
Tratamentul alopat cu care probabil sunteti deja familiarizat este identic pentru toate formele - repaus la pat, regim desodat strict, administrarea de diuretice gen Spironolactona la inceput, apoi Furosemid, eventual punctii evacuatoare. Din fericire, exista si remedii naturiste, iar dintre acestea doua imi par excelente, de aceea va sfatuiesc sa le aplicati fara rezerve.
Tratamentul naturist: * Ingerarea zilnica a 400 g de varza, jumatate cruda, jumatate fiarta. In cazul in care nu tolerati aceasta forma de administrare, puteti bea zilnic 200 ml suc de varza cruda, obtinut prin stoarcere, la care se pot adauga pentru gust cateva picaturi de zeama de lamaie sau suc de morcov. In urma acestui tratament veti semnala o sporire considerabila a diurezei, urmata de ameliorarea sensibila a starii generale. * Infuzie concentrata din frunze de mesteacan. Se iau 3-4 lingurite, la interval de o ora. Se poate asocia cu ienuparul, in proportii egale, caz in care rezultatele vor fi remarcabile.
Riscand sa va dezamagesc, trebuie sa va informez ca in privinta varicelor esofagiene leacurile naturiste sunt ineficiente. Trebuie sa urmati indicatiile medicului curant, respectand conduita terapeutica pe care acesta o stabileste. Evitarea sau neglijarea procedeelor terapeutice poate avea repercusiuni dintre cele mai nedorite, si aici ma refer la riscul aparitiei unei patologii neoplazice esofagiene. Multa sanatate si sa auzim numai de bine!

"Caut tratament pentru gusa micronodulara"
(Raspuns pentru DUMITRU NICA - Bucuresti, F. AS nr. 811)


Luand in calcul simptomele descrise de dvs. (oboseala, transpiratie abundenta, uscarea gatului, senzatii de sufocare etc.) deduc aparitia gusei nodulare pe fondul unei hipertiroidii, caracterizata prin eliberarea exagerata de tiroxina, care - lent si insidios - a determinat intoxicarea organismului. Dintre toate formele de manifestare ale hipertiroidiei (Basedow, adenom toxic, hipertiroidism prin aport exogen de iod), dvs. prezentati forma micronodulara (gusa toxica), cu o crestere exagerata a volumului glandei tiroide, explicata prin frecventele episoade de sufocare. Interesant este faptul ca doar o persoana din patru prezinta cresterea exagerata a volumului glandei tiroide. In cazul in care nu este tratata hipertiroidia, ea poate avea consecinte grave. Complicatiile afectiunii includ probleme cardiace - tahicardie, fibrilatie atriala sau insuficienta cardiaca, pierderea de masa osoasa (osteoporoza) si chiar criza tiseotoxica, caracterizata prin intensificarea brusca a semnelor si simptomelor, traduse prin febra, puls accelerat si neregulat, agitatie, dureri abdominale, icter, tulburari nervoase, situatie care necesita asistenta medicala urgenta. Criza tireotoxica se poate manifesta si in cazul unui tratament medicamentos incorect sau intrerupt intempestiv. Fara a intra in amanunte, trebuie amintit ca hipertiroidia prezinta o paleta larga de manifestari ce includ tulburari cardiovasculare, modificari la nivelul pielii, parului si unghiilor, tulburari de alimentatie si digestive, tulburari nervoase, metabolice, modificari ale vietii sexuale etc. Tratamentul hipertiroidiei depinde de cauza care ii sta la baza, starea fizica, varsta si severitatea manifestarilor, urmarind reducerea sau atenuarea excesului de hormoni tiroidieni si a consecintelor chimice ale acestui fenomen anormal. In unele cazuri, administrarea de iod radioactiv este tratamentul obisnuit al hipertiroidiei, asociata cu gusa multinodulara.
* Luat sub forma unei singure doze, in forma lichida sau capsule, iodul radioactiv absorbit de glanda tiroida distruge tesutul tiroidian in mod inofensiv, determinand micsorarea parenchimului glandular si scaderea productiei de hormoni. Doza de iod radioactiv depinde de dimensiunea glandei si de rezultatele testului de captare. Nivelurile ridicate ale tiroxinei scad treptat, pe parcursul a 2-3 luni. In unele cazuri poate fi necesara si o a doua doza de iod radioactiv.
* Un alt tip de tratament presupune administrarea medicamentelor antitiroidiene - metimazol si propiltiouracil. Acestea reduc in mod gradat simptomele, impiedicand glanda sa produca excesiv hormoni. In mod normal, in 6-8 saptamani de la debutul tratamentului simptomele dispar.
* Betablocantele sunt o alta clasa de medicamente utilizate predilect in tratamentul bolii arterelor coronare si al hipertensiunii arteriale, care blocheaza, de asemenea, si actiunea in organism a hormonilor tiroidieni (T3, T4, calcitonina). Aceste medicamente (propranolol, atenolol, metroprolol) pot fi utilizate pentru atenuarea simptomelor hipertiroidiei, pana cand alte mijloace terapeutice intra in actiune.
* Posibilitatea practicarii unei tiroidectomii (totala sau partiala) trebuie luata in calcul oricand, in scopul eliminarii riscului de aparitie a complicatiilor, care pot pune viata pacientului in pericol.
Tratamentul naturist al hipertiroidiei este complementar celui alopat si se bazeaza pe administarea unor remedii pe baza de Captalan, piciorul-lupului (Lycopeus-europeus), Rauwolfia serpentina (Ophyoxylum seoptentionum), vasc, sanziene galbene sau lemn-dulce, asociate cu un regim dietetic alcalinizant si lipsit de alimente care contin iod. Contactati-ma telefonic pentru un astfel de tratament individualizat.

