Raspuns pentru VIORICA - Caracal, F. AS nr. 844 - "Sufar de o boala greu de suportat: sindromul Raynaud"

Redactia
VALERIU MUNTEANU, str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

O boala relativ rara si neplacuta, sindromul Raynaud, de care probabil suferiti (conform diagnosticului pus de medicul internist fara alte investigatii sau consultatii de specialitate), este caracterizat prin tulburari ale circulatiei periferice a sangelui cauzate de spasme ale arteriolelor, care afecteaza in special mainile, acestea devenind reci. Fenomenele de vasoconstrictie, care se produc in special la frig, dar si la emotii puternice, afecteaza uneori, in afara de maini, si picioarele. Din pacate, sindromul Raynaud beneficiaza de obicei doar de unele tratamente simptomatice (care trateaza efectele bolii si nu cauza ei, pe care nu o vindeca) constand in administrarea de papaverina tablete. Exista si un medicament produs in Egipt, Diltiazem tablete, care se gaseste si in farmaciile noastre si se administreaza conform indicatiilor din prospect. In cazul in care ati dori sa apelati si dvs. la acest medicament, va atrag atentia ca are ca efect secundar scaderea tensiunii arteriale, astfel incat nu este in nici un caz indicat bolnavilor care sufera si de hipotensiune.
Administrarea sa prelungita poate avea efecte negative grave si in cazul celor cu tensiune arteriala normala, pe care o pot reduce succesiv in timp la valori foarte scazute, cu risc vital. Va exemplific cele de mai sus printr-un caz, pe care l-am intalnit intr-o scrisoare primita in anul 2003 de la o cititoare a revistei "Formula AS", bolnava de sindrom Raynaud, din Craiova, si care in urma tratamentului cu Diltiazem ajunsese la o tensiune arteriala de 85/60 concretizata si printr-o puternica stare de slabiciune a organismului, care o impiedica sa-si desfasoare o activitate normala la locul de munca. Desi ajunsese intr-o stare limita, in pericol vital, i se recomanda de catre medic continuarea tratamentului. I-am recomandat sistarea imediata a acestuia, care a avut ca efect revenirea tensiunii arteriale la valori normale. V-am dat acest exemplu pentru a va pune in garda asupra eventualelor consecinte periculoase ale administrarii indelungate a acestui medicament, care practic nu vindeca sindromul, ci doar amelioreaza circulatia periferica. Exista insa si o solutie radicala, care se poate aplica in cazuri grave, si anume o operatie (simpatectomie cervicala sau lombara), care se efectueaza numai in clinici specializate de neurochirurgie si care prezinta un risc operator deloc de neglijat. In aceasta situatie eu va recomand sa evitati pe cat posibil frigul, sa purtati permanent manusi si ciorapi grosi si sa faceti bai calde de maini si de picioare. In timpul zilei, pentru a va putea desfasura normal activitatea, veti elibera degetele din manusi prin taierea partilor manusilor care le acopera. Daca sunteti fumatoare va trebui sa renuntati definitiv la fumat. Scrisoarea dvs. ma pune insa pe ganduri deoarece dvs. relatati ca vi se raceste intreg corpul, aveti intepaturi in zona inimii si furnicaturi. Dupa parerea mea aceste manifestari nu pot fi puse pe seama sindromului Raynaud, care afecteaza doar extremitatile corpului. Inclin sa cred ca dvs. aveti o circulatie sanguina deficitara in intreg corpul datorita unei functionari necorespunzatoare a inimii, care trebuie diagnosticata in cel mai scurt timp posibil.
Va recomand sa solicitati medicului dvs. de familie o trimitere pentru internare la o clinica de cardiologie din Craiova, unde pe baza unor electrocardiograme si a altor investigatii de specialitate se va stabili modul de afectare a inimii determinand cauzele bolii si metodele de solutionare favorabile cazului. La nevoie medicii cardiologi v-ar putea transfera pentru un consult si la o clinica de neurologie, daca vor aprecia ca suferiti si de sindrom Raynaud.
S-ar putea insa ca odata cu ameliorarea sensibila a circulatiei sanguine in intreg organismul sa se rezolve automat si circulatia periferica, dvs. in acest caz nesuferind de sindrom Raynaud. Eu va doresc sa faceti cat mai urgent investigatiile de specialitate necesare, in urma carora veti sti precis ce aveti de facut pentru ameliorarea starii dvs. de sanatate, care este in prezent destul de grava. Va doresc mult succes si sanatate.

