Din dragoste de carte

N. C. Munteanu
15 mii de diplome si de foi matricole false!

Atata au produs, intr-un superb parteneriat privat-stat, o facultate particulara din Alexandria si o universitate de stat. Autori? Cinci oameni inventivi cum stiu sa fie romanii la foame. Candidatii s-au gandit, cu mintea lor de gospodari, ca nu strica sa aiba o diploma de absolventi ai unor facultati pe care nu stiau sa le localizeze pe harta.
Politistii au descoperit stampilele contrafacute ale unor licee si facultati, zeci de carti de identitate si sute de foi matricole false. Au curs pe acest fagas vreo suta de milioane de euro. E neclar cum au reusit aceasta performanta doar cinci oameni, in numai cativa ani. O dovada ca, daca-si pune in gand, si un intelectual poate deveni la fel de inventiv si de penal ca unii dintre afaceristii din top 300 care au scos bani din piatra seaca.
Reteta cursurilor intensive, brevetata la Facultatile de medicina din Oradea si Iasi ori la fantomatice universitati care au functionat fara autorizatie este complicata, presupune multe falsuri, incepand de la actele candidatului pana la lucrarea de absolventa, insa aveau si room-service, sa se simta clientul bine. Invatacelul putea sa stea acasa chiar si in timpul examenului final, pentru ca putea fi substituit de unul dintre profesorii facultatilor private. Costa doar o mica suma de bani in plus, insa ce nu face omul pentru a ajunge la noi nivele de competenta sau incompetenta profesionala!
In treacat fie spus, afacerea cu pricina seamana ca doua picaturi de apa cu cea a permiselor auto falsificate la Pitesti. Acolo s-a descoperit ca sute de oameni platisera un pret corect pentru un permis care le permitea sa dea cu masina in populatie. Presiunile politice si, pare-se, influenta unor maini invizibile din ministerul de interne au facut ca lista lunga a celor care si-au cumparat permisul cu banul jos, continand si rasunatoare nume de starlete politice, sa fie dosita, si investigatiile sa treneze. Conform statisticilor, posesorii de permise date pe incredere au produs deja cateva sute de accidente in judetul Arges si au omorat aproape 40 de oameni. Nu stim, deocamdata, cati oameni vor fi omorat pana acum medicii care s-au scurs din tiparnita de diplome de la Iasi sau din cea de la Oradea.
Insa dragostea de carte a facut ravagii si printre generalii armatei romane care, zice-se, au primit, in proportie de masa, diplome prefabricate la Universitatea Nationala de Aparare. Hiperdecoratii si galonatii feti-frumosi au ajuns peste noapte doctori, lectori si conferentiari universitari. Au dat, in schimb, cateva sute de euro, dar ce conteaza cand te visezi profesor de drepti si taras la Universitatea de aparare?
De fapt, in Romania nu trebuie sa fii educat, ci titrat. De multa vreme, incompetenta s-a acoperit cu diplome universitare si doctorate inventate. Pentru multi politicieni, cariera politica a fost momentul astral in care si-au desavarsit studiile, au avansat pe scara excelentei universitare, si-au dat doctoratul in regim de fast-food si si-au publicat lucrarile compilate sau plagiate, folosind tiparnitele si fondurile universitare. Unii au facut cariere universitare la fel de fantastice ca si diplomele. Adica in absenta. Facultatile plateau salarii de protectie pe care politicianul si le trecea cochet in declaratia de avere pentru a-si epata, eventual, colegii mai lenesi la carte.
Aceste fraude sunt zgomotele de fond ale unui invatamant tot mai degradat, bun sa dea prestigiu academic unor politicieni, si forta de munca educata tarilor occidentale. Devoalarea acestor scandaluri are loc, in mod simbolic, pe marginea tristelor batai cu frisca dintre reprezentantii guvernului si liderii sindicali din invatamant care vor majorarea salariilor. O bataie din care multi se aleg cu frisca. Mai putin dascalii obisnuiti. Care se aleg cu capul spart de platourile goale.