Premiile GOPO, editia a III-a

Dana Ene
Luni, 2 martie a.c., a avut loc in capitala, la Fratelli Studios - Floreasca, cea de-a treia editie a Premiilor Gopo, acordate de Industria de film din Romania. Marele castigator al serii a fost filmul "Restul e tacere", in regia si scenariul lui Nae Caranfil, adjudecandu-si nu mai putin de 9 din cele 14 premii la care a fost nominalizat

Seara de gala

Gala Premiilor Industriei de Film din Romania, organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, nu si-a gasit inca un loc stabil de desfasurare. Daca in 2007 a fost folosit decorul Palatului Bragadiru, iar in 2008, chiar Palatul Regal (Sala Tronului), anul acesta a fost randul clubului Fratelli s-o gazduiasca, ce-i drept, intr-un cadru fastuos, dar nu lipsit de peripetii. Ca intr-un scenariu de groaza, inainte sa se transforme in basm, drumul pana la club a fost prafuit si intunecos, furisat pe niste ulite saracacioase, ce aminteau de mahalaua inceputului de secol bucurestean. Cu atat mai mare surpriza cladirii Fratelli Studios, siroind de lumini si sclipiciuri, si a carei intrare a fost ornata, ca la toate festivitatile de gen din lume, cu traditionalul covor rosu. Interiorul, dominat de scena decorata cu celebrul omulet al lui Gopo, de data asta in dimensiune uriasa, a fost aranjat pentru a crea un cadru cat mai festiv. Mese impodobite cu fast, lume buna, rochii de seara, doua ecrane pe care sa-i poti urmari pe laureati, ce mai, o ambianta ideala pentru un astfel de eveniment, la care au participat peste 350 de invitati si aproximativ 100 de jurnalisti acreditati.
Incepand cu orele 20, personalitatile implicate in eveniment au umplut pana la refuz spatiul cam neincapator al clubului: Nae Caranfil, Oana Pellea, Anamaria Marinca, Radu Muntean, Margareta Paslaru, Tudor Giurgiu, Bianca Brad, Medeea Marinescu, Dan Bordeianu, Irina Movila, Tibor Palffy, Radu Jude, ziaristi si oameni de televiziune si, nu in ultimul rand, oameni politici - printre care Excelenta Sa ambasadorul Frantei la Bucuresti, d-l Henri Paul, Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, si d-na Mona Musca, ca sa-i enumeram numai pe cativa din cei prezenti in sala. "Au fost mai multe cereri pentru invitatii, din pacate nu am avut suficiente locuri", afirma gratioasa gazda a evenimentului, actrita Maria Dinulescu. Imbracata intr-o rochie de seara lunga si rosie, cu volane, interpreta rolurilor principale din "California Dreamin'" si "Pescuit Sportiv", castigatoarea de anul trecut a premiului pentru "Cea mai buna actrita", la Festivalul International de Film de la Salonic, s-a achitat cu succes si cu gratie de indatorirea sa de amfitrioana a festivitatii.
Au existat insa si absenti, si unii dintre ei chiar notabili si nu motivati. Regizorul Tudor Giurgiu, initiatorul evenimentului, a tinut sa mentioneze, printre acestia, postul national de televiziune: "Vreau sa multumesc Televiziunii Romane, care a preferat sa nu faca un parteneriat cu noi in seara asta", a declarat el cu amaraciune. Tot el a fost acela care a remarcat ca Gala Premiilor Gopo este una dintre rarele ocazii in care se intalnesc o mare parte dintre oamenii din industria filmului, indiferent de generatie. "E una din putinele ocazii cand suntem impreuna, in afara de inmormantari, unde suntem, poate, mai multi", a spus el.