"Am o pata galben-verzuie in jurul gurii"
(Raspuns pentru MIRUNA - Arad, F. AS nr. 846)


Din scrisoarea adresata de dvs. revistei am retinut faptul ca solicitati a vi se recomanda un eventual tratament naturist, cu precizarea ca pana in prezent nu v-ati adresat unui medic pentru stabilirea etiologiei (cauzei) aparitiei acestei pete. Sub aceasta rezerva, eu v-as recomanda sa incercati aplicatii locale cu unguentul Epitelin, un produs natural realizat de firma "Exhelios" din Timisoara, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazine de produse naturiste. Personal, am constatat eficienta deosebita a acestui unguent pentru tratarea unor afectiuni dermatologice de diverse etiologii. Unguentul contine principii biologic active din flori de galbenele (Calendula Officinalis), flori de musetel (Matricaria chamomilla), ulei de seminte de luminita noptii (Oenothera biennis) si anestezina. Aceste elemente combinate confera unguentului proprietati regenerante deosebite, epitelizante si cicatrizante. Tinand cont si de pretul relativ redus al unguentului, raportul calitate/pret consider ca il face apt de a fi incercat si de dvs. in speranta ca isi va dovedi eficienta si in cazul dvs. Va doresc succes!

Dr. CARMEN BADEA, medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12

"Copilul meu a fost diagnosticat cu retard psihic acut"
(Raspuns pentru CAMELIA-DENISA - Piatra Neamt, F. AS nr. 855)


Va recomand sa consultati si un psiholog, inainte de a incepe tratamentul baiatului. Pe de alta parte, daca diagnosticele se confirma, ar fi bine sa va hotarati pentru tratament acum, cand personalitatea copilului este in formare, mai tarziu ar fi mai greu de tratat. Mergeti intr-o clinica universitara, la Bucuresti sau Iasi.

"Sufar de surmenaj si depresie medie"
(Raspuns pentru ROXANA - Arad, F. AS nr. 855)


Nu incercati tratament cu saruri de litiu fara recomandarea unui psihiatru, va puteti agrava starea. Faceti-va o introspectie si vedeti ce nu merge bine in viata dvs., apoi hotarati ce se poate schimba. Va recomand un tratament de 2-3 luni, cu produsele: Extract din seminte de mesteacan, cate 50 picaturi de doua ori pe zi, dimineata si seara, in apa plata; Extract de amenti de mesteacan pufos, cate 50 picaturi dimineata; Extract din mladite de sequoia, cate 50 picaturi dimineata; Extract din muguri de tei argintiu, cate 50 picaturi, seara, la culcare. Si nu uitati, in fiecare clipa, sa va iubiti pe dvs. insiva, ca sa va iubeasca si ceilalti.

"Fiul meu are rinita vasomotorie"
(Raspuns pentru ANDREI, F. AS nr. 855)


Daca fiul dvs. accepta 2-3 sedinte de acupunctura, rezolva rinita in mod miraculos. Puteti folosi: Extract din muguri de coacaz negru, cate 30 picaturi de trei ori pe zi, si Extract din mladite de maces, cate 50 picaturi inainte de masa de seara, timp de 6 saptamani.

VASILE STANCIU, fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48

"Tatal meu a fost diagnosticat cu amiloidoza"
(Raspuns pentru SANDA - Bucuresti, F. AS nr. 848)


Amiloidoza se caracterizeaza prin depozitarea extracelulara a unei proteine numita amiloid, fomata din lanturi usoare de imuno-globuline. Se cunosc mai multe tipuri de amiloidoze: tip AA (amiloidoza secundara) - caz in care sunt afectati in mod special rinichii, ficatul si splina, pacientul prezentand frecvent sindrom nefrotic; amiloidoza tip AL (primara), cand apar manifestari clinice precum: neuropatii periferice, cardiomiopatie, purpura, macroglosie etc.; amiloidoza sistemica familiala si ereditara. Daca inflamatia a atins articulatiile si se constata acumulare de lichid in tesuturi poate fi vorba si de poliserozita, afectiune ereditara ce s-a declansat acum fara legatura cu operatia efectuata. Este bine de retinut ca amiloidoza, de fapt o boala foarte rara, apare la persoanele peste 50 de ani, atinse de Alzheimer fara simptomatologie evidenta, la care proteina B-amiloid se fixeaza in creier. Diagnosticul se pune prin evidentierea amiloidului in tesuturi (biopsie), care se coloreaza cu "rosu de congo". Cu toate ca tratamentul alopat este rareori eficace (doar amiloidoza "AA" regreseaza), in celelalte cazuri, la indicatia medicului, se poate folosi Colchicina, care previne crizele la peste 95% dintre pacienti. Naturist, va recomand produsele: Neuro-optimizer, Reishi, System Well, Ganoderma, reflexoterapie, masaj terapeutic. Ii doresc tatalui dvs. multa sanatate!