Dureri de dinti

N. C. Munteanu
PSD a inceput sa aiba probleme cu dintii.

De fapt, le avea de mai multa vreme, insa acum au inceput sa le simta tot mai multi. Iar durerile cele mai mari din maselele de minte se produc atunci cand vine vorba de alegerile prezidentiale. Fostul candidat Adrian Nastase, infrant de Traian Basescu, acum patru ani, recunoaste ca nu i-ar displacea sa candideze din nou, daca partidul o vrea. Dar avem o problema, afirma omul cu probleme al PSD. Trebuie plasat in pozitia de candidat la Cotroceni cineva cu dintii tari. Nu poti musca din Traian Basescu decat daca ai placa dentara de titaniu. Daca mergem pe o formula moale, mai spune fostul candidat, nu ne va fi usor sa castigam. In spatele acestor spuse nu este numai foamea pentru inca o runda cu Traian Basescu de gat si nici speranta de a ajunge la Cotroceni, ci si ranchiuna pe care o resimte Adrian Nastase fata de colegii lui din partid care au uitat vremurile cand Traian Basescu era dusmanul si par a se topi in absolut, alaturi de partidul democrat liberal si de clonele presedintelui. Daca stam atat de aproape de Traian Basescu si echipa de la Palatul Victoria este greu de crezut ca ne va mai distinge cineva, crede liderul PSD-ist.
Adrian Nastase nu a ajuns contracandidatul lui Basescu prin firea lui, ci a lucrurilor. Ion Iliescu nu mai putea candida si PSD si-a trimis fostul premier la lupta. O lupta pe viata si pe moarte intre dosare grele de coruptie si acuzatii de complicitate cu securitatea. Adrian Nastase a pierdut. N-a avut dintii tari si, odata sparti, nu stim cu ce ar spera sa mai sara la gatul lui Traian Basescu. De fapt, Adrian Nastase nici nu avea cand sa-si vindece dintii. El a fost tinut la conservare in subsolul partidului si scos doar cand si cand pentru a arata ca hipnoza Basescu inca n-a prins la toate palierele partidului.
Un membru PSD cu dintii tari este Marian Vanghelie, si el convins ca e nevoie de un carnasier care sa sape poteci insangerate printre contracandidatii la Cotroceni. Ar fi nevoie de unul care, daca se prinde de capatana cuiva, sa i-o zdrobeasca. La cat pretuieste Marian Vanghelie capetele altora, nu e de mirare ca vrea sa le sfarame. Oricum, aidoma colegului cu mai multe dosare, Marian Vanghelie pare sa nu excluda posibilitatea de a intra in lupta pentru Cotroceni. Are lipici electoral, oamenii raman prizonieri in gropile lui gramaticale. Nu putini sunt colegii de partid care, batuti de farurile lui Vanghelie, au ramas hipnotizati ca iepurasii in mijlocul soselei. Nu stim ce le-a facut Vanghelie, poate chiar i-a prins cu dintii si le-a sfaramat capatana, ca toti par sa-l considere mai destept si mai competent decat alte persoane mai decente din partid. Este, deci, un candidat credibil, cu dinti tari, gata sa ia o livra de carne din spinarea contracandidatilor care-i taie calea. Oricum, seful vanatorilor de capete sau de dinti este insusi Vanghelie. El le-a spus ziaristilor ca se va proceda ca la capturarea serpilor. Candidatii partidului vor da teste de anduranta dentara.
Toti cei care au auzit vorbindu-se de dintii subrezi ai partidului s-au gandit instinctiv la Mircea Geoana. Presedintele PSD s-a aratat de multe ori in public la brat cu Traian Basescu si, in ciuda faptului ca a castigat cu discursurile sale impaciuitoriste un loc mereu liber la masa partidului democrat liberal, a inceput sa pierda teren in propriul partid. Maselele de minte subrede ale partidului se afla in gura lui Mircea Geoana. Nu este suficient de sarpe pentru a smulge capatanile din care musca. Acelasi Mircea Geoana care nu a ascultat sfatul lui Ion Iliescu, ce-i spunea, printre randuri, ca, daca nu ai dinti, trebuie sa ti-i pui. Caci cu dintii subrezi de atatea promisiuni desarte, discursuri pompieristice si declaratii de dragoste fata de adversarii politici nu poti face decat un singur lucru: sa-ti sapi groapa cu gura!