ADRIANA VLAD, fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57

"Exista tratament naturist pentru Helicobacter Pylori?"
(Raspuns pentru OANCEA LIVIA - Targu Jiu, F. AS nr. 837)


D-na Livia, medicina naturista are un arsenal bogat impotriva multor afectiuni grave. Terapiile naturiste abordeaza boala printr-o conceptie holista, privind omul ca un intreg, nu doar un organ al acestuia. De aceea, pentru afectiunea pe care o aveti, nu este suficient sa administrati medicamente cu efect antimicrobian, antiviral si antiinfectios. Trebuie sa faceti o combinatie din produse naturiste si homeopatice, care au efect detoxifiant si decongestionant, pe intreg tubul digestiv. Nu trebuie sa neglijati nici alimentatia, deoarece unele alimente, cum ar fi laptele, ciocolata, condimentele pot accentua unele simptome si intretine infectia. Ca tratament, va recomand urmatoarele produse: Sarutin - este o combinatie de probiotice care regleaza pH-ul tractului digestiv, are actiune antibacteriana. Imunostim - contine doua plante cu efect antibiotic (echinacea si Cat's Claw). Obligeana - este o planta cu efecte remarcabile in afectiuni duodenale. Lucerna - are efect carminativ in ulcere si colite, prin neutralizarea sucului gastric. Gastroccineccine - remediu homeopatic, calmeaza simptomele ulcerelor duodenale. Tinctura de propolis - are efect bacteriostatic, bactericid, antimicrobian, antiinfectios, antiinflamator. Extract din mladite de smochin - antitumoral in tumori duodenale, antiinflamator si tonic digestiv. Astragalus - antihemoragic, antitumoral, antioxidant, fortifica sistemul imunitar. Pentru mai multe detalii, contactati-ma telefonic.

Dr. IOAN GH. MARGINEAN, medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Nu pot scapa de pneumococ faringian"
(Raspuns pentru VALI, F. AS nr. 848)


Pneumococul sau streptococul Pneumoniae este responsabil (impreuna cu stafilococul si klebsiella pneumoniae) pentru 30% dintre anginele eritemato-pultacee. Debilitatea imunologica locala si generala, frigul si atmosfera umeda, conditiile de munca (praf, substante chimice iritante) favorizeaza aparitia si recidivele anginei cu pneumococ. Manifestarile clinice sunt: jena si durere la inghitit, senzatie de intepaturi, caldura, uscaciune sau "nod in gat", uneori tuse seaca obositoare. Tratamentul general va fi in primul rand igieno-dietetic: evitarea alcoolului, fumatului, condimentelor, alimentelor prea reci sau fierbinti, a prafului, vaporilor chimici, gazelor toxice, a frigului si umezelii. Pentru reactivarea troficitatii mucoasei faringiene sunt indicate: ceaiuri, gargara (salvie, musetel, galbenele, tataneasa), badijonari cu solutii iodurate, apiterapie (miere de albine cristalizata, Proposept - 3 tablete pe zi, instilatii nazale cu propolis - "Rinotisol"), antibioterapie tintita dupa antibiograma (Claritromicina, similara cu Eritromicina, insa mai eficienta).
Sustinerea terenului imunologic se face cu Imunorezistan forte (extract din echinacea) per os si Polidin injectabil intramuscular. Foarte utile sunt 10-14 sedinte de aerosoli in statiunile: Govora, Calimanesti-Caciulata, Ocna Sibiului sau pulverizatiile cu "Ocnasept", un aerosol salin natural cu extract din plante aromatice.