Nicolae Dabija - "Daca citesti programul electoral al partidului comunist, afli ca Republica Moldova e un vitel cu sase picioare"

Ion Longin Popescu
Poet, presedinte al Forului Democrat al Romanilor din Moldova, membru de onoare al Academiei Romane

Dupa cum se stie, in Republica fratilor nostri de peste Prut, numita si "Republica Molotov" - aluzie la criminalul Pact Ribbentrop-Molotov din 1939 - la 5 aprilie vor fi organizate alegeri generale. Aflati de opt ani la carma celui de-al doilea stat romanesc, comunistii lui Vladimir Voronin au lansat o campanie disperata, departe de a fi democratica si europeana, pentru a se mentine la putere. Ne-a oferit detalii poetul Nicolae Dabija, redactor sef al prestigioasei reviste "Literatura si Arta" si presedinte al Forului Democrat al Romanilor din Moldova. Membru de onoare al Academiei Romane, Dabija este o personalitate de talie europeana, un militant de mare curaj pentru cauza nationala, coborat din stirpea marilor inaintasi care au realizat Unirea Basarabiei cu Tara in 1918.

"Cei care au constiinta romaneasca nu vor vota niciodata cu comunistii"

- Cum a fost posibil ca un partid numit fatis comunist sa ia puterea in mod democratic in Basarabia, dupa dizolvarea URSS?

- Comunistii n-au plecat niciodata de la putere. Dupa 1990, la putere, in Republica Moldova s-au perindat aceleasi persoane, chiar daca au purtat alte nume. Ei si-au zis democrati, agrarieni, crestini etc., doar ca sa ne conduca tot ei. Presedintii republicii de dupa 1990, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, au fost, primii doi, secretari ai comitetului central al partidului comunist din RSSM (iar P. Lucinschi si secretar al PCUS) si, respectiv, ministru de interne. Prim-ministrii, exceptie facand Mircea Druc, au fost si ei veche nomenclatura de partid. Democratia a fost subminata din interior si compromisa, ea pregatind anume terenul pentru venirea la putere a adeptilor unui comunism de pestera. Clica lui V. Voronin a promis preturi sovietice pentru paine, votca, gaze, intretinere etc. (nu si-a onorat promisiunile), facand din disperarea oamenilor simpli o marfa electorala.

- De regula, se crede ca anticomunistii basarabeni sunt automat pro-romani, in timp ce comunistii sunt pro-rusi. Este intemeiata aceasta perceptie?

- La noi, comportamentul politic al cetatenilor depinde de constiinta lor nationala. Cei care au constiinta romaneasca nu vor vota niciodata cu comunistii. Pro-"moldovenismul" acestui partid de ocupatie ajuns la guvernare este unul sovietic, care vine in contrapunere cu ideea de romanitate. El lupta contra romanizarii "limbii moldovenesti, a Moldovei si a moldovenilor" (citat din publicatia "Comunistul"), antiromanismul devenind pentru ei o componenta si o ratiune a statalitatii. Din pacate, perceptia de care vorbiti este intemeiata.

- De opt ani, comunistii fac legea in... "Republica Molotov". Cum caracterizati, in cateva cuvinte, guvernarea PCM?

- Citeam zilele trecute intr-un ziar ca in Belgia s-a nascut un vitel cu sase picioare - patru in fata si doua in spate. Dar vitelul cu sase picioare, in loc sa alerge mai repede decat cei cu patru picioare, nu poate merge decat anevoios, picioarele in plus impiedicandu-le sa paseasca pe cele firesti. Daca citesti programul electoral al partidului comunist de guvernamant, afli ca Republica Moldova e un vitel cu sase picioare in devenire. Nu se mai pune problema ca acesta sa alerge sau macar sa se miste din loc, ci doar sa le aiba. Moldova totalitara si antidemocratica e numita optimist "Moldova europeana". Timp de opt ani de zile, insa, conducerea republicii n-a depus barem o Cerere de Aderare la Uniunea Europeana (lucru pe care l-a efectuat societatea civila, prin Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova, la 31 decembrie 2006). In timp ce se declara pro-UE, Republica Moldova a devenit, de facto, o enclava a Federatiei Ruse: 4,8% rusi reprezinta elita conducatoare a Republicii Moldova, iar cei 82% romani-moldoveni suporta aceasta guvernare si asista la o rusificare si sovietizare a vietii publice, economice si sociale. Comunistii au avut in ultimii opt ani majoritatea parlamentara. In aceasta perioada, aproape un milion de concetateni au fugit din tara; mortalitatea depaseste de doua ori natalitatea, copiii refuza sa se mai nasca; Republica Moldova se situeaza ferm pe primul loc in Europa in privinta saraciei, avand salariul mediu lunar cel mai mic din Europa; tot Republica Moldova ramane a fi tara cea mai corupta din aceasta parte a lumii; volumul investitiilor straine a scazut; cei mai multi investitori "straini" sunt moldoveni care detin pasapoarte ale Federatiei Ruse; cele trei ramuri ale puterii (legislativa, executiva si judecatoreasca) au devenit una singura si ea se cheama Vladimir Voronin. Cu alte cuvinte, vitelul nostru cu sase picioare nu se misca nici inainte, nici inapoi, fiind, mai degraba, gata sa-si dea duhul.