Premiantii

Castigatorii premiilor Gopo 2009 au fost desemnati in urma voturilor a aproape 400 de profesionisti din domeniu si jurizate anul acesta de actrita Maria Popistasu, regizorul Laurentiu Damian, criticii de film Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan, precum si de directorul de imagine Florin Mihailescu.
"Cel mai bun film de lung metraj" al acestei editii a fost si cel mai premiat: "Restul e tacere", ce s-a dovedit a fi lozul castigator pentru regizorul si scenaristul Nae Caranfil. "Pentru un ministru al Culturii, sa ai un nou val la dispozitie, in cinematografie, este o pleasca extraordinara. Nu-ti ramane decat sa te lasi purtat de val", a declarat insusi detinatorul functiei, Theodor Paleologu, caruia i-a revenit onoarea de a inmana marele premiu.
"Restul e tacere" a mai obtinut premiul pentru "Cel mai bun scenariu"; pentru "Cea mai buna actrita intr-un rol secundar" (Ioana Bulca, rolul Aristizza); "Cea mai buna imagine" (Marius Panduru); "Cel mai bun montaj" (Dan Nanoveanu); "Cel mai bun sunet" (Gelu Costache, Florin Tabacaru, Stefan Crisan, Brian Riordan); "Cele mai bune costume" (Doina Levintza), "Cea mai buna scenografie" (Calin Papura si Ruxandra Ionica).
Compozitorul francez Laurent Couson, autorul coloanei sonore a filmului regizat de Caranfil, a primit si el trofeul Gopo, pentru "Cea mai buna muzica originala", premiu ce i-a fost inmanat de Bianca Brad.
Un alt mare castigator - 4 statuete, din 11 la cate a fost nominalizat - a fost filmul "Boogie", regizat de Radu Muntean. Premiile obtinute au fost: Dragos Bucur - "Cel mai bun actor intr-un rol principal", Anamaria Marinca - "Cea mai buna actrita intr-un rol principal" si Mimi Branescu - "Cel mai bun actor intr-un rol secundar", "Cel mai bun regizor" - Radu Muntean. "Sunt foarte surprins, pe bune. O sticla de whisky la masa trei si la masa cinci. Multumesc!", a spus cu umor regizorul. In ce-o priveste pe Anamaria Marinca, ea a declarat plina de modestie: "Ii multumesc lui Radu Muntean pentru ca mi-a prilejuit intalnirea cu personajele Smaranda si Boogie". Este cel de-al doilea an consecutiv in care actrita a castigat omuletul Gopo pentru "Cea mai buna actrita intr-un rol principal", anul trecut a primit distinctia pentru rolul Otilia, din filmul "4 Luni, 3 Saptamani si 2 Zile"al lui Cristi Mungiu.
Au existat si momente emotionante la aceasta decernare. Unul dintre ele a fost cel dedicat profesionistilor pe care lumea filmului i-a pierdut in 2008, Colea Rautu, Dina Cocea etc. Aparitia numelui lui Stefan Iordache pe ecrane, printre picaturi de ploaie, a fost aclamata minute in sir.
Printre "monstrii sacri" omagiati la gala s-a numarat si Elisabeta Bostan, cel mai important autor de filme pentru copii din Romania, premiata pentru intreaga activitate. Emotionata, a aparut pe scena insotita de cele doua nepotele ale ei si a tinut un discurs lung, in care a multumit tuturor generatiilor de actori si studenti, dar si profesorilor sai, si a subliniat importanta supravietuirii filmului romanesc pentru copii. Cel de-al doilea "monstru sacru" premiat pentru intreaga cariera a fost maestrul Marin Moraru. El si-a primit statueta din mainile Oanei Pellea. "Pentru ca in Romania de astazi se vorbeste enorm si tara e blocata, imi permit doar sa fac un gest - plecaciune domnule Marin Moraru", a spus marea actrita, in timp ce-si transforma cuvintele in fapte. Maestrul Moraru a fost singurul care si-a amintit de Ion Popescu Gopo si creatia lui, si l-a mentionat in discursul sau de multumire. "Doresc ca in spatele acestui premiu sa se adune o pleiada de omuleti care, asa cum spunea Gopo, sa duca flori si iubire pe toate planetele. Ma bucur ca fac parte din aceasta grupare."

Alti castigatori

* "Cel mai bun documentar": "Podul de flori", regizat de Thomas Ciulei (fiul lui Liviu Ciulei)
* "Cel mai bun scurtmetraj": "Alexandra", semnat de Radu Jude.
* "Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura": "Nunta muta" (care a marcat debutul ca regizor al lui Horatiu Malaele).
* Premiul "Tanara speranta": George Dorobantu, pentru filmul "Elevator".
* Premiul Publicului: "Supravietuitorul" de Sergiu Nicolaescu ( pentru cel mai mare succes de casa, aproape 26.000 de bilete vandute in 2008).
* Un premiu Special i-a fost acordat unui tehnician, inginerul de sunet Andrei Pap, rasplatit pentru cei peste 40 de ani de cariera.
Cele mai reusite momente din "Gala Premiilor Gopo" vor putea fi urmarite la televizor sambata, 7 martie, la ora 23:15, pe Realitatea TV.