Feluri de post

Redactia
Praz cu cartofi fierti

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi, 3 tulpini de praz (500 g), 750 g rosii, 1 lingura ulei, 40 g capere (facultativ), sare, piper.
Mod de preparare
: Se spala cartofii si se fierb 20 de minute in apa cu sare. Intre timp se curata prazul, se spala si se taie rondele. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie marunt. Se pune la incins uleiul si se caleste putin prazul, apoi se acopera tigaia si se lasa pe foc mic circa 5 minute. Se adauga rosiile si se lasa sa mai dea cateva clocote. Apoi se incorporeaza caperele, se lasa sa dea un clocot si se ia tigaia de pe foc. Se sareaza, se pipereaza si se serveste cu cartofi fierti (curatati de coaja).

Mancare de cartofi si legume

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi, 6 linguri ulei de masline, sare, piper macinat, o vanata, un dovlecel, un ardei gras verde si unul rosu, doua cepe, o legatura de verdeata, 100 g masline, 1/2 l vin alb, o cana de apa fiarta cu Vegeta.
Mod de preparare
: Cartofii curatati si spalati se calesc (intregi) in trei linguri de ulei incins. Se sareaza, se pipereaza. Vanata si dovlecelul se curata de coaja si se taie bucati mai mari. Se scot cartofii din tigaie, se adauga restul de ulei, se-ncinge si se calesc vanata si dovlecelul. Se adauga cartofii, ardeii curatati de nervuri si seminte, taiati felii, si ceapa taiata fasii, verdeata tocata si maslinele. Se amesteca bine, iar deasupra se toarna vinul amestecat cu apa fiarta cu Vegeta. Se incinge cuptorul si se lasa sa fiarba inca 30 de minute. Daca e nevoie, se mai adauga sare si piper.

Placinta ardeleneasca cu varza acra

Ingrediente: 1/2 l apa calduta, faina cat cuprinde (ca sa iasa un aluat ca de paine), putina sare, o cescuta de ulei, o jumatate de varza acra.
Mod de preparare
: Intr-un castron, se framanta toate bine pana se desprinde aluatul de pe castron si de pe degete, si devine un aluat molicel. Se aseaza apoi aluatul pe o planseta si se imparte in trei parti egale, dandu-le forma de minge si se lasa sa stea neacoperite vreo 10-15 minute. Se pun deoparte, iar pe planseta se asterne o fata de masa curata. Se ia una din cele trei mingi, se aseaza pe fata de masa si se intinde cu vergeaua dandu-i o forma rotunda sau patrata, de marimea unei farfurii sau clatite. Se stropeste cu ulei, apoi se introduc pumnii sub acest aluat si se ridica de pe fata de masa si se intinde cat e posibil, dupa care se aseaza din nou pe fata de masa. Se intinde apoi cu mana o foaie subtire, cat este suprafata mesei de mare. Trebuie intinsa cu grija, deoarece foaia este foarte subtire si se poate rupe. Se stropeste toata suprafata cu ulei. Se trece apoi in partea dreapta a mesei si se apuca cu ambele maini cele doua capete ale fetei de masa impreuna cu foaia si se impaturesc odata pana la jumatatea mesei. Fata de masa revine la loc. Aceasta foaie impaturita se stropeste cu ulei. Se trece in partea stanga a mesei si se procedeaza la fel, aducand aceasta parte peste prima. S-a obtinut astfel la mijlocul mesei un dreptunghi care se stropeste cu ulei. Intre timp, varza acra, spalata si taiata marunt, se caleste foarte putin pe foc, in putin ulei si, rece, se presara peste foaie. Apoi se ruleaza foaia ca un strudel si se pune pe tava unsa cu putin ulei si neinfainata. La fel se procedeaza si cu celelalte doua bucati. Cand sunt asezate toate pe tava, se ung deasupra cu ulei si se dau la copt. Cand nu e post, varza poate fi inlocuita cu branza sarata (de oaie) sau chiar cu branza dulce (de vaca), indulcita cu zahar, dupa gust.

DULCIURI

Turta dulce

Ingrediente: 1 cana indesata cu morcov ras, 0,5 cana zahar, 0,5 cana ulei, 2 linguri apa in care se stinge o lingurita bicarbonat, o lingurita scortisoara, 2,5 cani faina, 250 g marmelada.
Mod de preparare
: morcovul ras si cu zaharul se lasa 30 de minute intr-un vas. Se adauga celelalte ingrediente. Se unge tava, se presara cu faina si se intinde jumatate din compozitia rezultata. Deasupra se pune un strat de marmelada si, la sfarsit, restul compozitiei. Se da la cuptor, la foc potrivit si se lasa cam 20-30 de minute.