"In tara asta-i arestat norodul"

- Ce ar insemna ca acest "vitel" sa-si dea duhul?

- Ar insemna falimentul Republicii Moldova, care e un stat independent, dar intr-o dependenta ce continua prevederile Pactului Ribbentrop-Molotov. Dictatura lui Voronin vine in contextul acestui pact criminal, in tara creata de Hitler si de Stalin fiind incalcate flagrant drepturile omului, aici instituindu-se, in ultimii ani, un mecanism de control total asupra vietii cetatenilor si a societatii. Cum imi spunea recent, la o intalnire din comuna Berezlogi-Orhei, o matusa pe numele ei Efrosinia: "Ei, da noi ce putem face, daca-n tara asta-i arestat norodul!". Iar norodul va putea scapa din acest arest continuu, doar daca nu se va lasa manipulat si va vota corect la alegerile din aprilie curent.

- De ce credeti ca accepta organismele europene dialogul cu o Moldova a comunistilor, cand sunt dovedite atatea fapte nedemocratice ale acestora?

- Organismele europene dialogheaza si cu A. Lukasenko, si cu Islam Karimov, si cu alti dictatori din spatiul ex-sovietic. Explicatia e mai mult decat simpla: ele sunt interesate ca Republica Moldova sa nu plece ireversibil spre Est. Din acest considerent au si cochetat permanent cu V. Voronin, dandu-i de inteles ca el e perceput mai degraba ca un democrat decat ca un comunist. Refacerea URSS, unul dintre scopurile Federatiei Ruse, ar insemna un nou pericol si pentru NATO, si pentru Uniunea Europeana, iar inglobarea Republicii Moldova in componenta unui viitor Imperiu euro-asiatic ar insemna pierderea unui teritoriu care a apartinut, cel putin din punct de vedere geografic, dintotdeauna Europei.

- Comunistii si-au subordonat institutii precum Politia, Vama, Politia de frontiera, Televiziunea publica, ziarele, serviciile secrete. Cu ce consecinte?

- Republica Moldova este pe primul loc in Europa in privinta numarului de procese depuse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Ea a pierdut la CEDO in peste o suta de dosare. Paradoxul insa e altul: toti judecatorii care iau decizii ilegale sunt avansati. Un vames care a facut cele mai multe incalcari a ajuns ministru de externe al republicii. O persoana depistata ca a savarsit mai multe delapidari e investita ministru de interne. Serviciile secrete (SIS) nu sunt in serviciile statului, ci in serviciul unei persoane - V. Voronin, cu atat mai mult cu cat seful acestora este nepotul sotiei sefului statului. Anul trecut, SIS-ul a intentat cele mai multe dosare "de subminare a statalitatii", vreo 7, Forului Democrat al Romanilor din Moldova, care e asociatie neguvernamentala. Ziarul "Moldova Suverana" a publicat in 2007-2008, numai la adresa mea, peste 250 (!) de articole calomnioase. E greu sa rezisti in aceste conditii. Si atunci cand si presa din tara ia de bune aberatiile debitate de presa comunista (ziaristul Eduard Ovidiu Ohanesian preia, in publicatiile din Romania, toate halucinatiile lui M. Contiu din "Moldova Suverana", precum: "Grigore Vieru e spion cu grade al serviciilor romanesti"), chiar ca-ti vine sa-ti iei lumea in cap. Aceasta subordonare a institutiilor de catre seful statului, dar, de fapt, de catre Kremlin, urmareste nu doar lichidarea intelectualitatii pro-romanesti, ci, in consecinta, rusificarea, sovietizarea si pierderea pentru Romania si Europa a acestui spatiu pentru totdeauna, transformarea lui intr-un Kaliningrad 2 al Federatiei Ruse.

"Comunistii vor grabi unirea Basarabiei cu Tara, prin antiromanismul lor absurd"

- De ce credeti ca exista la Chisinau atata intoleranta oficiala impotriva romanismului?

