Planta indragostitilor - Rozmarinul

Gilda Fildan
Atata focul iubirii, desteptand simtirile atipite

Denumire stiintifica: Rosmarinus officinalis (provine din cuvintele latinesti "ros" = "roua" si "marinus" = "de mare", deci ar vrea sa insemne "roua marii"). Familia labiate (Lamiaceae).
Nume populare: martin, marin, rujmalin, rusmalin.
Similitudini si astrologie: Cu infatisarea sa de arbust ce-si pastreaza verdeata si peste iarna si ale carui crengi pot fi impletite in cununi, rozmarinul simbolizeaza statornicia, atractia fizica si renasterea afectiva. De aceea, el e prezent in obiceiurile de nunta, ca simbol al iubirii vesnice, de unde si zicala: "Cununa de mireasa din rozmarin sa-ti fie, caci iti va tine dragostea vesnic vie". Fiind un simbol al nemuririi, rozmarinul se regaseste de asemenea si in cultul mortilor.
Herboristii medievali considerau ca plantele sunt si ele influentate de stele, la fel ca oamenii. Datorita parfumului sau puternic si intensiv, a fost pus in legatura cu soarele nepieritor, care guverneaza in corpul omului in primul rand inima si circulatia sangelui. Insa ca la toate planetele consacrate mortilor, exista in el si ceva din influenta lui Saturn. Pe langa aceasta, frunzele in forma de lance indica si amprenta planetei Mercur, care domina hormonii, pe care rozmarinul reuseste sa-i stimuleze. El incalzeste trupul si inima, activeaza circulatia si functiile glandelor sexuale, poate dezmetici pe cineva din betie. Parfumul de rozmarin imbunatateste concentrarea si improspateaza simturile, fiindca planta poseda intr-adevar acea prospetime sugerata de numele ei: "roua marii".
Substante active: Se considera ca principalele substante active prezente in frunze sunt uleiurile eterice, care contin in special cineol, borneol si camfor, precum si tananti. Totodata, in frunze se gasesc flavonoide libere si glexozidate, triterpene si steroizi.
Proprietati terapeutice: Activeaza circulatia sangelui, invioreaza mintea (recomandat pentru aromaterapie), stimuleaza digestia, menstruatia, ovulatia, mareste fertilitatea si are un usor efect afrodiziac asupra femeii si a barbatului, in aplicatii externe intensifica circulatia locala.
Sexualitate: Aceasta planta cu miros patrunzator se intalneste in ceremonialul de nunta, chiar si in zilele noastre. De cele mai multe ori, domnisoarele de onoare impart ramurele oaspetilor, ca simbol al iubirii eterne. Dar simbolistica include si unele indicii privitoare la proprietatile terapeutice ale acestei plante, caci de regula ierburile folosite in cadrul obiceiurilor de nunta au o influenta pozitiva asupra performantelor conjugale, respectiv a zamislirii de copii. Rozmarinul este deosebit de eficace. Mai intai, el are o actiune usor afrodiziaca. Asta nu inseamna ca paralizeaza vointa cuiva si il face obsedat de sex, ci mai degraba incalzeste toata "partea inferioara" a omului, lucru indispensabil in cazul unui apetit sexual scazut (termenul "frigid" vine de la "frigidus" = "rece"). In acelasi timp, rozmarinul activeaza circulatia sangelui, invioreaza si confera un plus de energie, astfel incat el e cum nu se poate mai potrivit pentru doamnele obosite de amor ori domnii care se lasa pe tanjeala, si care au nevoie de un afrodiziac si un tonic (acesta le poate fi oferit, de pilda, sub forma vinului de rozmarin, stimulator pentru indragostiti, asa cum grecii il prepara si astazi, din crengute si flori).
Rezultatul este descris in amanunt de Jaap Huibers, in cartea sa "Fii femeie... ramai femeie" (1983): "Rozmarinul ne poate fi de folos, ori de cate ori avem creierul suprasolicitat si organele de reproducere nu mai dau randament. Aceasta se manifesta fie prin menstruatii reduse, fie printr-o functionare deficitara a ovarelor, ceea ce duce la diminuarea fertilitatii. Rozmarinul este recomandat femeilor friguroase, celor care se plang adesea ca au picioarele si mainile reci, care isi scot hainele zgribulindu-se si n-ar renunta in ruptul capului la plapuma lor de lana - spre deosebire de femeile cu sangele cald care odata ajunse in pat vor sa guste grabnic placerea apropierii trupesti".
Pe de alta parte, fiind un insotitor al zeitei dragostei, Afrodita, rozmarinul impulsioneaza glandele sexuale, atat la femei, cat si la barbati. Administrat in prima jumatate a ciclului, adica de la oprirea menstruatiei pana la ovulatie, el ajuta la formarea ovulului si intensifica intr-o oarecare masura dorinta. Luat in a doua jumatate a ciclului, asadar de la ovulatie pana la aparitia menstruatiei, face ca fluxul sangelui menstrual sa devina mai abundent, efect extrem de util pentru femeile cu menstruatii prea slabe.
Dar rozmarinul nu se limiteaza la sustinerea ovulatiei si normalizarea menstrelor, ci reprezinta si un stimulent pentru declansarea contractiilor uterine, in scopul nasterii. De aceea, moasele recomandau bai calde cu rozmarin, pentru a grabi expulzarea fatului, daca travaliul se desfasura prea lent. Ca toate celelalte ierburi care activeaza circulatia sangelui, rozmarinul este si un tonic pentru uter si, in aceasta calitate, poate impiedica nasterile intarziate.

