Kaliningrad 2

Ion Longin Popescu
Moscova isi vede "gubernia moldoveneasca" fugindu-i de sub picioare.

De teama ca Partidul Comunist, aliatul sau natural, ar putea pierde alegerile, Rusia s-a decis sa sustina pe fata formatiunea lui V. Voronin. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a facut zilele trecute o vizita fulger la Chisinau, exprimand disperarea Marelui Urs in fata perspectivei venirii la putere a partidelor basarabene pro-romanesti. Ziarul rus "Kommersant", citat de agentiile Unimedia si Romanian Global News, scrie ca Moscova prefera "raul cel mic" - reprezentat de formatiunea de tip stalinist aflata la putere la Chisinau, "raului cel mare" - reprezentat de cele trei partide liberale pro-romanesti. Pentru a-si atinge scopul, Rusia l-a chemat la ordin si pe generalul "de rezerva" Igor Smirnov, poruncindu-i sa includa Transnistria comunista in procesul electoral, spre a "inrosi" votul. Daca in 1992, Rusia a impiedicat reunirea Basarabiei cu Tara, declansand un razboi, de data aceasta vrea sa dea o aparenta democratica loviturii sale anti-romanesti, punandu-i pe cei doi generali rosii, unul de la Chisinau, celalalt de la Tiraspol, sa conlucreze intru perpetuarea enclavei moldovenesti, numite de analisti "Kaliningrad 2".

"Nu impiedicati libera exprimare!"

Circa un milion de adulti din R. Moldova, imprastiati pe toate meridianele lumii, organizeaza in aceste zile mitinguri pentru dreptul la vot, ingradit in mod premeditat de guvernantii comunisti. In orasul La Tampa din Florida, actiunea de protest a fost sustinuta de Asociatia Emigrantilor Moldoveni din America (AEMA). Demonstrantii au cerut, potrivit agentiilor Unimedia si RGN, deschiderea de sectii de vot in toate orasele din SUA cu comunitati importante de basarabeni. "Ne alaturam tuturor asociatiilor si gruparilor cetatenilor moldoveni din strainatate, care isi cer dreptul constitutional de a vota", se precizeaza in declaratia AEMA. La randul lor, peste 100 de basarabeni din Irlanda, s-au adunat la o actiune de protest privind refuzul repetat al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chisinau de a deschide o sectie de votare la Dublin. Participantii au scandat: "Vrem sa votam", "Vrem sectii de votare!", "Nu impiedicati libera exprimare". Scanteia a pornit de la Chisinau unde, pe 22 februarie, mii de oameni au iesit in strada, cerand sa li se asigure dreptul la vot basarabenilor din strainatate. In cadrul adunarii, protestatarii au cerut si sprijinul Comisiei Europene, al Consiliului Europei si al OSCE, transmite agentia RGN. Ei au adoptat un Apel adresat basarabenilor din strainatate, in care acestia sunt indemnati sa-si convinga rudele ramase acasa sa nu-i mai voteze pe comunisti.

La comunisti, unu si cu unu nu fac intotdeauna doi

Problema votului basarabenilor din strainatate ar putea fi rezolvata usor, prin introducerea sistemului de vot de la distanta, asa cum se procedeaza pretutindeni in lumea civilizata. Sugestia ii apartine ambasadorului SUA la Chisinau, Asif Chaudhry, care considera ca sistemul electoral din R. Moldova trebuie sa faciliteze accesul la procesul electoral al cetatenilor, inclusiv al celor aflati in strainatate, transmite Agentia DECA-press. Cu o naivitate diplomatica studiata, Chaudhry a adus ca exemplu SUA, unde votul prin posta este utilizat frecvent. "Chiar si cei ce locuiesc in imediata vecinatate a sectiei de votare folosesc aceasta oportunitate", a spus ambasadorul. Se vede cat colo ca Excelenta Sa n-a avut "norocul" de a trai sub drapelul leninist cu secera si ciocan. Altminteri, ar sti ca un partid comunist care se respecta nu va accepta niciodata ca ploua de sus in jos, ca unu si cu unu fac doi, ca dupa noapte vine zi si, in general, ca normalitatea este calea de urmat pentru a se ajunge la putere. Daca ar urma sfaturile domnului ambasador, comunistii stiu ca ar pierde. Dar chiar daca nu le urmeaza, de data asta se pare ca tot vor fi maturati. Timpul nu mai are rabdare.