- Chisinaul oficial vede in antiromanism un argument al statalitatii. URSS, care a rupt un sfert de Romanie la 28 iunie 1940, a cultivat in el diferente lingvistice, istorice, mentale etc., crezand ca va crea astfel si o alta natiune, o alta limba, un alt popor. Pentru ca, atunci, ce logica ar fi avut "eliberarea" care, rezumata intr-o fraza, ar suna astfel: "Armata sovietica i-a eliberat in 1940 pe romani de sub jugul romanilor", cuprinsa in toate manualele de pana in 1990?! Pe cand, rescrisa de comunistii actuali un pic altfel: "Armata sovietica i-a eliberat in 1940 pe moldoveni de sub jugul romanilor", pentru necunoscatori, ea chiar poate avea si un pic de credibilitate...

- Ce consistenta are curentul pro-romanesc in societatea basarabeana? Sunt sau nu sunt rusii, gagauzii, ucrainenii etc. prin definitie antiromani?

- Scoala sovietica a antrenat in basarabeni ura de sine: ei urmau, conform "complexului Pavlic Morozov" (unul dintre eroii URSS, care si-a tradat tatal), sa-si urasca parintii si sa-i iubeasca pe cei care i-au lichidat. In acest context, basarabenii au si o vorba de duh. Cineva zice: "Mai bine era cu rusii decat cu romanii"/ "De ce?"/ "Romanii l-au batut pe tata"/ "Si unde e tatal tau acum?"/ "L-au impuscat rusii". E celebra prin absurdul sau calitatea basarabeanului de a ierta totul intrusului si a nu ierta nimic fratelui sau. Si poate vina nu e a lui, el ramanand in continuare dezinformat, dar si neinformat. Oamenii informati, in majoritatea lor, sunt pro-romani. Cei care se considera bastinasi in Republica Moldova, indiferent de etnie - rromi, rusi, bulgari etc. - cunosc limba romana. Iar vorbitorii de limba romana nu sunt, de regula, antiromani. Nu stiu de ce, dar eu cred ca comunistii vor grabi anume Unirea noastra cu Tara, prin antiromanismul lor absurd.

- Care sunt principalele partide ce se vor confrunta la alegerile din aprilie?

- In Republica Moldova, la ora actuala, exista un singur partid comunist si vreo zece partide liberale. Pe esichierul democrat avem cateva partide reale si o sumedenie de partide virtuale - formatiuni nationale si democratice create de comunisti cu scopul de a fura voturi. Cu cat mai multe formatiuni democratice participa la scrutin, cu atat sansele acestora de a castiga sunt mai reduse. Si-n 2001, si-n 2005, nu partidul comunistilor a castigat alegerile. Noi le-am pierdut. Comunistii au devenit majoritari in urma redistribuirii voturilor acordate puzderiei de partide democratice si nationale care n-au depasit pragul electoral.

- Desi institutiile europene au cerut imperativ Chisinaului sa renunte la pragul electoral de 6%, guvernantii comunisti pun capul in pamant si ignora Europa. Cu ce consecinte?

- Pentru Chisinaul oficial, Europa nu este o autoritate. Daca propunerile ar fi venit dinspre Moscova, sunt convins ca ar fi tinut cont. Se intampla ceea ce se intampla si din cauza ca Europa lasa impresia ca nu are un interes in aceasta zona. Republica Moldova este inclusa in proiecte europene cu Belarus, Caucazul de Sud, Ucraina si Federatia Rusa, in loc sa fim inclusi, asa cum a pledat de la diverse tribune Bucurestiul, intr-un alt proiect, cu Balcanii de Vest.

- Ce asteptati de la alegerile din aprilie?

- Astept o revenire la firesc. Sper, cred ca partidul comunist se va afla in opozitie, ca sa poata fi scos in afara legii, ca partid criminal, pentru urmatorii cel putin 50 de ani. Iar partidele necomuniste care se vor coaliza vor putea formula un mesaj pro-occidental clar, sporind sansele noastre de apropiere de UE si NATO.

- Cum comentati permisiunea pe care o da Smirnov transnistrenilor de a vota?

- Prin partidul comunistilor, Transnistria s-a instalat de mult in scaunele puterii de la Chisinau. Cearta lui Voronin cu Smirnov e una mimata. Ambii sunt actori care joaca in una si aceeasi piesa, elaborata de Kremlin. Disponibilitatea lui Smirnov de a permite cetatenilor republicii transnistrene sa voteze "pentru parlamentul unui stat strain" e sugerata de Moscova, pentru a nu scapa Chisinaul de sub control. Transnistria e talaghirul (frana pusa la roata unei carute - in expresie populara) cu o misiune clara: sa ne mentina intr-o zona a intereselor rusesti si sa nu ajungem in Uniunea Europeana si Romania.

Poetului Nicolae Dabija ii puteti scrie la e-mail: n.dabija@yahoo.com