RETETE

Vin de rozmarin


In Grecia, cand cineva spune ca "bea vin de rozmarin", trebuie sa intelegem ca se asteapta la o noapte fierbinte de dragoste. Acolo, multe frumuseti meridionale continua sa-si prepare si astazi aceasta licoare, ce stimuleaza concomitent circulatia si libidoul.

Cum se procedeaza:

* Alegeti cu grija cateva crengute de rozmarin cat mai proaspete, indepartand frunzele ofilite sau uscate. Desprindeti frunzele de pe crengi si introduceti-le intr-un borcan de sticla (cu capacitatea de circa 750 ml). * Turnati deasupra 0,7 l vin alb de buna calitate, umpland borcanul pana la gura, apoi inchideti-l bine si asezati-l pe un pervaz, in bataia soarelui. Din cand in cand, agitati-l. * Dupa 7 pana la 14 zile, vinul de rozmarin poate fi strecurat, presand bine plantele printr-un tifon curat. * La sfarsit, vinul se toarna inapoi in sticla initiala, pe care bineinteles ca intre timp ati spalat-o. E pus in frigider, unde va rezista cateva saptamani.

Cum se consuma:

Se bea la nevoie ori, daca doriti sa faceti o cura, luati zilnic 2-3 paharele de lichior, timp de cateva saptamani.

Ceai contra depasirii termenului nasterii

Pelinita - 1 lingura, verbina - 1 lingura, rozmarin - 1 lingura, scortisoara - 1 baton.
Toate se pun intr-o oala cu 1 litru de apa, se dau intr-un clocot si apoi se fierb la foc mic aproximativ 5 minute. Dupa care oala se ia de pe plita, se acopera si se lasa la infuzare inca 5 minute, pe urma ceaiul se strecoara si se toarna intr-un termos.
Incepand de la data calculata pentru nastere si pentru a impiedica o depasire a ei, se bea 1 litru de ceai, impartit in mai multe portii de-a lungul zilei - de preferinta in intelegere cu medicul care se ocupa de dvs.
Sugestii de recoltare: Rozmarinul se recolteaza pe toata durata verii. Manunchiurile de crengi se atarna cu varfurile in jos, ca sa se usuce. Deosebit de pretioase sunt florile, culese cate una, ce pot fi adaugate la amestecurile de ceaiuri pentru indragostiti. Bogate in uleiuri volatile sunt mai ales frunzele, care pot fi utilizate si in scopuri terapeutice. Tulpinile se intrebuinteaza la fumigatii ori se fierb pentru bai de sezut. Momentul ideal de recoltare este cu Luna in crestere, sub semnul Taurului sau al Gemenilor.
Restrictii de administrare: N-ar trebui sa foloseasca rozmarin persoanele cu tendinta spre hipertensiune arteriala sau cu menstre prea abundente, de asemenea, nici femeile insarcinate, in toata perioada de graviditate.

ELIXIRURI DE DRAGOSTE

* De ademenit Dragobetele *


Intaritoare pentru barbati si femei

• Marul - simbol al pacatului Evei (cea alungata din rai), contine aminoacizi care dau energie si putere vitala in dragoste.

• Vanata - colorata in mov, nuanta preferata a regilor si reginelor, contine alcaloizi care relaxeaza simturile, dar le si invie.

• Salata verde - fierul pe care-l contine ii ajuta pe barbati sa fie la fel de verzi ca si ea. Cuprinde substante asemanatoare cu opiul.

• Morcovul - colorantii pe care ii contine stimuleaza activitatea hormonilor sexuali. Cu o conditie: sa fie bine spalati, dar cu coaja pastrata.

• Patrunjelul - doua substante eterice continute in el (apiolul si miristicina) au grija ca organele genitale sa fie bine aprovizionate cu sange. La randul sau, mirosul de patrunjel stimuleaza fantezia erotica.

• Prazul - contine sulf, intareste indrazneala si combate timiditatea.

• Telina - hormonii naturali pe care-i contine accelereaza metabolismul si glandele hormonale. Se mananca doar cruda.

• Sparanghelul - contine o substanta inrudita cu hormonul sexual masculin, care sporeste potenta, fecunditatea si dorinta de dragoste.


Bauturi aromate

• Cardamom - indienii pariaza pe puterea afrodiziaca a cardamomului (se gaseste la supermarket). Un varf de cutit de pulbere de planta se fierbe intr-o cana de lapte. Se adauga putina miere. Luata seara, bautura are puternic efect afrodiziac. Adaugata intr-o ceasca de cafea concentrata, pulberea de cardamom intareste potenta.

• Ginseng - pe langa faptul ca este un remediu aproape universal in materie de sanatate, administrat regulat, ginsengul sporeste atat libidoul cat si energia sexuala. Cine vrea sa-i probeze efectul sa recurga la ceaiuri, tonice si tablete cu ginseng. Cu o conditie: planta sa fie de calitate buna, si nu cine stie ce buruiana prajita si macinata marunt. Piata e plina de falsuri.

• Ghimbir - planta medicinala, in China e folosit de peste 400 de ani si ca afrodiziac. O jumatate de lingurita de ghimbir proaspat, curatat de coaja si ras, se opareste cu o ceasca de apa in clocot. Se lasa la infuzat 15 minute, se strecoara si se bea indulcit cu miere.